Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και ο ανταγωνισμός από την φθηνή Τουρκία

Τουρισμός: Το νέο ρεκόρ και ο ανταγωνισμός από την φθηνή Τουρκία

Η φθηνή Τουρκία και ο ρόλος των πυρκαγιών στη Ρόδο που οδήγησαν σε μπαράζ ακυρώσεων

«Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθαν και οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο» να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του ελληνικού τουρισμού να πετύχει ιστορικό ρεκόρ εσόδων. Ενώ η σεζόν ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς – οι αφίξεις και τα έσοδα ήταν πάνω από το 2019-, εντούτοις η συνέχεια και ειδικά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου ήρθε να μετριάσει τον ενθουσιασμό.

Οι επιδόσεις μετά το Πάσχα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ήταν απογοητευτικές, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2022. Η παραπάνω εικόνα αποδίδεται κυρίως στις άστατες καιρικές συνθήκες και στον σκληρό ανταγωνισμός από την Τουρκία, η οποία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά τους φονικούς σεισμούς με πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Η φθηνή Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική με τους ειδικούς να εκτιμούν πως τα έσοδα του κλάδου θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Τη στιγμή φυσικά που η τουρκική οικονομία με το ΑΕΠ των 900 δισ. δολ. εξακολουθεί να ταλανίζεται…

Αρκετοί Ευρωπαίοι που πλήττονται από την ακρίβεια έχουν στραφεί στα πακέτα που προσφέρει η γειτονική χώρα για φθηνές διακοπές. Η διολίσθηση της λίρας, η οποία διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι των βασικών νομισμάτων, έχει κάνει την Τουρκία δελεαστικό προορισμό.

«Για όσους αναζητούν πιο προσιτές ταξιδιωτικές εμπειρίες, η Τουρκία ταιριάζει στο λογαριασμό», δηλώνει ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Το «πριγκιπάτο» της Μυκόνου

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσαν τα δυσφημιστικά σχόλια στα social media από ξένους επισκέπτες για αισχροκέρδεια στην Μύκονο. Οι αποδείξεις από εστιατόρια που χρέωναν παράλογα ποσά για αυτά που πρόσφεραν γίνονταν viral σε χρόνο dt, ρίχνοντας σκιές στη φήμη του διάσημου νησιού.

Η κακοδαιμονία που μαστίζει φέτος το νησί των Ανέμων αποδίδεται και στην… έλλειψη των σούπερ πλουσίων. Όχι των διάσημων σταρ του αθλητισμού και του Χόλυγουντ, οι οποίοι και φέτος τιμούν και με το παραπάνω το νησί των Ανέμων.

Πηγή με διασυνδέσεις στην τοπική κοινωνία επισημαίνει πως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν φάνηκαν τα… πολύ βαριά πορτοφόλια που πάντοτε δίνουν μια έξτρα ώθηση στην τοπική οικονομία.

Η «φασαρία» που προκλήθηκε στην αρχή της σεζόν έστειλε αρνητικό σήμα, αποτρέποντας αρκετούς από αυτούς να επισκεφθούν το φημισμένο νησί. Αφήνοντας τους επαγγελματίες με τις… σαμπάνιες στο χέρι.

Η ναυαρχίδα… βυθίζεται

Σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που κατέκαψε σημαντικό κομμάτι του δασικού πλούτου της Ρόδου, η οποία κάνει αγώνα δρόμου για να σώσει ότι σώζεται από τη φετινή σεζόν.

Ήδη, μετά και την απόφαση αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν προσωρινά τις πτήσεις charter παρατηρήθηκε ντόμινο ακυρώσεων για τον Αύγουστο όχι μόνο στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα αλλά και σε άλλες περιοχές. Και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους ντόπιους επαγγελματίες, οι οποίοι εξαρτώνται απόλυτα από τον τουρισμό. Όπως και η συντριπτική πλειονότητα της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ροδιακού τύπου, ακυρώσεις υπήρξαν σε περιοχές όπως η Ιαλυσός, το Φαληράκι και η πόλη της Ρόδου που δεν επηρεάστηκαν από τη φωτιά, συμπαρασύροντας τους τζίρους των επιχειρήσεων.

Όλοι πλέον περιμένουν τα αποτελέσματα της διεθνούς καμπάνιας που αποφάσισε η κυβέρνηση πως το σμαραγδένιο νησί είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των επισκεπτών. Και φυσικά των έξτρα παροχών που εκτιμάται πως θα προσφέρουν τώρα οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες για να τονώσουν την τουριστική κίνηση.

Δωρεάν διακοπές

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό κανάλι ITV ανακοίνωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασίες με τις τοπικές αρχές, θα προσφέρει μία εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών».

Η είδηση έκανε ήδη τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και έγινε σε γενικές γραμμές δεκτή με ενθουσιασμό. Στην αρχή πολλοί νόμισαν ότι επρόκειτο για fake είδηση, για αστείο. Όταν όμως η είδηση κυκλοφόρησε ευρύτερα, το αστείο έγινε σοβαρό και η έκπληξη τεράστια.

Στα 21 δισ. ανεβάζει τον πήχη η ΕΤΕ

Υπάρχουν αναλυτές που επιμένουν πως η Ελλάδα μπορεί ακόμη και τώρα να κερδίσει το στοίχημα των εσόδων. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι η χώρα θα κάνει την έκπληξη στο… φίνις, πετυχαίνοντας την πολυπόθητη επιμήκυνση.

Περιοχές όπως η Σαντορίνη εκτιμάται πως θα καταφέρουν να προσελκύσουν αρκετούς τουρίστες μέχρι και τον Οκτώβριο, καλύπτοντας τις όποιες απώλειες παρουσιάστηκαν στην αρχή.

Πάντως, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, ο πήχη των εσόδων ανεβαίνει στα 21 δισ. από 18,2 δισ. το 2019!

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024