Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Με φόρα προς… την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο

Ισπανία: Με φόρα προς… την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας η Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο

Κοινή εκτίμηση των στελεχών του Λαϊκού κόμματος είναι ότι μόλις ο Φεϊχό πέσει, η Αγιούσο θα βγει μπροστά.

Οι εκλογές της Ισπανίας που έληξαν με νικητή τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό του Λαϊκού κόμματος (PP), αλλά χωρίς σχεδόν καμιά πιθανότητα να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, της οποίας όλα δείχνουν ότι θα ηγηθεί και πάλι ο Σοσιαλιστής (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ, φέρνουν στην πρώτη γραμμή της εσωτερικής επικαιρότητας την Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Η δημοφιλής πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης από το 2019 παρουσιάζεται σήμερα ως η μεγάλη ελπίδα του συντηρητικού κόμματος για να επανέλθει στην εξουσία, γεγονός που αποδεικνύουν οι πολίτες που φωνάζουν πλέον ρυθμικά το όνομα της, κάθε φορά που ο Φεϊχό εμφανίζεται δημόσια μετά τη νίκη με την πιο πικρή γεύση στις πρόσφατες εκλογές.

Επίσημα το Λαϊκό κόμμα στηρίζει τις προσπάθειες του ηγέτη του να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και με τους Σοσιαλιστές, όπως προσπαθεί εσχάτως, φυσώντας χωρίς να κρυώνει τη συμμαχία του με το ακροδεξιό VOX, που πλήρωσε πολύ ακριβά την ώρα της κάλπης. Γι’ αυτό και για την ώρα αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός εσωτερικού πραξικοπήματος από την 44χρονη Ισπανίδα πολιτικό.

Ηγέτιδα εν αναμονή

Ωστόσο, όπως γράφουν οι Financial Times, είναι κοινή εκτίμηση των συντηρητικών στελεχών του, ότι μόλις ο Φεϊχό πέσει, η Αγιούσο θα βγει μπροστά.

Ο πρώτος κατηγορείται επίσης ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του επικεντρώθηκε στις επιθέσεις του κατά του Σάντσεθ και δεν παρουσίασε κανένα εναλλακτικό όραμα για την Ισπανία, ενώ στη δεύτερη πιστώνεται η «ελευθερία», όπως είναι και το πολιτικό της μάντρα, που χάρισε στους Ισπανούς, όταν άνοιξε τα μπαρ αι τα εστιατόρια της ισπανικής πρωτεύουσας προς το τέλος της πανδημίας.

«Ο Αλμπέρτο είναι ολίγον σοσιαλδημοκράτης, ενώ η Αγιούσο μια μίνι-Θάτσερ», σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ο Λορέντζο Μπερνάλντο ντε Κουίρος, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Freemarket, με έδρα τη Μαδρίτη.

«Έχει πιο δυναμική πορεία και είναι περισσότερο δεσμευμένη ιδεολογικά», προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας την αυξανόμενη απήχηση της στους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Στόχος το μέγαρο Μονκλόα

Ερωτηθείσα σχετικά αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή εάν το μέλλον του Λαϊκού κόμματος είναι η Αγιούσο, η Εσπεράντζα Αγκίρε, πρώην επικεφαλής του στην περιφέρεια της Μαδρίτης, είπε: «Δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα αντικρούσει την επικρατούσα άποψη».

Απαντώντας στο παραπάνω, η ίδια η Αγιόσο, κράτησε χαμηλό προφίλ και δήλωσε ότι: «Είμαι πολύ ευγνώμων για την εμπιστοσύνη της, πραγματικά, αλλά δεν νομίζω ότι έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Δεν μπορεί την Πέμπτη να είμαστε σε μια συγκέντρωση με τον πρόεδρο Φεϊχό, να τον χειροκροτούμε και να του προσφέρουμε την υποστήριξή μας, και μετά την Τρίτη να τον πετάμε από τη γέφυρα».

Μπορεί η πολιτικός με το τατουάζ των Depeche Mode στο χέρι να λέει ότι οι φιλοδοξίες της περιορίζονται -για την ώρα- στη διακυβέρνηση της Μαδρίτης, ωστόσο το γεγονός ότι το βράδυ των εκλογών εμφανίστηκε φορώντας κόκκινα, όταν όλα τα στελέχη του συντηρητικού κόμματος είχαν επιλέξει το λευκό, αποδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι το μέγεθος των ηγετικών φιλοδοξιών της φτάνουν μετά βεβαιότητας μέχρι το μέγαρο Μονκλόα.

«Μαζί της δεν βαριέσαι ποτέ»

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα με μεταπτυχιακές σπουδές στην πολιτική επικοινωνία, η 44χρονη πολιτικός, που λόγω της εμπρηστικής ρητορικής της και της αγάπης της για την καλή ζωή, χαρακτηρίζεται ως η Ισπανίδα Τραμπ, ανήκει σε αυτή την κλίκα των νέων πολιτικών της δεξιάς, που όπως έγραφε καυστικά πριν από λίγο καιρό η αριστερή El Pais «είναι νεανικοί, ελκυστικοί, λαμπροί και πάνω απ’ όλα κακοί».

Επιβεβαιώνοντας το παραπάνω, η ίδια παίζει πυκνά συχνά με τους (συναδέλφους) της δημοσιογράφους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ανακατεύει τις προσεγμένες μπούκλες της -αποτέλεσμα της μακράς σχέσης της με τον διάσημο Ισπανό κομμωτή, Χάιρο Αλόνσο- δηλώνοντας τους ευθαρσώς ότι «όταν σε λένε φασίστα, ξέρεις ότι βρίσκεσαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Οι Ισπανοί πάντως, όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, λατρεύουν την Αγιούσο, για την οποία το der Spiegel έγραψε ότι «μαζί της δεν βαριέσαι ποτέ», με βάση την παραίνεση της προς τους υπόλοιπους πολιτικούς της χώρας της να πάνε να κλαψουρίσουν στις οικογένειες τους και όχι στα δικά της αυτιά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί εξ αυτών κυκλοφορούν στους δρόμους με μπλουζάκια που φέρουν πάνω τους το πρόσωπο της ως σαν την Παρθένο Μαρία. Κάποιοι άλλοι βέβαια, λιγότεροι αριθμητικά, την παρουσιάζουν τα ρούχα τους σαν διάβολο μεταμορφωμένο σε  γυναίκα. Τον τελευταίο λόγο θα έχει η κάλπη, την επόμενη φορά…

Sports in

Ελ Κααμπί: «Ήρθαμε για νίκη, το πιστεύαμε και κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε» (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν θρίαμβο που όπως τόνισε πίστευαν όλοι μέσα στην ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024