Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ακροδεξιός αναλαμβάνει τη διεύθυνση γαλλικής εφημερίδας, στα κάγκελα οι δημοσιογράφοι - «Είναι ζήτημα ηθικής»

Γαλλία: Ακροδεξιός αναλαμβάνει τη διεύθυνση γαλλικής εφημερίδας, στα κάγκελα οι δημοσιογράφοι – «Είναι ζήτημα ηθικής»

Έξι εβδομάδες κράτησε η απεργία των δημοσιογράφων με αίτημα εγγυήσεις για «νομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία».

«Είμαστε ενωμένοι στην αντίσταση, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις. Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα και να διαμαρτυρηθούμε για την ανάληψη διευθυντικών καθηκόντων από μια  φιγούρα της ακροδεξιάς – είναι βασικό ζήτημα ηθικής. Ξέρουμε όμως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων».

Η προφητική αυτή δήλωση βετεράνου δημοσιογράφου της ιστορικής κυριακάτικης εφημερίδας της Γαλλίας, Journal du Dimanche (JDD), με την σημαντική πανεθνική κυκλοφορία στους Financial Times, συνοψίζει τη σύγκρουση ανάμεσα στους λειτουργούς της ενημέρωσης και την εργοδοσία, διάρκειας 6 ολόκληρων εβδομάδων, με αφορμή τον διορισμό του Ζοφρουά Λεζέν στην θέση του επικεφαλής σύνταξης με τις ευλογίες του μελλοντικού ιδιοκτήτη της, του υπερσυντηρητικού Βενσάν Μπολορέ.

Για τον 34χρονο Λεζέν, που υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Ερίκ Ζεμούρ, του ακροδεξιού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2022, δεν υπάρχουν παρανοήσεις. Διηύθυνε από το 2016, όταν ήταν μόλις 27 ετών, το ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles, γι’ αυτό και μόλις ανακοινώθηκε ο διορισμός του, οι δημοσιογράφοι της JDD έκλεισαν ερμητικά τα κομπιούτερ τους.

Ήταν μια ιστορική κινητοποίηση, που έλαβε τέλος σήμερα, οπότε ο νέος διευθυντής ανάλαβε τελικά καθήκοντα, αφήνοντας τους δημοσιογράφους, που αρνήθηκαν όλοι μαζί να δουλέψουν υπό το πρόσταγμα του, επειδή «οι αξίες του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες της JDD», με δύο επιλογές: να φύγουν ή να συμβιβαστούν.

Το κερασάκι στην τούρτα

Η εργοδοσία υποσχέθηκε σημαντική αποζημίωση σε όσους δεν μπορούν να… νερώσουν το κρασί τους, αλλά αρνήθηκε ακόμα και να δώσει στους δημοσιογράφους τις εγγυήσεις που ζήτησαν «για νομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία».

Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του ομίλου Vivendi του Γάλλου δισεκατομμυριούχου με τις υπερσυντηρητικές απόψεις, Βενσάν Μπολορέ να απορροφήσει τον όμιλο Lagardere, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Αρνό Λαγκαρντέρ, ιδιοκτήτης πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία, ανάμεσα τους η JDD, το περιοδικό Paris Match και ο διάσημος ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Τώρα, οι γαλλικές εφημερίδες περιμένουν να δουν πόσοι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν τη σύγκρουση με όσα προσπαθούν να τους επιβληθούν δια της πλαγίας οδού με την παραίτηση τους και πόσοι θα μείνουν στην εφημερίδα, ίσως και για να αλλάξουν τα πράγματα εκ των έσω.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες της εφημερίδας σε εργατικό δυναμικό αναμένονται να είναι πολλές, αφού και οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ανάμειξης του επιχειρηματία στις υποθέσεις του τηλεοπτικού δικτύου –I Tele, που μετονομάστηκε σε CNews υπό την ιδιοκτησία της Vivendi το 2016, και στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 το 2021, έληξαν με μαζικές αποχωρήσεις.

Το τέλος των ψευδαισθήσεων

Να σημειωθεί ότι η Le Journal du Dimanche (Η εφημερίδα της Κυριακής) είναι από τις παλαιότερες γαλλικές εφημερίδες. Ιδρύθηκε το 1948 και είχε έως τώρα καταφέρει να κρατήσει την ανεξαρτησία της στην ενημέρωση.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος της στη Le Monde οι σνάδελφοι του ήλπιζαν ότι από τη στιγμή που ο Μπολορέ είχε ήδη αποκτήσει τα προαναφερόμενα μέσα (το περιοδικό «Paris Match», το ραδιόφωνο «Europe1» και το «CNEWS»), στα οποία έχει ήδη επιβάλλει την ακροδεξιά ιδεολογία του, θα άφηνε ήσυχη την JDD. «Ποτέ δεν περίμενα ότι η κατάσταση θα προχωρούσε τόσο γρήγορα», αναφέρει ο ίδιος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σχολιάζοντας ότι η πληροφόρηση αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι καλή.

Περίπου το ίδιο είχε πει στα μέσα του περασμένου μήνα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατηγόρησε τον διάδοχο του Εμανουέλ Μακρόν ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς, επειδή δίχασε τη χώρα.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Γαλλίας τώρα ελπίζει σε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, όσον αφορά την ενίσχυση των εξουσιών τους απέναντι στους μετόχους των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για το οποίο φαίνεται να υπάρχει συναίνεση σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας και ίσως τεθεί υπό συζήτηση μέχρι το τέλους του έτους, σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας theconversation.

Τελευταία ελπίδα

Να σημειωθεί ότι υπό την διεύθυνση του Λεζέν το περιοδικό Valeurs Actuelles καταδικάσθηκε για δημόσια εξύβριση ρατσιστικού χαρακτήρα κατά της βουλευτή του LFI Ντανιέλ Ομπόνο, με καταγωγή από την Γκαμπόν, μέσω σκίτσου που την παρουσίαζε σκλάβα με αλυσίδα στον λαιμό.

Παιδικός φίλος της Μαριόν Μαρεσάλ, της ανιψιάς της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, ο Λεζέν είναι θαμώνας των πάνελ των τηλεοπτικών καναλιών και ρέκτης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι τεράστια τιμή σε μία δημοσιογραφική καριέρα να έχεις τη δυνατότητα να εργασθείς στην υπηρεσία μίας έγκριτης εφημερίδας, όπως η JDD. Το εκτιμώ απολύτως και θέλω να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στην επιτυχία αυτής της πρόκλησης», έγραψε στις 23 Ιουνίου μετά την ανακοίνωση του διορισμού του.

Έκτοτε, τηρεί σιγή ιχθύος ή ισχύος…

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024