Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαφανισμένοι φοιτητές στο Μεξικό: Το κράτος του Μεξικού συγκαλύπτει στοιχεία λένε ξένοι ειδικοί

Εξαφανισμένοι φοιτητές στο Μεξικό: Το κράτος του Μεξικού συγκαλύπτει στοιχεία λένε ξένοι ειδικοί

Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα

Το μεξικανικό κράτος ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη συγκάλυψη κρίσιμων στοιχείων όσον αφορά την υπόθεση των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν στην Ιγουάλα τον Σεπτέμβριο του 2014, συμπέρανε χθες Τρίτη ομάδα ανεξάρτητων ξένων ειδικών, κρίνοντας πως είναι «αδύνατο» να συνεχίσει την έρευνα, εγχείρημα που άρχισε το 2015.

Η συγκάλυψη πληροφοριών για την υπόθεση των φοιτητών «αποτελεί ευθύνη του κράτους», τόνισε στον Τύπο ο Κάρλος Μπεριστάιν, Ισπανός γιατρός.

Οι ξένοι ειδικοί θεωρούν «αδύνατο» να συνεχίσουν το έργο τους, μπροστά στην «εμμονή» του κράτους να «αρνείται πράγματα που είναι προφανή», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας την έκτη και τελευταία έκθεση της ομάδας.

Η υπόθεση των «43 της Αγιοτσινάπα», που προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης της χώρας και του εξωτερικού, εγγράφεται στο πλαίσιο της «ανθρώπινης τραγωδίας» –όπως το θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη– των αγνοουμένων στο Μεξικό (πάνω από 100.000).

Οι 43 φοιτητές εξαφανίστηκαν τη νύχτα της 26ης προς 27η Σεπτεμβρίου 2014 στην Ιγουάλα, στην πολιτεία Γκερέρο (νότια).

Σύμφωνα με την «ιστορική αλήθεια» της προηγούμενης κυβέρνησης (2012-2018), προσήχθησαν από διεφθαρμένους αστυνομικούς προτού παραδοθούν σε κακοποιούς, που δολοφόνησαν τους φοιτητές κι εξαφάνισαν τα πτώματά τους.

Η επίσημη εκδοχή αμφισβητείται από τους ειδικούς της Διεπιστημονικής Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών (GIEI), η οποία άρχισε να διενεργεί δικές της έρευνες το 2015, κατόπιν συμφωνίας ανάμεσα στις αρχές του Μεξικού και τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Στην τελευταία της έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η GIEI υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τις ευθύνες του μεξικανικού στρατού, ο οποίος «επέτρεψε» και «συγκάλυψε» τα γεγονότα.

Κρατικοί παράγοντες «ψεύδονται πάντα για την απουσία πληροφοριών από πλευράς SEDENA [σ.σ. το υπουργείο Άμυνας] σχετικά με το τι συνέβη», σύμφωνα με τον κ. Μπεριστάιν, γιατρό και ψυχολόγο.

Η κολομβιανή δικηγόρος Άνχελα Μπουιτράγο τόνισε από την πλευρά τους πως υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών στο δικαστικό μέγαρο στην Ιγουάλα τη βραδιά της εξαφάνισης των φοιτητών.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είχε υποσχεθεί πλήρη πρόσβαση στα κρατικά αρχεία κατά την έρευνα της GIEI.

Πριν από έναν χρόνο, έκθεση επιτροπής που συστήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση αναγνώριζε την ευθύνη στρατιωτικών ή/και άλλων δημοσίων λειτουργών στην απαγωγή και τη δολοφονία των φοιτητών.

Τον Αύγουστο του 2022, ο πρώην γενικός εισαγγελέας Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, βασικός υπερασπιστής της «ιστορικής αλήθειας» της προηγούμενης κυβέρνησης, συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Ειδικοί της GIEI όμως στηλιτεύουν τις «ασυνέπειες» της έρευνας που έγινε από την κυβερνητική επιτροπή αλήθειας.

Ως ακόμη και σήμερα, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόλις τριών από τα θύματα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024