Η Amazon ξεκινά την κατασκευή εγκατάστασης προετοιμασίας δορυφόρων σε ιστορική έκταση του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι ενόψει των πρώτων εκτοξεύσεων για την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που θα ανταγωνιστεί το Starlink της SpaceX.

Το σχέδιο «Project Kuiper» προβλέπει την εκτόξευση 3.236 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που θα προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση από οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι δορυφόροι θα κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Amazon έξω από το Σιάτλ και θα μεταφέρονται για την τελική προετοιμασία στην εγκατάσταση που κατασκευάζεται στη Φλόρινρα, στον χώρο όπου κάποτε προσγειώνονταν τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.

To γιγάντιο νέο κτήριο στη Φλόριντα σε απεικόνιση που παρουσίασε η Amazon

Η Amazon νοικιάζει την έκταση από την εταιρεία Space Florid που τη διαχειρίζεται εκ μέρους της πολιτείας.

Το κόστος για την εγκατάσταση των 9.300 μέτρων ανέρχεται στα 120 εκατ. δολάρια, ανέφερε η εταιρεία.

«Θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή στα τέλη του 2024. Θα προετοιμάσουμε στην εγκατάσταση τους πρώτους δορυφόρους παραγωγής στις αρχές του 2025» δήλωσε στο CNBC o Στιβ Μετάγιερ, αντιπρόεδρος παραγωγής για το Project Kuiper, στο οποίο απασχολούνται σήμερα πάνω από 1.400 εργαζόμενοι.

Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται στο Kuiper με μικρούς δορυφορικούς δέκτες (Amazon)

Σε αντίθεση όμως με τη SpaceX, η Amazon δεν θα εκτοξεύει τους δορυφόρους της με δικά της μέσα. Τα πρωτότυπα των δορυφόρων προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος με την παρθενική πτήση του πυραύλου Vulcan της ULA (κοινοπραξία της Boeing με τη Lockheed Martin), η οποία έχει μετατεθεί για το τελευταίο τρίμηνο.

Για τους επόμενους δορυφόρους, η Amazon έχει ήδη προχωρήσει στη μεγαλύτερη κράτηση στην ιστορία της διαστημικής βιομηχανίας, η οποία προβλέπει 77 εκτοξεύσεις με πυραύλους διαφόρων εταιρειών.