Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίγηρας: «Καταστροφικές» χαρακτηρίζει τις συνέπειες του πραξικοπήματος ο Μοάμεντ Μπαζούμ

Νίγηρας: «Καταστροφικές» χαρακτηρίζει τις συνέπειες του πραξικοπήματος ο Μοάμεντ Μπαζούμ

Σύμφωνα με τον Μπαζούμ, το στρατιωτικό πραξικόπημα μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στον Νίγηρα.

«Ο Νίγηρας είναι υπό στρατιωτικό πραξικόπημα που προσπαθεί να ανατρέψει τη Δημοκρατία μας και είμαι ένας από τους χιλιάδες πολίτες που έχω φυλακιστεί αυθαίρετα και παράνομα», δήλωσε ο ανατραπείς πρόεδρος της Δημοκρατίας του Νίγηρα, Μοάμεντ Μπαζούμ, όπως αναφέρεται στη Washington Post.

Μάλιστα ο ίδιος «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου για τις καταστροφικές – όπως τις χαρακτηρίζει – συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η συνθήκη, όχι μόνο στην χώρα, την περιοχή του Σαχέλ αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με άρθρο του, που αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post, ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Βάγκνερ.

«Γι’ αυτό, «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», προσθέτει ο κ. Μπαζούμ, που ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς.

Υπενυθυμίζεται πως ο ο ισχυρός άνδρας της Βάγκνερ χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλά νέα και πρόσφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του για να βάλει τάξη.

Ένα φωνητικό μήνυμα τη Πέμπτη, 27 Ιουλίου, σε κανάλια Telegram που σχετίζονται με τη Βάγκνερ, το οποίο έλεγαν ότι ήταν του Πριγκόζιν δεν ισχυρίστηκε ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα, αλλά το περιέγραψε ως μια στιγμή καθυστερημένης απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες, κάνοντας την κατάσταση να φαίνεται ότι χρήζει της βοήθειας των μαχητών του για να βοηθήσουν στη τήρηση της τάξης.

«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα ενάντια στους αποικιοκράτες τους. Ενάντια στους αποικιοκράτες που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες της ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που ήταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια », ανέφερε το μήνυμα.

Ο ομιλητής είχε τον ίδιο διακριτικό τόνο και στροφή φράσης στα ρωσικά με το αφεντικό της Βάγκνερ, αν και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι ήταν αυτός.

«Σήμερα [ο λαός του Νίγηρα] κερδίζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία του. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν χωρίς αμφιβολία από τους πολίτες του Νίγηρα και το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι το εξής: έχουν απαλλαγεί από τους αποικιοκράτες», ανέφερε το μήνυμα.

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024