Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αλγερία

Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αλγερία

Χιλιάδες πυροσβέστες αναπτύσσονται την ώρα που οι πυρκαγιές καταστρέφουν επαρχίες κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της Αλγερίας.

Εκτός ελέγχου έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην Αλγερία, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό 26 ατόμων, μεταξύ των οποίων και δέκα στρατιωτών που συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης τους. Μάλιστα, πολλοί πολίτες έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια που διαθέτουν κατά μήκος της μεσογειακής παράκτιας περιοχής.

Σύμφωνα με το aljazeera, το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 97 πυρκαγιές, που ενισχύθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους και την υπερβολική ζέστη, σε 16 επαρχίες της χώρας.

Το σχέδιο εκκένωσης

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι πυρκαγιές ανάγκασαν την εκκένωση περίπου 1.500 ανθρώπων από τις επαρχίες Bejaia, Bouira και Jijel ανατολικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Οι τρεις επαρχίες στη μεσογειακή παράκτια περιοχή της Αλγερίας έχουν δει τις χειρότερες πυρκαγιές.

Περίπου 7.500 πυροσβέστες και 350 φορτηγά με τη βοήθεια εναέριας υποστήριξης έδιναν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν οι αρχές, μεταξύ άλλων στις περιοχές Μπουμπερντές, Τιζί Ουζού, Ζιτζέλ και Σκίκντα.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Σε εξέλιξη βρίσκονταν επιχειρήσεις για την κατάσβεση πυρκαγιών σε έξι επαρχίες, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, καλώντας τους πολίτες να «αποφεύγουν τις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές» και να αναφέρουν νέες πυρκαγιές σε τηλεφωνικούς αριθμούς χωρίς χρέωση.

«Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας παραμένουν κινητοποιημένες μέχρι να σβήσουν πλήρως οι πυρκαγιές», πρόσθεσε. Η εισαγγελία της Μπετζάγια διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών των πυρκαγιών και των πιθανών δραστών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν χωράφια και δάση που είχαν πάρει φωτιά στην περιοχή, καθώς και απανθρακωμένα οχήματα και βιτρίνες καταστημάτων που καταστράφηκαν από τις φλόγες. Ενώ η Αλγερία δεν είναι άγνωστη στις πυρκαγιές το καλοκαίρι, φέτος, αυτές επιδεινώθηκαν από έναν καύσωνα που είδε πολλές μεσογειακές χώρες να σπάνε ρεκόρ θερμοκρασίας. Στη γειτονική Τυνησία, οι θερμοκρασίες τη Δευτέρα πλησίασαν τους 50 βαθμούς Κελσίου (122F).

Πού είναι φυσιολογικές οι θερμοκρασίες

Πυρκαγιές μαίνονταν και πάλι σε ένα τυνησιακό πευκοδάσος κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, μετά από άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης και ξηράς από το χωριό Melloula, σύμφωνα με την εθνική φρουρά. Σε ορισμένες άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο και η Λιβύη, οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά φυσιολογικές σε σύγκριση με τους ετήσιους μέσους όρους.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν την περιοχή της Μεσογείου ως το σημείο μηδέν της κλιματικής αλλαγής, με τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή να προειδοποιεί για περισσότερους καύσωνες, αποτυχίες καλλιεργειών, ξηρασίες, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και εισροές χωροκατακτητικών ειδών.

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024