Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
V2G: Επιστρέφοντας ενέργεια στο δίκτυο

V2G: Επιστρέφοντας ενέργεια στο δίκτυο

Τα περιβαλλοντικά οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι αναμφισβήτητα ωστόσο τα πλεονεκτήματα που προσφέρει θα μπορούν στο μέλλον να γίνουν ακόμα περισσότερα χάρη στην τεχνολογία Vehicle to Grid η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αχρησιμοποίητης ενέργειας των μπαταρίων EV στο ηλεκτρικό δίκτυο με ενεργειακά όσο και δυνητικά οικονομικά οφέλη

Η ενέργεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο, ιδίως εσχάτως υπό το φως των διεθνών συγκυριών, αλλά και υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την καταπολέμησή της.

Με δεδομένες τις συνθήκες, πολλοί θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν ασύμφορη εξαιτίας του ρευστού κλίματος που επικρατεί σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αν και, ακόμα και υπό την τρέχουσα συγκυρία, σας διαβεβαιώνουμε ότι η φόρτιση ενός αντίστοιχης τεχνολογίας οχήματος είναι κατά πολύ πιο προσιτή σε σχέση με μια επίσκεψη σε ένα πρατήριο καυσίμων.

Στο δε κοντινό μέλλον η κτήση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος προδιαγράφεται ακόμα πιο συμφέρουσα χάρη σε μια τεχνολογία γνωστή ως V2G (Vehicle-to-grid), η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να αξιοποιήσουν την μπαταρία του αυτοκινήτου τους ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας την οποία, εφόσον δεν την καταναλώνουν, μπορούν να επιστρέφουν στο ηλεκτρικό δίκτυο, όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, με το αζημίωτο.

Εν ολίγοις, χάρη στη συγκεκριμένη τεχνολογία οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν παραδείγματος χάρη να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους εκμεταλλευόμενοι τις συνήθως χαμηλότερες τιμές ενέργειας που ισχύουν σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια κατά τις βραδινές ώρες και με τη συνδρομή έξυπνων φορτιστών να την αναδιοχετεύουν στο δίκτυο τις ώρες αιχμής, χωρίς βέβαια να ανησυχούν για το «άδειασμα» της μπαταρίας μιας και όλη η διαδικασία είναι διαχειρίσιμη ακόμα και εξ αποστάσεως μέσω αντίστοιχου λογισμικού και smartphone.

Ο χρόνος ενεστώτας χρησιμοποιείται στην παραπάνω φράση καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί κάποιο φουτουριστικό είδος που ανήκει ασαφώς στο μακρινό μέλλον αλλά είναι απολύτως υπαρκτή και δοκιμάζεται ήδη σε ευρεία κλίμακα σε πολλές χώρες της Ευρώπης με πρωτοβουλία τόσο των κυβερνήσεων όσο και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Να σημειωθεί ότι στο πολύ κοντινό μέλλον δεν θα χρειάζεται απαραιτήτως η μετάβαση σε κάποιου είδους εξειδικευμένο φορτιστή μιας και η τεχνολογία που απαιτείται αφορά περισσότερο το λογισμικό και τις ρυθμίσεις των φορτιστών και των αυτοκινήτων παρά το hardware, εφόσον βέβαια δεν πρόκειται για μια απλή πρίζα και με την προϋπόθεση, αν πρόκειται για οικιακή χρήση, να εγκατασταθεί μια «χελώνα», ένα είδος μετρητή δηλαδή, όπως ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά.

Mε αυτό δεδομένο, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η απαιτούμενη υποδομή για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα μπορεί να δημιουργηθεί σχετικά εύκολα και να αφορά τόσο τα δημόσια σημεία φόρτισης όσο και τα οικιακά wallbox. Να σημειωθεί δε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκευάζουν εδώ και χρόνια τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη συγκεκριμένη δυνατότητα, η οποία σημειώνεται ολοένα και συχνότερα πια στα χαρακτηριστικά των ηλεκτροκίνητων.

Επιπλέον, ήδη η πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας V2G σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία με τη στήριξη του κράτους και τη συμμετοχή παρόχων ενέργειας και αυτοκινητοβιομηχανιών, μεταξύ των οποίων η Nissan, η Porsche, η Audi, ο όμιλος Stellantis, έχει στεφθεί με επιτυχία επιφυλάσσοντας απτά οικονομικά οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες-χρήστες ηλεκτροκίνητων οχημάτων όσο και για τους παρόχους και τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτοί έχουν ηλεκτροκίνητο όχημα ή αν οδηγούν.

Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, η μαζική χρήση της τεχνολογίας V2G μπορεί να λειτουργήσει κυριολεκτικά ως ρυθμιστής τάσης για το ηλεκτρικό δίκτυο, σταθεροποιώντας το και εξαλείφοντας φαινόμενα υψηλής ή χαμηλής τάσης, με ό,τι αυτά συνεπάγονται ή ακόμα και να αποτρέψει blackout κατά τις ώρες αιχμής σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε μόνο σε ό,τι αφορά τη σχετική πανεθνική δοκιμή που διεξάχθηκε στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ρεύματος όσων χρηστών συμμετείχαν παρουσίαζαν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν έως και το 50%. Πλην αυτού, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να συμβάλει ακόμα και στη μείωση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα εκμεταλλευόμενη τυχόν υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου, προσφέροντας ένα ακόμα «όπλο» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024