Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιλόχεια κατάθλιψη: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία σε χάπι

Επιλόχεια κατάθλιψη: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία σε χάπι

Η ουσία ζουρανολόνη φαίνεται πως δρα ταχύτερα από άλλες θεραπείες.

Άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε το πρώτο χάπι για την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, μια δυνητικά σημαντική εξέλιξη για μια διαταραχή που πλήττει περίπου μία στις επτά γυναίκες μετά τη γέννα.

Η ουσία ζουρανολόνη, η οποία έχει διαφορετικό μηχανισμό δράσης από άλλα αντικαταθλιπτικά, εγκρίθηκε ως χάπι για ενήλικες που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα για διάστημα 14 ημερών, ανακοίνωσε η FDA.

«Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και συχνά επικίνδυνη πάθηση στην οποία οι γυναίκες νιώθουν θλίψη, ενοχή, ανικανότητα –σε σοβαρές περιπτώσεις έχουν ακόμα και σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί της» δήλωσε η Τίφανι Φαρτσιόνι, διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων της FDA.

«Η διάθεση ενός φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα θα αποτελέσει μια επωφελή επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που υποφέρουν από ακραία, και ενίοτε επικίνδυνα, συναισθήματα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται σε κάποιες περιπτώσεις με ψυχοθεραπεία και φάρμακα για τη μείζονα κατάθλιψη. Η μόνη θεραπεία που είχε εγκριθεί ως τώρα ειδικά για την επιλόχειο κατάθλιψη ήταν μια ενδοφλέβια μορφή της ζουρανολόνης που χορηγείται υπό ιατρική επίβλεψη.

Η διάθεση της ζουρανολόνης ως χαπιού διευρύνει την πρόσβαση σε περισσότερες γυναίκες, ωστόσο το χάπι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως υπνηλία, κόπωση, διάρροια και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς καλούνται να μην οδηγούν για 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Πώς λειτουργεί

Η ζουρανολόνη είναι στεροειδές φάρμακο που σχετίζεται με την αλλοπρεγνανολόνη, η οποία με τη σειρά της παράγεται ως μεταβολίτης της ορμόνης προγεστερόνης. Τα επίπεδα αλλοπρεγνανολόνης αυξάνονται σημαντικά κατά την εγκυμοσύνη αλλά πέφτουν απότομα μετά την γέννα.

Ο μηχανισμός δράσης είναι διαφορετικός από τα κοινά αντικαταθλιπτικά και η ζουρανολόνη φαίνεται πως δρα σε λίγες ημέρες αντί εβδομάδες. Η ταχεία δράση έχει σημασία για τις πρώτες ημέρες ζωής μετά τον τοκετό, όταν η μητέρα συνάπτει συναισθηματικό δεσμό με το βρέφος, επισήμανε στην Washington Post η Σαμάνθα Μπέλτζερ-Μπρόντι, ειδική στις γυναικείς συναισθηματικές διαταραχές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.

Η ζουρανολόνη αναπτύχθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες Biogen και Sage Therapeutics, οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για έγκριση του φαρμάκου και για την μείζονα κατάθλιψη, σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με επιστολή της FDA τα διαθέσιμα δεδομένα για τη μείζονα κατάθλιψη δεν επαρκούν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024