Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Σήμα αυτονομίας και μέσω της Αυτοδιοίκησης

ΠΑΣΟΚ: Σήμα αυτονομίας και μέσω της Αυτοδιοίκησης

Η υποψηφιότητα του καθηγητή του ΕΜΠ, Χάρη Δούκα, τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, «κλειδώνει» για τον δήμο της Αθήνας από τη Χαριλάου Τρικούπη

Δεν αποκλίνει από τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας το ΠΑΣΟΚ ούτε στις αυτοδιοικητικές, παρά τις προτάσεις που έφτασαν και στη δημόσια συζήτηση, για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλου τύπου «προοδευτικές συγκλίσεις».

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η αυτόνομη πορεία δεν θα μεταφραστεί σε χρίσματα. Κι αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη θα στηρίξει μεν υποψηφίους που προέρχονται από τις τάξεις της, έχοντας ως βάση, ωστόσο, τις διεργασίες που εξελίσσονται στις τοπικές κοινωνίες και τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να ορίσει τους δικούς του «νεοφώτιστους» υποψηφίους κατευθείαν από τα κομματικά γραφεία.

Ενδεικτική ήταν άλλωστε η ανακοίνωση στήριξης έξι υποψήφιων περιφερειαρχών που είναι δραστήριοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή/και στις τοπικές οργανώσεις, χωρίς την έννοια της απόδοσης χρίσματος. Υπενθυμίζεται πως αυτοί είναι ο Γιάννης Σγουρός για την Περιφέρεια Αττικής, ο σχεδόν… υπερκομματικός Σταύρος Αρναουτάκης για την Περιφέρεια Κρήτης, ο Χρήστος Παπαστεργίου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Στέφανος Ζούμπας για την Περιφέρεια Ηπείρου και ο Νικηφόρος Παπανικόλας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παρομοίως, και με ακόμα μεγαλύτερη απόσταση ίσως, σκοπεύει να κινηθεί στους δήμους της χώρας, όπου η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτικού Συμβουλίου είναι να μη δοθούν χρίσματα αλλά να ενθαρρυνθούν τα στελέχη του κόμματος στον κάθε τοπικό δήμο να στηρίξουν αυτόνομες ανοιχτές αυτοδιοικητικές παρατάξεις με βάση τη δραστηριοποίησή τους στην τοπική κοινωνία.

Αυτή είναι μια πολιτική στρατηγική που εντάσσεται στο πλαίσιο της ανανέωσης, εξηγούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που τονίζουν ότι η ανανέωση, εκτός από τα πρόσωπα, πρέπει να αφορά και τις νοοτροπίες. Και θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απομακρυνθεί από την «πατροπαράδοτη» συνήθεια των τοπικών χρισμάτων που συντηρούν και συντηρούνται από παλαιοκομματικά συστήματα. Και να στηρίζονται, αντιθέτως, οι ελεύθερες και κομματικά ακηδεμόνευτες τοπικές διεργασίες. Εκτιμάται μάλιστα πως η εμπιστοσύνη και περισσότερη επαφή με τις τοπικές κοινωνίες ήταν καθοριστικός παράγοντας για την καλή εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, όπου επετεύχθη και σημαντική ανανέωση με νέα και δραστήρια πρόσωπα.

Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Η Αθήνα είναι ο μοναδικός δήμος της χώρας  όπου η στρατηγική αναμένεται να είναι ελαφρώς διαφορετική, λόγω της ιδιαίτερης πολιτικότητας που έχει η κούρσα για την εκλογή δημάρχου της πρωτεύουσας, που εκφεύγει των πιο καθαρά αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών που κρίνουν τις εκλογές σε άλλους δήμους.

Και στην Αθήνα όμως η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα είναι αυτόνομη και με «πράσινη» προέλευση, δεν θα είναι ένα κλασικό κομματικό χρίσμα. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ που έπαιξε ενεργό ρόλο στην κατάρτιση του προεκλογικού προγράμματος του κόμματος και καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ.

Ο Δούκας, παρά τη συμμετοχή του στο κόμμα, δεν είναι ένα στενά κομματικό πρόσωπο και έχει ακαδημαϊκή αναγνώριση σε ένα πεδίο που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ατζέντα του ΠΑΣΟΚ και αφορά, επίσης, άμεσα, και πολιτικές της πόλης.

Σε αντίθεση όμως με ένα τυπικό κομματικό χρίσμα, οι πληροφορίες λένε πως η πλατφόρμα του δεν προετοιμάζεται εντός των τειχών της Χαριλάου Τρικούπη και η υποψηφιότητά του οργανώνεται ανεξάρτητα με στόχο να είναι ανοιχτή στον προοδευτικό χώρο, με τον ίδιο τον Δούκα να έχει ξεκινήσει σχετικές επαφές για πρόσωπα που θα τον στηρίξουν και θα τον πλαισιώσουν σε αυτή την προσπάθεια.

Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, οι φήμες επέμεναν να θέλουν το ΠΑΣΟΚ διχασμένο για το αν θα δώσει χρίσμα στον Στέλιο Αγγελούδη ή τον Σπύρο Πέγκα. Η απόφαση, ωστόσο, είναι να μη δοθεί ούτε εκεί κανένα χρίσμα και να αφεθούν ελεύθερες να εξελιχθούν οι τοπικές διεργασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024