Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Μηδενική παρακράτηση μέχρι του ποσού των 4.965,12 ευρώ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Μηδενική παρακράτηση μέχρι του ποσού των 4.965,12 ευρώ

Το μέτρο ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2024 και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ

Κλειδώνει» το νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα από 10% ως 15%. Με σχέδιο νόμου, το οποίο θα δοθεί εντός των ημερών προς διαβούλευση, θα προβλέπεται το νέο μοντέλο – όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – για την απασχόληση συνταξιούχων. Στο ίδιο σχέδιο θα ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία, η οποία θα ενταχθεί στην εθνική μας νομοθεσία και αφορά εργασιακές αλλαγές.

Το όλο θέμα θα  συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει το προσεχές  διάστημα ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την επομένη της συνάντησης θα δοθεί προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου.

Ειδικότερα:

– Προβλέπεται η κατάργηση της ποινής 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων. Ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του. Εισοδήματα από εργασία θα έχουν μηδενική παρακράτηση μέχρι του ποσού των 4.965,12 ευρώ το έτος, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια βάση στην εθνική σύνταξη (413 ευρώ τον μήνα). Μέχρι του ποσού αυτού το εισόδημα από εργασία δεν θα τυγχάνει καμίας παρακράτησης υπέρ ΕΦΚΑ. Από το ποσό αυτό και πάνω, για το εισόδημα που θα προκύπτει η παρακράτηση θα είναι κλιμακωτή από 10% ως 15%. Ο επιπλέον φόρος θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ και θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%. Το μέτρο θα ισχύσει από 1.1.2024, δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, δεν θα φορολογείται ποσό του εισοδήματος έως 4.965,12 ευρώ, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από σύνταξη.

– Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα γίνει ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για μια κοινοτική οδηγία, η οποία θα ενσωματωθεί στην εθνική μας νομοθεσία άμεσα και αφορά τις εργασιακές αλλαγές.

Με τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας κατοχυρώνεται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως μορφής της σχέσης εργασίας τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με ευέλικτη απασχόληση, για έγκαιρη γραπτή ενημέρωση σχετικά με τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας τους, το δικαίωμα για εγγυημένες αμειβόμενες ώρες εργασίας και το ανώτατο χρονικό διάστημα δωρεάν δοκιμαστικής περιόδου, η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης και δωρεάν κατάρτισής τους, έχοντας ως διττό στόχο αφενός τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από πιθανές παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων τους με την προώθηση περισσότερο διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης και αφετέρου τη δημιουργία νέων ελάχιστων ρυθμιστικών προτύπων για όλους τους εργαζομένους με παράλληλη διασφάλιση της προσαρμοστικότητας και ευελιξίας της οργάνωσης της αγοράς εργασίας.

Σύνταξη με χρέη

Με άλλο σχέδιο νόμου το φθινόπωρο θα προβλέπεται η έκδοση σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ο συμψηφισμός της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ με τμήμα της σύνταξης θα γίνεται σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα, ώστε η δόση να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ τον μήνα και θα παρακρατείται από την υπόλοιπη σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

Για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες το όριο θα αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από τα 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις χρεών σήμερα κάποιος για να συνταξιοδοτηθεί θα έπρεπε να κάνει αποποίηση του χρόνου ασφάλισης, που είχε με οφειλές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024