Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ερώτηση ΚΚΕ για Νέα Αγχίαλο: Εγκληματική η αδυναμία συντονισμού του «επιτελικού κράτους» ΝΔ

Ερώτηση ΚΚΕ για Νέα Αγχίαλο: Εγκληματική η αδυναμία συντονισμού του «επιτελικού κράτους» ΝΔ

Ερώτηση της ΚΟ του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις αποθήκες πυρομαχικών πλησίον κατοικημένων περιοχών και τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναφορικά με την πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών.

Όπως σημειώνει, η πρόσφατη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο του Βόλου «ανέδειξε για πολλοστή φορά την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης, ακόμη και σε κρίσιμα για την ασφάλεια κατοικημένων περιοχών και πολιτών θέματα».

«Οι εκρήξεις και το ωστικό κύμα προκάλεσαν καταστροφές σε  λαϊκές περιουσίες και επιχειρήσεις και έθεσαν σε  μεγάλο κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη σχεδίου της αναγκαίας πρόληψης, αλλά και για την παραβίαση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, αφού σε μικρή απόσταση από το σημείο της έκρηξης (και του χώρου φύλαξης των πυρομαχικών) υπάρχει σχολική μονάδα, επιχείρηση και κατοικίες», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει κατάλληλες υποδομές φύλαξης»

Υποστηρίζει ότι «στην πράξη επίσης έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις κατάλληλες υποδομές αποτελεσματικής φύλαξης των αναγκαίων για την ασφάλεια της χώρας πυρομαχικών σε κάθε μονάδα, με τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων, με πλήρη ενεργοποίηση όλων των προβλεπόμενων μηχανισμών ασφάλειας και υποστήριξης αυτών των χώρων».

Και προσθέτει πως «είναι γνωστό ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ‘τα βγάλουν πέρα’ με τα υλικά και τα μέσα που τους διαθέτει η υπηρεσία, τόσο στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών στους στρατιωτικούς χώρους όσο και της πυρόσβεσης», σημειώνοντας πως «η προσπάθειά τους αυτή όμως προσκρούει στις μεγάλες ελλείψεις κατάλληλων για την πυρόσβεση μέσων, όπως υδροδοτικών δικτύων, ειδικών κρουνών κ.α., ελλείψεις που επέδρασαν καταλυτικά  στα αποτελέσματα των πρόσφατων πυρκαγιών και στη Μαγνησία και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή».

«Επιπλέον τα μηχανήματα Μηχανικού (μπουλντόζες, εκσκαφείς και γκρέιντερ κ.λπ.), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ασφαλών αντιπυρικών ζωνών εντός και εκτός των χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατόπεδα αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών κλπ), ή δεν επαρκούν ή δεν έχουν διαθέσιμο προσωπικό, το οποίο  μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απασχολείται σε άλλες δραστηριότητες», αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Εγκληματική η αδυναμία του επιτελικού κράτους ΝΔ»

Πέραν τούτων, σημειώνουν, «με αφορμή τις προαναφερόμενες εκρήξεις στις αποθήκες της 111 ΠΜ και τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν για την αποτροπή νέων εκρήξεων αλλά και τη κατάσβεση της πυρκαγιάς, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η εγκληματική αδυναμία συντονισμού του λεγόμενου ‘επιτελικού κράτους’ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Η ΚΟ του ΚΚΕ καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση αρνείται σταθερά να χρηματοδοτήσει και να αναβαθμίσει / εκσυγχρονίσει τα μέσα των συναρμόδιων κρατικών φορέων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αρνείται να στελεχώσει με επαρκές μόνιμο, και συνεπώς αποτελεσματικό, προσωπικό τη Δασική Υπηρεσία και το Πυροσβεστικό Σώμα, αρνείται επίσης να καταργήσει το υπάρχον δασοκτόνο νομοθετικό πλαίσιο».

«Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση;»

Για να καταλήξει πως «από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα αφενός τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας αλλά και λήψης νέων αναγκαίων πρόσθετων μέτρων που πρέπει να παρθούν, για την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, των υποδομών, αλλά και των κατοίκων που διαμένουν πλησίον αποθηκών φύλαξης πυρομαχικών».

Οι βουλευές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας τι πρόσθετα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την τήρηση των αποστάσεων ασφάλειας αποθηκών πυρομαχικών από κατοικημένες περιοχές.

– Να εξασφαλίσει την αυστηρή τήρηση και ενίσχυση των κανόνων πυρασφάλειας των στρατιωτικών μονάδων.

– Τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων που – παλαιές και νέες – να πληρούν όλους τους κανόνες ασφάλειας για τη φύλαξη πυρομαχικών.

inSports

Aργεντινή – Καναδάς 2-0: Ιδανική πρεμιέρα για τον Μέσι και τη παρέα του (vid)

Η Αργεντινή ήταν καλύτερη κόντρα στον Καναδά, έχασε ένα… τσουβάλι ευκαιρίες, ωστόσο με τα γκολ τον Άλβαρες και Μαρτίνες πήρε τελικά τη νίκη (2-0), για να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποχρεώσεις της στο Copa America 2024

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024