Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός: Δύο γυναίκες κατηγορούνται - Η Μπιγιονσέ και η Τέιλορ Σουίφτ φταίνε για την αύξηση του

Πληθωρισμός: Δύο γυναίκες κατηγορούνται – Η Μπιγιονσέ και η Τέιλορ Σουίφτ φταίνε για την αύξηση του

Στην πυρά ρίχνουν μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής, οικονομολόγοι που κατηγορούν τις συναυλίες τους για την αύξηση του πληθωρισμού.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης έχουν καταλήξει ότι το τρίπτυχο που φέρει την ευθύνη για τα πληθωριστικά δεινά αποτελείται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον κοροναϊό και την… Μπιγιονσέ.

Παρότι όλοι τους έχουν κατηγορηθεί για τον πληθωρισμό στα ύψη, όπως γράφει ο Economist, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια δεν θεωρείται σημαντική μακροοικονομική δύναμη.

Η αλήθεια είναι ότι οι τιμές των ξενοδοχείων στη Στοκχόλμη τον Μάιο, οπότε η Μπιγιονσέ πραγματοποίησε μια sold out συναυλία, αυξήθηκαν σημαντικά, με δεδομένο ότι 46.000 θαυμαστές της συνέρρευσαν στη σουηδική πρωτεύουσα.

Το γεγονός ότι ο δείκτης καταναλωτή εκείνες τις ημέρες ανέβηκε στο 9.7% έκανε οικονομολόγο της περιοχής να ρίξει το ανάθεμα στην Αμερικανίδα τραγουδίστρια, εγείροντας το ερώτημα, αν τελικά οι διασημότητες, οι συναυλίες και οι περιοδείες τους ευθύνονται για τον πληθωρισμό, που έχει κόψει την ανάσα, σε πολλές περιπτώσεις, και τα πόδια των υπολοίπων.

Ασύγκριτα μεγέθη

Όπως ξεκαθαρίζει το βρετανικό περιοδικό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Ο πληθωρισμός μετριέται με βάση τις τιμές συγκεκριμένων αγαθών και όχι με την απότομη άνοδο των τιμών σε έναν και μόνο τομέα, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία περιλαμβάνει περίπου 750 προϊόντα και υπηρεσίες. Οι συναυλίες, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι αποτελούν λιγότερο από 0,8% του συνόλου τους. Συνεπώς, δεν μπορεί να ανέβει ο πληθωρισμός σε όλη τη χώρα, εξαιτίας κάποιου μεμονωμένου γεγονότος, εκτός αν αυτό είναι πραγματικά τεραστίων διαστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση οι θαυμαστές της εξίσου δημοφιλούς Τέιλορ Σουίφτ, προβλέπεται να ξοδέψουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια για την τρέχουσα περιοδεία της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το δίχως άλλο σημαντικό αυτό ποσό, σε σύγκριση με τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν συνολικά οι Αμερικανοί καταναλωτές σε μια αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι  απλά σταγόνα στον ωκεανό.

Οι συναυλίες είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά όχι τόσο μεγάλη υπόθεση, που να καθιστούν ακριβότερα άλλα αγαθά και επιπλέον υπηρεσίες ή να επηρεάζουν τις εθνικές οικονομίες.

Πηγή: Instagram

Η Τέιλορ στη Σιγκαπούρη

Προκειμένου να αγοράσουν τα πανάκριβα εισιτήρια της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, (φτάνουν μέχρι τα 899 δολάρια), αρκετοί από τους θαυμαστές της θα υποχρεωθούν να μην ξοδέψουν χρήματα σε άλλα αγαθά,  όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, το φαγητό και το ποτό, με συνέπεια να πέσει η ζήτηση, άρα και οι τιμές τους.

Για τις μικρότερες χώρες ωστόσο, τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να δουν μια μικρή, προσωρινή, αύξηση του πληθωρισμού, ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης περιοδείας, εξηγεί στον Economist ο Τομ Γέιτς, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας.

Για παράδειγμα. στη Σιγκαπούρη, μια πόλη-κράτος περίπου 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Σουίφτ θα δώσει έξι συναυλίες, τις μοναδικές σε όλη την Ασία.

Θεωρητικά το 6% του πληθυσμού μπορεί να τις παρακολουθήσει. Το υπουργείο Παιδείας πάντως για καλό και για κακό αρνήθηκε να δώσει σχολικές άδειες για την τουρνέ, υπό τον φόβο ότι μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω πληθωρισμό.

Βραχυπρόθεσμη άνοδος

Στην πραγματικότητα, χιλιάδες θαυμαστές της Σουίφτ θα πετάξουν στη Σιγκαπούρη από όλη την ευρύτερη περιοχή, ανεβάζοντας τη ζήτηση και φέρνοντας μετρητά στην πόλη.

Αυτό μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μια μικρή άνοδο του πληθωρισμού. Οι ντόπιοι μπορεί να χρειαστεί να βάλουν χέρι στις οικονομίες τους για να ανταπεξέλθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αυτό θα ανεβάσει επιπλέον τις τιμές.

Όλα αυτά, όμως, θα είναι προσωρινά, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, αφού όταν οι θαυμαστές επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι τιμές θα πέσουν ξανά. Τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να χρεώνουν τιμές ανάλογες με αυτές που έχουν, όταν η Σουίφτ φτάνει στην πόλη.

Οπότε, τέλος καλό και περίπου όλα καλά, γιατί ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα φταίει η μουσική γι’ αυτό…

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024