Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα Αγχίαλος: Αντικατάσταση του διοικητή της 111ΠΜ για την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Νέα Αγχίαλος: Αντικατάσταση του διοικητή της 111ΠΜ για την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών

Τα συγκεκριμένα βλήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας

Σε άμεση αντικατάσταση, μετά τα όσα συνέβησαν στην αποθήκη πυρομαχικών, του διοικητή της 111ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, για λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, προχωρούν οι αρμόδιες αρχές σύμφωνα με πληροφορίες του in.

Γνωρίζοντες εξηγούν ότι λόγω της σοβαρότητας του γεγονότος ότι δεν είχαν ληφθεί ως όφειλαν τα αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, και μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, κρίθηκε ότι η απομάκρυνση του διοικητή πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως της κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τα αίτια που οδήγησαν στις καταστροφικές εκρήξεις στην μονάδα διασποράς στο Καραμπά, που ήδη έχει διαταχθεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια και πριν την ολοκλήρωση αυτής.

Παντως αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο το αξιόμαχο των F – 16. Όπως επισημαίνουν, τα συγκεκριμένα βλήματα που καταστράφηκαν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας ή τα πλέον κρίσιμα για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, γιατί σε μονάδα readiness δεν θα ήταν εκτός μονάδας.

Σημειώνουν δε ότι βλήματα με μεταλλικό περίβλημα που ήταν όντως αποθηκευμένα στο Καραμπά, αποθηκεύτηκαν με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για τα συγκεκριμένα βλήματα, αποθηκεύτηκαν δηλαδή με τον τρόπο που έπρεπε. «Δεν υπήρχε θέμα μείωσης του αξιόμαχου και να μην έχουν τα απαραίτητα τα F-16» λένε χαρακτηριστικά σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν ότι από την άλλη είναι επίσης γεγονός ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, για τα οποία μάλιστα υπήρχε διαβεβαίωση ότι είχαν ληφθεί, αλλά εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ληφθεί τουλάχιστον στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα» είπε.

Ο υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο σχετικό περιστατικό με την πυρκαγιά στην Αγχίαλο σε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Καραβά της Μαγνησίας, σημείωσε ότι έχει λάβει αναλυτική έγγραφη ενημέρωση από το ΓΕΑ.

«Ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής ΕξέτασηςΉδη εκδόθηκε η απόφαση διενέργειας της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε θέμα ασφάλειας για την ίδια την 111 Πτέρυγα Μάχης στο ευρύ πλαίσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ασκήσεις πυρασφάλειας

Επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας όπως επίσης και ασκήσεις πυρασφάλειας σε Σχηματισμούς και Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιηθούν με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε όλη τη χώρα, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής  Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε  μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο  των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις Μονάδες της χώρας.

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιναυάρχου  Φραγκίσκου Λελούδα και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024