Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πακιστάν: Η στιγμή της βομβιστικής επίθεσης σε πολιτική συγκέντρωση (Σκληρές εικόνες)

Πακιστάν: Η στιγμή της βομβιστικής επίθεσης σε πολιτική συγκέντρωση (Σκληρές εικόνες)

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών με περισσότερα από 200 άτομα να έχουν τραυματιστεί.

Σε τουλάχιστον 44 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή σε μία περιοχή της επαρχίας Κιμπέρ-Πανκτούνκβα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Πακιστάν.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Καρ που είχε οργανώσει το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, Jamiat Ulema-e-Islam (Fazl),  ένα από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Περίπου 500 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Καρ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια οργάνωση που να έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με τον Guardian τραυματίες είναι πάνω από 200 και βίντεο από το σημείο έδειχναν ασθενοφόρα να καταφθάνουν και να μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες.


Στα νοσοκομεία της επαρχίας αλλά και σε παρακείμενες περιοχές σήμανε υγειονομικός συναγερμός και μερικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της πόλης Πεσαουάρ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αξιωματούχο εκτάκτων αναγκών της περιοχής Μπαζάουρ, Σαάντ Χαν, η έκρηξη σημειώθηκε όταν οι ηγέτες του Jamiat Ulema-e-Islam απευθύνονταν στο κοινό.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, στην έκρηξη σκοτώθηκε και ένα από τους ηγέτες του κόμματος στην πόλη Καρ, ο Μαούλανα Ζιουάλαχ.

Οι πολιτικές συγκεντρώσεις και συναντήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα ενόψει των εκλογών τον Οκτώβριο.

«Ενώ περιμέναμε την άφιξη των ηγετών, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη», αφηγήθηκε ο Σαμπίχ Ουλάχ, ένας 24χρονος υποστηρικτής του κόμματος που έσπασε το χέρι του από την έκρηξη. «Βρέθηκα ξαπλωμένος δίπλα σε κάποιον που ακρωτηριάστηκε. Ο αέρα μύριζε καμένη σάρκα», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα είπε ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν. «Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ο δράστης ανατινάχθηκε πολύ κοντά στο αντίσκηνο», είπε.

Καταδίκη της επίθεσης και της τρομοκρατίας

«Καταδικάζουμε αυτές τις κτηνώδεις επιθέσεις κατά των υποστηρικτών και της ηγεσίας μας καθώς οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν. Πολιτοφύλακες προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο και έχουν αρχίσει να στοχεύουν τις πολιτικές συγκεντρώσεις», δήλωσε ο Καμράν Μουρτάζα, γερουσιαστής του Jamiat Ulema-e-Islam (Fazl),

«Είμαστε κατά αυτών των πολιτοφυλακών και υπάρχει φόβος για περισσότερες επιθέσεις σε πολιτικές συγκεντρώσεις και γι’ αυτό το πολιτικό μας κόμμα δεν μπορεί να διεξάγει πλήρη εκστρατεία για φέτος», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός, Σεχμπάζ Σαρίφ και ο πρόεδρος, Αρίφ Αλβί, καταδίκασαν την επίθεση και ζήτησαν από τους αξιωματούχους να παρέχουν κάθε πιθανή βοήθεια στους τραυματίες αλλά και στις οικογένειες που θρηνούν τους αγαπημένους τους.

Επικεφαλής του JUI-F, είναι ο ισλαμιστής κληρικός, Φαζλούρ Ρεχμάν, που ξεκίνησε την πολιτική καριέρα σαν σκληροπυρηνικός, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει μία πιο ήπια πολιτική εικόνα για να δημιουργήσει συνεργασίες με κοσμικά κόμματα.

Το Μπαζάουρ είναι μία από τις περιοχές που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και είναι γνωστή για την ύπαρξη πολιτοφυλακών κατά το παρελθόν.  Μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021 υπάρχει αύξηση των επιθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι εξέφρασε τη βαθειά του θλίψη για την απώλεια τόσων πολύτιμων ζωών και συμπλήρωσε πως «οι τρομοκράτες  και όσοι τους στηρίζουν πρέπει να εξαλειφθούν για να καθιερωθεί η ειρήνη στη χώρα».

Η υπουργός Εσωτερικών, Μαριγιούμ Αουραγκζέμπ από την πλευρά της έγραψε στα social media, ότι «η θρησκεία των τρομοκρατών είναι μόνο η τρομοκρατία» και προσέθεσε πως το να «τελειώσει η τρομοκρατία στο Πακιστάν είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση και τη συνοχή του Πακιστάν».

Ενδείξεις πως πίσω από την επίθεση είναι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναλυτής θεμάτων ασφαλείας, Ζισχάν Σαλαχουντίν σημείωσε πως οι ενδείξεις δείχνουν ότι πίσω από την επίθεση είναι η οργάνωση των Πακιστανών Ταλιμπάν (Tehreek-e-Taliban Pakistan -TTP). Το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μία δραματική αναζωπύρωση των επιθέσεων ισλαμιστών ενόπλων από την προηγούμενη χρονιά, όταν κατέρρευσε μία συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του TTP και του Ισλαμαμπάντ.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν στο γεγονός ότι η τρομοκρατική ομάδα έχει κερδίσει ξανά αρκετή από τη δυναμική την οποία είχε χάσει μεταξύ 2014 και 2018 όταν το Πακιστάν είχε πραγματοποιήσει μία εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του», είπε χαρακτηριστικά.

Η οργάνωση TTP υποστηρίζει ότι είναι έμμεσα συνδεδεμένη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Τον Ιανουάριο ένας βομβιστής αυτοκτονίας του TTP, είχε εκραγεί μέσα σε ένα τέμενος στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Πεσουάρ σκοτώνοντας περισσότερους από 80 αξιωματούχους.

Πάντως, γη κυβέρνηση των Ταλιμπάν με δήλωση του εκπροσώπου της καταδίκασε την επίθεση.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ιμτιάζ Γκιουλ είπε ότι η τρομοκρατική βία φαίνεται να εντείνεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κλίμα αστάθειας στο Πακιστάν.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη μέχρι στιγμής. Το τοπικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει αναλάβει στο παρελθόν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον του JUI-F. Το κόμμα διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο τεμενών και κορανικών σχολείων στο βόρειο και δυτικό Πακιστάν. Οι τζιχαντιστές κατηγορούν το JUI-F για υποκρισία, επειδή το θρησκευτικό κόμμα είχε στηρίξει στο παρελθόν διαδοχικές κυβερνήσεις και τον στρατό της χώρας.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024