Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η πλειοψηφία αντιτίθεται στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Η πλειοψηφία αντιτίθεται στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία

Υποχωρεί η στήριξη των Αμερικανών στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναφορικά με την βοήθεια και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το CNN. Μετά από 1,5 χρόνο από την έναρξη του πολέμου η υποστήριξη στο Κίεβο, ιδίως με τη μορφή της παροχής όπλων, χάνει έδαφος ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (8 στους 10) ανησυχεί ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα καθώς δεν βλέπει μία «ορατή λύση».

Ειδικότερα το 55% πιστεύει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι 45% που τάσσεται υπέρ. Το 51% εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν το Κίεβο, ενώ το 48% λέει ότι θα έπρεπε να κάνει περισσότερα.

Το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 ήταν 62%.

Ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία, το μεγαλύτερο ποσοστό – αλλά όχι όλοι – (68%) τάσσεται υπέρ της πρόσθετης χρηματοδότησης, ενώ σε αυτούς που πιστεύουν ότι έχουν ήδη γίνει αρκετά το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 23%.

Υποχωρεί η στήριξη στην παροχή όπλων

Σε σχέση με τα είδη βοήθειας που θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία, υπάρχει ευρύτερη υποστήριξη για βοήθεια στη συλλογή πληροφοριών (63%) και στη στρατιωτική εκπαίδευση (53%) από ό,τι για την παροχή όπλων (43%), ενώ παράλληλα υποστηρίζεται πολύ λίγο η συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις (17%).

Η πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την ανησυχία της ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα απειλήσει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ (56%), αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 (τότε το 72% ανησυχούσε για τις απειλές κατά της ασφάλειας των ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η μεγάλη πλειοψηφία βλέπει ότι ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε τέλμα καθώς εκφράζει την ανησυχία της ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βλέπει προοπτική λύσης. Σε αυτό συντείνουν όλες οι απαντήσεις ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης (Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι).

Ειδικότερα 8 στους 10 ανησυχούν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένου του 82% των Δημοκρατικών, του 75% των ανεξάρτητων και του 73% των Ρεπουμπλικάνων. Σχεδόν τα δύο τρίτα συνολικά ανησυχούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αυξημένες απειλές κατά της δημοκρατίας αλλού (65%) ή θα οδηγήσει σε ρωσικές επιθέσεις αλλού (64%), και περίπου 6 στους 10 ανησυχούν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην Ευρώπη (59%).

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι απέχουν πολύ για το πώς οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία

Τι πιστεύουν για τον πόλεμο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Η έρευνα διαπιστώνει ευρείες κομματικές και ιδεολογικές αποκλείσεις σχετικά με το πόσα πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να απωθήσει τη ρωσική στρατιωτική εκστρατεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σε γενικές γραμμές λένε ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση (71%) και ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία (59%). Μεταξύ των Δημοκρατικών, οι περισσότεροι λένε το αντίθετο, το 62% τάσσεται υπέρ της πρόσθετης χρηματοδότησης και το 61% λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Και στα δύο κόμματα υπάρχουν διαχωρισμοί ανάλογα με την ιδεολογία. Όσον αφορά την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης, οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί είναι μακράν οι πιο υποστηρικτικοί, με 74% να την υποστηρίζουν έναντι 51% των μετριοπαθών ή συντηρητικών Δημοκρατικών. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, περίπου τα τρία τέταρτα των συντηρητικών αντιτίθενται στη νέα χρηματοδότηση (76%) σε σύγκριση με το 61% των μετριοπαθών ή φιλελεύθερων Ρεπουμπλικάνων.

Οι ανεξάρτητοι λένε ως επί το πλείστον ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία (56%) και ότι αντιτίθενται σε πρόσθετη χρηματοδότηση (55%).

Κάτω από 20% υπέρ της συμμετοχής σε πολεμικές επιχειρήσεις

Αναφορικά με το είδος βοήθειας στην Ουκρανία ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση των ερωτηθέντων, η πλειοψηφία σε όλα τα κόμματα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρέχουν στο Κίεβο βοήθεια για τη συλλογή πληροφοριών (το 70% των Δημοκρατικών, το 63% των ανεξάρτητων και το 56% των Ρεπουμπλικάνων λένε το ίδιο).

Και ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών υποστηρίζουν τη στρατιωτική εκπαίδευση (64%), η υποστήριξη μεταξύ των ανεξάρτητων και των Ρεπουμπλικάνων πέφτει περίπου στο μισό (48% σε κάθε ομάδα).

Μεγαλύτερη διαφοροποίηση υπάρχει όσον αφορά την παροχή όπλων στην Ουκρανία, με το 61% των Δημοκρατικών να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, έναντι 39% των ανεξάρτητων και μόλις 30% των Ρεπουμπλικάνων. Λιγότερο από 20% σε όλα τα κόμματα υποστηρίζουν την παροχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων για συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις (19% μεταξύ των Δημοκρατικών, 18% μεταξύ των ανεξάρτητων και 16% μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων).

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κερδίζει την έγκριση του 45% των Αμερικανών για τους χειρισμούς του στην κατάσταση στην Ουκρανία. Ένα 43% εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τη σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Σχεδόν 1 στους 5 Ρεπουμπλικάνους εγκρίνει τον χειρισμό της κατάστασης στην Ουκρανία (19%), πολύ πάνω από το συνολικό ποσοστό αποδοχής του μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024