
ΕΥΑΘ: Στο Δημόσιο το 51% των μετοχών
Ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου ( άμεσα και έμμεσα ) που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε ποσοστό 74,02%
H ΕΥΑΘ Α.Ε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3556/30.4.2007 και κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης, την οποία έλαβε στις 3 Αυγούστου 2023 από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σχετικά με την άμεση και έμμεση μεταβολή του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο και τα δικαιώματα ψήφου της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αυτοδίκαιη και χωρίς αντάλλαγμα μεταβίβαση μετοχών στις 03.08.2023, κυριότητας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν.5045/23 (ΦΕΚ Α΄136/29-7-2023) .
Ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου ( άμεσα και έμμεσα ) που ελέγχει το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 26.868.000 (74,02%), εκ των οποίων τα άμεσα δικαιώματα ψήφου αφορούν σε 18.150.001 (50% συν 1 μετοχή) κοινές ονομαστικές μετοχές και τα έμμεσα δικαιώματα ψήφου αφορούν σε 8.717.999 (24,02%) κοινές ονομαστικές μετοχές, που κατέχει άμεσα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε) στην ΕΥΑΘ Α.Ε. Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΕΣΥΠ Α.Ε, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.
Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής (άμεσης και έμμεσης) του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει μεταβληθεί.
Τροπολογία
Η συγκεκριμένη τροπολογία ψηφίστηκε στο σχέδιο νόμου «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» και αφορά στην επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022) αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- ΗΠΑ: Ομοβροντία δασμών από σήμερα Παρασκευή σε βάρος 60 χωρών και της ΕΕ
- Η Γαλλία ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Κούβα: Κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ και στις κουβανικές ιατρικές αποστολές στο εξωτερικό
- Επιθέσεις με κατσαβίδι και μαχαίρι στο Central Park με δύο τραυματίες – Ερευνάται αν ήταν «έγκλημα μίσους»
- Ισπανία: Κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Κύπρος: Ο Τραμπ αναδημοσιεύει συνέντευξη του κύπριου υπουργού Ενέργειας για τα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο









