Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καύσωνας: Η κλιματική αλλαγή έκανε τον Ιούλιο θερμότερο για 4 στους 5 ανθρώπους του πλανήτη

Καύσωνας: Η κλιματική αλλαγή έκανε τον Ιούλιο θερμότερο για 4 στους 5 ανθρώπους του πλανήτη

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρέασε τις θερμοκρασίες του Ιουλίου για τη συντριπτική πλειονότητα της ανθρωπότητας»

Στη διάρκεια του φετινού Ιουλίου, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε θερμοκρασίες που θα ήταν στατιστικά απίθανο να καταγραφούν χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, δείχνει ταχεία ανάλυση μη κερδοσκοπικής επιστημονικής οργάνωσης.

Η παγκόσμια θέρμανση τριπλασίασε την πιθανότητα για τους καύσωνες που έπληξαν περισσότερους από 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους για τουλάχιστον μία μέρα του μήνα, διαπιστώνει η οργάνωση Climate Central.

Προηγούμενοι υπολογισμοί που βασίστηκαν σε προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή επηρέασε τις θερμοκρασίες του Ιουλίου για τη συντριπτική πλειονότητα της ανθρωπότητας» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Άντριου Πέσινγκ, αντιπρόεδρος τoυ Climate Central.

Η ανάλυση δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο, όπως απαιτείται για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις, προέρχεται όμως από έγκυρη πηγή και βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενη πρόσφατη ανάλυση, η οποία ενοχοποιούσε την κλιματική αλλαγή για τους καύσωνες του Ιουλίου σε Νότια Ευρώπη, νότιες ΗΠΑ και Κίνα.

Η νέα έκθεση εξετάζει την επίδραση σε παγκόσμιο φαινόμενο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν τον καιρό του Ιουλίου με ή χωρίς την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Η ανάλυση εξετάζει 4.700 πόλεις σε όλο τον κόσμο και εκτιμά ότι οι 4.019 επηρεάστηκαν από θερμοκρασίες που φέρουν την υπογραφή της κλιματικής αλλαγής.

«Σχεδόν κανένα μέρος της Γης δεν γλίτωσε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής τον περασμένο μήνα» σχολίασε ο δρ Πέσινγκ.

Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στη ζώνη των τροπικών.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών όπου η κλιματική αλλαγή αύξησε περισσότερο την πιθανότητα καύσωνα.

«Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχουμε όλοι συνηθίσει να συνδέονται μεμονωμένοι καύσωνες με την κλιματική αλλαγή» σχολίασε στο Associated Press ο Γκάμπριελ Βέκι, κλιματολόγος του Πρίνστον που δεν συμμετείχε στην ανάλυση.

«Δυστυχώς, αυτό τον μήνα, όπως δείχνει προσεκτικά η μελέτη, έδωσε στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων του πλανήτη μια γεύση της επίδρασης της παγκόσμιας θέρμανσης στην ακραία ζέστη».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024