Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές για ενοικίαση – Μονόδρομος η συγκατοίκηση

Φοιτητική στέγη: Στα ύψη οι τιμές για ενοικίαση – Μονόδρομος η συγκατοίκηση

Το πρώτο κριτήριο για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης αποτελεί η εύκολη πρόσβαση στα πανεπιστήμια

Σε «Οδύσσεια» εξελίσσεται η εξεύρεση ενός σπιτιού για τους φοιτητές που πέρασαν φέτος στις Πανελλαδικές.

Η εξεύρεση φοιτητικής στέγης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση ακόμη και στις πόλεις της περιφέρειας που «φιλοξενούν» μεγάλα πανεπιστήμια.

Μια πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) διαπίστωσε ότι η μέση τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 10% το τελευταίο έτος. Αυτό έχει δυσκολέψει πολλούς φοιτητές να αντέξουν οικονομικά το δικό τους μέρος για να ζήσουν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Η Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές και ο Βόλος (κέντρο) την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων.

Ο λόγος της εκτίναξης των τιμών στα ενοίκια των σπιτιών που επιλέγονται από τους φοιτητές είναι η μείωση της προσφοράς. Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η φοιτητική στέγη

Υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς,  Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Από την άλλη,  η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια.

Ενδεικτικά, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών,  η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με 2 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5 ευρώ/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο Κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα.

Πολλοί φοιτητές θα ξεκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας, στην οποία η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2 ευρώ/τ.μ..

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρσι και μέση τιμή ενοικίασης τα 9,6 ευρώ/τ.μ.. Παρόλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση ζητούμενη τιμή τα 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Η συγκατοίκηση

Όλα έχουν γίνει ακριβότερα και για πολλούς η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Το ενοίκιο είναι μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους στέγασης. Οι λογαριασμοί, «φως, νερό, τηλέφωνο», μαζί με το κόστος θέρμανσης, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και τα ενοίκια.

«Είμαι φοιτήτρια και ψάχνω για συγκατοίκηση για έναν χρόνο».

«Χαίρετε, αναζητώ άμεσα έναν χώρο με συγκάτοικο στην Αθήνα, κεντρικά! Είμαι 22 ετών από Καβάλα και έρχομαι Αθήνα για σπουδές αλλά και για εργασία/δουλειά!Όποιος η οποία ενδιαφέρεται ας μου στείλει μήνυμα άμεσα η να επικοινωνήσει μέσω τα στοιχεία μου!». 

«Επεξεργάζομαι το ενδεχόμενο να σπουδάσω στην πόλη της Καβάλας το φθινόπωρο του 2024. Έχω βρει μερικές αγγελίες επιπλωμένων διαμερισμάτων και μία ενδιαφέρουσα είναι 500€ τον μήνα. Γράφω αυτή την αγγελία για να δω εάν θα ενδιαφερόταν κανείς να μοιράσει τα έξοδα του ενοικίου κτλ μαζί μου!». 

«Γεια σας! Είμαι 18 ετών πρωτοετής φοιτήτρια στην Νομική Αθηνών. Ψάχνω γυναίκα κατά προτίμηση συγκάτοικο σε υπάρχον σπίτι και σε όσο το δυνατόν κεντρικές περιοχές.Το μηνιαίο budget είναι 300€ συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών και κοινόχρηστων.Είμαι πολύ ανοιχτός άνθρωπος χωρίς ιδιοτροπίες». 

Οι παραπάνω αγγελίες είναι μερικές από τις δεκάδες που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Το παράπονο

Πριν λίγες ημέρες ο ηθοποιός Γιώργος Παρτσαλάκης προχώρησε σε κάποια σχόλια με αφορμή τα πολύ υψηλά ενοίκια της φοιτητικής στέγης αλλά και τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών.

Ο γνωστός ηθοποιός πρόσφατα βρέθηκε στα Ιωάννινα για την αναζήτηση σπιτιού για τον γιου του και μίλησε για την εμπειρία του και το παράπονο από την τωρινή κατάσταση.

«Ο γιος μου πέρασε στη Φιλοσοφική στα Ιωάννινα. Έψαξα να βρω ένα σπίτι και ο ιδιοκτήτης αποφάσισε πως θέλει 2.500 ευρώ προκαταβολή για τα χρήματα που δεν θα φαινόταν στο συμβόλαιο στο οποίο θα φαίνονταν τα μισά χρήματα για να γλιτώσει από την εφορία», είπε αρχικά ο Γιώργος Παρτσαλάκης.

Στη στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά επειδή επικοινώνησα με πολλούς ανθρώπους και αυτό συμβαίνει. Δεν πιστεύω στις ελεγκτικές υπηρεσίες, ότι μπορούν να βάλουν μια τάξη γιατί αυτά συμβαίνουν στην ελεύθερη αγορά η οποία έχει γίνει εγκληματική. Πιστεύω μόνο στον άνθρωπο και θέλω να παρακαλέσω αυτούς του ανθρώπους (τους ιδιοκτήτες) να πάρουν τα χρήματά τους, αλλά να σέβονται τα παιδιά».

Και στο τέλος είπε ο ηθοποιός: «Αυτά τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι τους για να στήσουν μια νέα Ελλάδα. Έλεος, βοηθήστε τα παιδιά μας γιατί μπορεί κάποιος μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω, αλλά υπάρχουν και παιδιά που πάνε να βρουν το Πανεπιστήμιο αλλά και μια δουλειά για να μπορούν να επιβιώσουν».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024