Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες του Παρισιού «απειλούν» την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες του Παρισιού «απειλούν» την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η τελετή έναρξης δεν θα διεξαχθεί σε στάδιο αλλά σε ανοιχτό χώρο, στον Σηκουάνα και πέριξ αυτού.

Κίνδυνο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αποτελούν οι υπαίθριοι βιβλιοπώλες στις όχθες του Σηκουάνα, μία από τις ατραξιόν της γαλλικής πρωτεύουσας εδώ και αιώνες.

Οι παριζιάνοι βιβλιοπώλες, το μεγαλύτερο υπαίθριο ανοιχτό βιβλιοπωλείο στον κόσμο με παρουσία στις όχθες του Σηκουάνα τα τελευταία 450 χρόνια, αρνούνται να μετακινηθούν παρά τις πιέσεις που δέχονται από τις γαλλικές Αρχές.

Στην επιστολή που τους εστάλη στις 25 Ιουλίου από το αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού σημειώνεται η κρισιμότητα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της μετακίνησης των περίφημων πράσινων κουτιών μέσα στα οποία τοποθετούνται τα βιβλία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης η τελετή έναρξης δεν θα διεξαχθεί σε στάδιο αλλά σε ανοιχτό χώρο, στον Σηκουάνα και πέριξ αυτού.

Η περιφέρεια επικαλείται το άρθρο του κώδικα εσωτερικής ασφάλειας το οποίο προβλέπει μια περίμετρο όπου «ρυθμίζεται η πρόσβαση και η κυκλοφορία των πολιτών» προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια «ενός τόπου ή γεγονότος που εκτίθεται στον κίνδυνο τρομοκρατικών πράξεων».

Οι βιβλιοπώλες απαντούν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να μετακινηθούν θεωρώντας πως αποτελούν ένα μεγάλο σύμβολο του Παρισιού τα τελευταία 450 χρόνια και το να εξαφανιστούν στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια τρέλα.

Εκτιμάται πως λόγω της απόφασης των Αρχών θα πρέπει να μετακινηθούν περίπου 570 κιβώτια που αποτελούν το 59% του συνόλου.

Η Πόλη του Φωτός προσφέρθηκε να αναλάβει την αφαίρεση και την επανατοποθέτηση των κιβωτίων, καθώς και την ανακαίνιση τους και αποζημίωση όσων υποστούν φθορές.

Σύμφωνα με τον δήμο του Παρισιού η ανακαίνιση θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων και θα συμβάλει στην υποστήριξη για την υποψηφιότητα των υπαίθριων βιβλιοπωλών στις όχθες του Σηκουάνα για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Οι βιβλιοπώλες υποστηρίζουν πως τα κουτιά είναι τόσο παλιά ώστε με την μετακίνησή τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ εκτιμάται πως για την αποκατάσταση όλων των κουτιών θα απαιτηθούν 1,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί εκφράζουν επίσης αμφιβολίες για το αν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024