Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκρήξεις στην Υεμένη: Οκτώ άμαχοι κι επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν

Εκρήξεις στην Υεμένη: Οκτώ άμαχοι κι επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν

Χωριστές εκρήξεις οδήγησαν στον θάνατο 15 ανθρώπους στην Υεμένη.

Οκτώ άνθρωποι, οι επτά από τους οποίους ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν στην Υεμένη όταν εξερράγη πυρομαχικό κατά τη διάρκεια προσπάθειας αποσυναρμολόγησής του, ενώ επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε άλλες δυο επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανέφεραν αξιωματικοί σήμερα.

«Έμπορος όπλων σκοτώθηκε μαζί με τη γυναίκα του και πέντε παιδιά τους (…) όπως και όγδοος άνθρωπος, μέσα στο σπίτι της οικογένειας, κατά τη διάρκεια της αποσυναρμολόγησης παλιού βλήματος» το οποίο δεν είχε εκραγεί όταν ερρίφθη αρχικά, εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Έτερη πηγή στις υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε τον απολογισμό των θυμάτων της τραγωδίας, η οποία έγινε χθες Τρίτη στη Μαρίμπ (βόρεια).

Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Παράλληλα, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες βράδυ όταν πυροδοτήθηκαν δυο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί «τοποθετημένοι από Χούθι σε κεντρικό δρόμο» κι έπληξαν διερχόμενα οχήματα του στρατού καθώς επέστρεφαν από ένα από τα μέτωπα, κοντά στην Τάιζ.

«Οι Χούθι παρεισέφρησαν στον δρόμο και τοποθέτησαν τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς», δύο εκ των οποίων πυροδοτήθηκαν καθώς πέρναγαν οχήματα του στρατού, ανέφερε αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στην Αμπιάν (νότια), δύο αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης χθες όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι, οι οποίοι θεωρείται πως ανήκουν στην Αλ Κάιντα, σύμφωνα με άλλο αξιωματικό.

Σύμφωνα με αυτόν τον τελευταίο, στην Αμπιάν διεξάγονται «επιχειρήσεις» εδώ και εβδομάδες, βρίσκονται σε εξέλιξη «συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη της Αλ Κάιντα και τις δυνάμεις ασφαλείας».

Από το 2014 γενικεύθηκε ο πόλεμος στην Υεμένη

Ο πόλεμος στην Υεμένη γενικεύθηκε το 2014, τη χρονιά που σιίτες αντάρτες της Ανσάρ Αλλάχ, πιο γνωστοί ως Χούθι από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών τους, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα.

Στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που βρίσκονταν σε άτακτη υποχώρηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας των μαχών ή έμμεσων συνεπειών του πολέμου, ιδίως της έλλειψης τροφής και των επιδημιών, με τον ΟΗΕ να τονίζει πως η κατάσταση στη χώρα συγκαταλέγεται στις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει από τον Απρίλιο του 2022, χάρη στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζει να τηρείται σε γενικές γραμμές παρότι η ισχύς της έληξε στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Τους τελευταίους μήνες διπλωματικές εξελίξεις γέννησαν ελπίδες πως θα έρθει ειρήνη στη χώρα έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, ιδίως μετά τη συμφιλίωση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024