Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ρετρό... αρέσει: iPod πρώτης γενιάς πωλείται για ποσό ρεκόρ

Το ρετρό… αρέσει: iPod πρώτης γενιάς πωλείται για ποσό ρεκόρ

Ξεχασμένο σε ράφι iPod πρώτης γενιάς στην αρχική συσκευασία είχε αγοραστεί το 2001 για $399 συν φόρο

Ένα iPod πρώτης γενιάς που είχε που δοθεί σαν δώρο το 2001 και μετά είχε ξεχαστεί σε ένα ράφι στο Plano του Τέξας, πουλήθηκε για $29.000 στην πλατφόρμα επενδύσεων συλλεκτικών ειδών Rally την Πέμπτη.

Ο τότε έφηβος που είχε το iPod, το οποίο οι γονείς του είχαν αγοράσει έναντι $399 συν φόρο σε ένα κατάστημα της Apple, είπε στο Rally ότι σοκαρίστηκε όταν το πήρε. Τότε δεν ήξερε τι να το κάνει και έτσι το έβαλε σε ένα ράφι και μετά, το ξέχασε.

Ο πατέρας του ιδιοκτήτη είχε πεθάνει και ο γιος του ανακάλυψε ξανά το iPod όταν πήγε να καθαρίσει το πατρικό του. Η παρωχημένη πλέον συσκευή αναπαραγωγής μουσικής βρισκόταν στην αρχική του μπλε τσάντα του Apple store και στο αρχικό πακέτο της Apple.

Το iPod, που ήταν στην αρχική του σφραγισμένη συσκευασία, πουλήθηκε αρχικά μέσω μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης ή LLC, που δημιουργήθηκε από τη Rally τον Δεκέμβριο του 2021. Η LLC, η οποία κατείχε το iPod ως το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, εισήχθη στην πλατφόρμα της Rally με 5.000 μετοχές που πωλήθηκαν σε 360 μετόχους προς $5 δολάρια, όπως είπε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας Ρομπ Πετρότσο στο Barron’s.

Στα τέλη Ιουλίου, ένας ιδιώτης συλλέκτης αγόρασε όλες τις μετοχές για $29.000, μια κίνηση παρόμοια με εχθρική εξαγορά, είπε ο Πετρότσο.

Ο vintage εξοπλισμός της Apple φαίνεται να είναι στα πάνω του. Στις 17 Ιουλίου, ένα αυθεντικό εργοστασιακά σφραγισμένο iPhone 4G του 2007 πουλήθηκε στο ρεκόρ πόσο των $190.373 στις δημοπρασίες LCG στη Λουιζιάνα. Αυτήν τη στιγμή στη δημοπρασία RR στη Βοστώνη, μια πληθώρα εξαρτημάτων υπολογιστών Apple και συναφών αντικειμένων βρίσκονται σε δημοπρασία μέχρι τις 24 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρως λειτουργικού υπολογιστή Apple-1 με προσαρμοσμένο ενσωματωμένο πληκτρολόγιο, τροφοδοτικό και χειροποίητη θήκη.

Ο υπολογιστής, που δημιουργήθηκε το 1976-77 και υπογράφηκε από τον συνιδρυτή της Apple, Στιβ Γουόζνιακ, εκτιμάται ότι θα πουληθεί για περισσότερα από $200.000 δολάρια ΗΠΑ. Η τρέχουσα ηλεκτρονική προσφορά είναι $147.781.

Ο υπολογιστής αγοράστηκε αρχικά στο Computer Hobbyist Show στο Framingham της Μασαχουσέτης το 1980. Θεωρείται σημαντικός λόγω του ρόλου του στην ώθηση της δημιουργίας της Apple στον τεχνολογικό κολοσσό αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα.

Η αρχική τιμή που πλήρωσε ο πρώτος αγοραστής δεν έγινε γνωστή, αλλά ο πρώτος υπολογιστής Apple-1 είχε τιμή $666,66.

Η τρέχουσα δημοπρασία της RR περιλαμβάνει επίσης μια επιταγή 116,97 δολαρίων ΗΠΑ που υπογράφηκε από τους ιδρυτές της Apple στις 19 Μαρτίου 1976 (13 ημέρες πριν από τη δημιουργία του Apple Computer) στον κατασκευαστή τυπωμένων κυκλωμάτων Ramlor, στο Palo Alto της Καλιφόρνια. Ο οίκος δημοπρασιών είπε η επιταγή πιθανότατα είχε να κάνει με την παραγωγή των πρώτων υπολογιστών Apple-1. Η κορυφαία ηλεκτρονική προσφορά για την επιταγή είναι επί του παρόντος $61.080.

Η δημοπρασία

Σε δημοπρασία υπάρχει επίσης ένα χειρόγραφο προσχέδιο για μια διαφήμιση Apple-1 που δημιουργήθηκε από τον Στιβ Τζομπς (με αρχική εκτίμηση $ 30.000) και ένα έγγραφο του 1982 που υπέγραψε για την ανάπτυξη του επεξεργαστή κειμένου Macintosh (με αρχική εκτίμηση $60.000).

Οι συλλέκτες που συλλέγουν είδη Apple και αναμνηστικά που σχετίζονται με τον Στιβ Τζομπς τείνουν να είναι επιτυχημένοι Baby Boomers με λεφτά για ξόδεμα.

Οι τιμές που πληρώνουν αντικατοπτρίζουν τη σπανιότητα τους και την ιστορία της προέλευσής τους, όπως συμβαίνει με όλα τα συλλεκτικά αντικείμενα, είπε ο Πετρότσο. Βέβαι ο ηρωποιημένος εκλιπών Στιβ Τζομπς, του οποίου η ζωή έγινε και ταινία αυξάνει τη συλλεκτική αξία.

Οι συστηματικοί συλλέκτες σκέφτονται πέρα από το σήμερα ποια αντικείμενα θα είναι σχετικά και κοινωνικά σημαντικά στο μέλλον.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024