Η Ευρώπη παλεύει να προσαρμοστεί στις θερμοκρασίες ρεκόρ
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες
- Πώς μια σειρά από λάθη κατέστρεψαν ένα σοσιαλιστικό success story στη Λατινική Αμερική
- Ανδρουλάκης: Στόχος μου να μεγαλώσουν τα όρια του ΠΑΣΟΚ – Λάθος οι παρασκηνιακές συγκολλήσεις κορυφής
- Νέα εμφάνιση του «διδύμου» Καραμανλή – Σαμαρά σε εκδήλωση του ΕΕΑ
- «Ήθελαν να με σκοτώσουν» - Επίθεση κουκουλοφόρων σε τρανς γυναίκα στη Συγγρού
Καθόλη την διάρκεια του Ιουλίου οι καύσωνες έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου και ειδικά στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόγνωσης καιρού προειδοποίησε ότι η ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με το αναδυόμενο Ελ Νίνιο, ένα κυκλικό καιρικό πρότυπο στον Ειρηνικό που προκαλεί θερμότερες θερμοκρασίες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτ Ρόουντ, ο οποίος προέβλεψε ότι τα ρεκόρ μπορεί να καταρριφθούν και πάλι τις επόμενες εβδομάδες.
«Σε στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το Ελ Νίνιο»
Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να αποδώσουν τα αποτελέσματα του Ελ Νίνιο. «Το Ελ Νίνιο βρίσκεται ακόμη στα στάδια ανάπτυξής του και τυπικά κορυφώνεται τον Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο.
Επομένως είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα ακραία φαινόμενα και περισσότερη ζέστη σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Δρ Melissa Lazenby, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο του Sussex. «Αυτό το σημερινό Ελ Νίνιο φαίνεται να κορυφώνεται νωρίτερα από το συνηθισμένο γύρω στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».
«Αναμένουμε ότι οι καύσωνες, όπως αυτοί που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ή αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν πιο έντονοι και θα διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service. Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας των 48,8 βαθμών Κελσίου που είχε σημειωθεί στη Σικελία πριν από δύο χρόνια είχε καταρριφθεί αυτή την εβδομάδα.
Πέφτουν οι θερμοκρασίες προς το τέλος της εβδομάδας
Οι θερμοκρασίες θα μειωθούν ελαφρώς προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, αλλά θα παραμείνουν «πολύ θερμότερες από το κανονικό» σε πολλά μέρη της νότιας Ευρώπης, δήλωσε ο Buontempo. Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στη Σαρδηνία και τη Σικελία και ήταν μόνο ελαφρώς χαμηλότερες σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Ρώμη, με αποτέλεσμα οι αρχές να κλείσουν τουριστικά αξιοθέατα και να εκδώσουν προειδοποιήσεις.
Η τιμωρητική ζέστη στην ήπειρο είναι αποτέλεσμα ενός αντικυκλωνικού συστήματος υψηλών πιέσεων, που ονομάστηκε Κέρβερος από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το μυθικό τέρας που φύλαγε τις πύλες της κόλασης. Ακολουθεί ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και η θερμότερη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Κοπέρνικο, οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο ήταν 0,5C πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι συνέπειες του Κέρβερου για την Ελλάδα
Ο καιρός είχε δραστικές συνέπειες για τον τουρισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Πολλαπλές πυρκαγιές έξω από την Αθήνα, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, εξακολουθούσαν να καίνε την Τρίτη καταστρέφοντας σπίτια και αυτοκίνητα και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και παιδιά από καλοκαιρινές κατασκηνώσεις να εκκενώσουν την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έθεσαν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιές.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αθήνας, η Ακρόπολη, η οποία δέχεται καθημερινά περισσότερους από 15.000 επισκέπτες, χρειάστηκε να κλείσει τις ώρες αιχμής του καύσωνα.
Η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι λάμβανε ωριαίες ενημερώσεις σχετικά με τη ζέστη για να αποφασίσει αν θα κρατήσει τους χώρους ανοιχτούς. «Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η ίδια.
Πώς χειρίστηκαν τον καύσωνα στην Ιταλία
Στην Ιταλία, οι υγειονομικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα σε 20 πόλεις την Τρίτη, η οποία θα αυξηθεί σε 23 την Τετάρτη, ενώ τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για ένα πιθανό κύμα ανθρώπων που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη και απαιτούν επείγουσα φροντίδα. Στη Ρώμη, όπου οι τουρίστες δυσκολεύονταν να βρουν δροσερά ή σκιερά σημεία ξεκούρασης, η οργάνωση προστασίας της πόλης και εθελοντές δημιούργησαν 28 σημεία βοήθειας σε όλη την πόλη για την παροχή νερού, καθώς και ιατρικής βοήθειας, σε όσους καταβλήθηκαν από τη ζέστη.
Μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης εκτίμησε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν από συνθήκες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ των τελών Μαΐου και των αρχών Σεπτεμβρίου πέρυσι, με την Ιταλία να έχει πληγεί περισσότερο από τη ζέστη. Η Ισπανία και η Γερμανία ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από ζητήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.
Το σημαίνον αγροτικό λόμπι της Ιταλίας, Coldiretti, δήλωσε ότι οι γαλακτοπαραγωγοί κατέφυγαν στη χρήση ανεμιστήρων και συστημάτων καταιονισμού για να δροσίσουν τα ζώα τους, καθώς προειδοποίησαν για μείωση της παραγωγής γάλακτος κατά 10% λόγω του θερμικού στρες των ζώων. Είπε ότι οι κτηνοτρόφοι θα υποφέρουν όχι μόνο από τη μείωση της παραγωγής γάλακτος, αλλά και από υψηλότερο κόστος νερού και ενέργειας, καθώς λειτουργούν τα συστήματα ψύξης «για να βοηθήσουν τα ζώα να αντισταθούν στην πολιορκία της ζέστης».
Τι λένε οι αναλυτές
Ο Luca Bergamaschi, ιδρυτής της Ecco, μιας ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης για το κλίμα, δήλωσε ότι η ακραία ζέστη – μόλις δύο μήνες μετά την καταστροφή της βόρειας αγροτικής καρδιάς της Ιταλίας από μαζικές πλημμύρες – θα πρέπει να αφυπνίσει τη δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία έχει αντιταχθεί σε τμήματα της φιλόδοξης πράσινης συμφωνίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Αν και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι λέει ότι τα μέλη της δεξιάς κυβέρνησής της δεν είναι «επικίνδυνοι αρνητές της κλιματικής αλλαγής», η κυβέρνησή της έχει δηλώσει ότι τα όποια μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είναι σταδιακά, ώστε να μην επηρεαστούν η οικονομία και οι παραδόσεις της Ιταλίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις