Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Kournos Music Festival: Δημιουργοί εμπνέονται από τη Λήμνο

Kournos Music Festival: Δημιουργοί εμπνέονται από τη Λήμνο

Από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο, εναλλακτικό και πολύμορφο πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ «Κούρνος» της Λήμνου επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά με μία καλλιτεχνική πρόταση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο.

Το Kournos Music Festival 2023 ιχνηλατεί τα σημάδια του μεσοπολέμου στην παραγνωρισμένη αστική αρχιτεκτονική του νησιού, επιλέγοντας για τις δράσεις του σημαντικά τοπόσημα της περιόδου (πολλά εγκαταλειμμένα) δημιουργώντας γέφυρες με δημιουργίες καλλιτεχνών της εποχής στο σήμερα:

Παλιό Παρθεναγωγείο Κορνού, Προϊστορική Μύρινα, Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Μαρούλα, Πλατεία Παραδοσιακού Οικισμού Κάσπακα, Μετόχι Παλλημνιακού Ταμείου, Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας.

Συνεπές στην αρχική του φιλοσοφία, το φεστιβάλ φέτος προχωράει στην ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες και στην συνεργασία με θεσμούς όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα, συμπράττει εκ νέου με τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και με ντόπιους συλλόγους και καλλιτέχνες.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

11 Αυγούστου | θέατρο – performance

«Κάνιστρο»

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Performance: Δημήτρης Μαμιός

Σύνθεση – impro – κιθάρα, μπάντζο, γιουκαλίλι, electronics: Γιώργος Κατακουζηνός

Ο βραβευμένος ηθοποιός Δημήτρης Μαμιός, γνωστός από τη συμμετοχή του σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σασμός», μαζί με τον συνθέτη και πολυοργανίστα  Γιώργο Κατακουζηνό δημιουργούν μια site specific performance για τον λημνιακής καταγωγής εικαστικό Ράλλη Κοψίδη (1929-2010).

Ο Κοψίδης υπήρξε από τις εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ζωγράφος, μαθητής του Φώτη Κόντογλου, χαράκτης, λογοτέχνης, αρθρογράφος, εκδότης του περιοδικού «Κάνιστρο», ξεχώρισε με την τολμηρή, υπερρεαλιστική του γλώσσα και το μοναδικό βλέμμα του σε όλες τις πτυχές της πολυσχιδούς του δραστηριότητας (η Εθνική Πινακοθήκη του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το 1989).

Ο Δημήτρης Μαμιός, στην πρώτη του σκηνοθεσία, μαζί με τον Γιώργο Κατακουζηνό επιχειρούν να συνομιλήσουν με τα κείμενα του στην αποτύπωση της ιδιωματικής, προσωπική του ματιάς, στον γενέθλιο τόπο του, να ιχνηλατήσουν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή ελευθερίας.

12 Αυγούστου | όπερα-μινιατούρα

«Υψιπύλη»

(νέο έργο, παραγγελία του Kournos Music Festival)

Σύνθεση: Μιχάλης Παρασκάκης

Σολίστ: Γιώργος Ιατρού (βαρύτονος), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (μπαγιάν)

Συμπράττουν δύο εξέχοντες σολίστ, ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και ο ακορντεονίστας Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης.

Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για τους σκοπούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της παιδικής χορωδίας του Δήμου Λήμνου.

17 Αυγούστου | συναυλία

«Μπαγιαντέρα»

Φέτος συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα, του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το Kournos Music Festival ετοιμάζει ένα διαφορετικό αφιέρωμα στον ξεχωριστό αυτό καλλιτέχνη, φωτίζοντας μια σχετικά άγνωστη πτυχή της προσωπικότητας του: Την αγάπη του για τη γερμανική και βιεννέζικη οπέρεττα.

Ερμηνεύουν:

Γιάννης Διονυσίου: φωνή

Λητώ Μεσσήνη: φωνή

Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ τσέλο

Βασίλης Ζιγκερίδης: κανονάκι

19 Αυγούστου | κινηματογράφος

Θερινό Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρούλα

«Αστέρω»

Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

Ζωντανή μουσική: Αλέξης Μαστιχιάδης: κλαβιτσέμπαλο, κλάβικορντ, electronics

23 Αυγούστου | μουσικοθεατρική performance

24 Αυγούστου | συναυλία

O Αργύρης Μπακιρτζής στη Λήμνο

Στις 23 Αυγούστου, ο γνωστός ερμηνευτής συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον θεορβίστα Θοδωρή Κίτσο, τον κοντραμπασίστα Κωνσταντίνο Σηφάκη και τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη σε μια μουσικοθεατρική performance αφιερωμένη στην Λημνιά λογοτέχνιδα Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου (1933-2023).

Το πρώτο έργο της εκδόθηκε από την ίδια την εικοσάχρονη λογοτέχνη μετά τον Εμφύλιο σε τυπογραφείο της Λήμνου, επαινέθηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη, κι αναψηλαφείται ως επιδραστική χειρονομία έμφυλης χειραφέτησης σε μια σκοτεινή εποχή.

Στις 24 Αυγούστου, ο Αργύρης Μπακιρτζής συμπράττει με τον πιανίστα και συνθέτη Γιώργο Κωστογιώργη (κατά κόσμον Κώστα Μπακιρτζή) για μια συναυλία αφιερωμένη στην ποίηση του μεσοπολέμου.

Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Τέλλος Άγρας, Αργύρης Εφταλιώτης, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος κ.ά., ποιητές «χαμηλής φωνής» όπως τους αποκαλούσε ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ερμηνεύονται από τον σπουδαίο Αργύρη Μπακιρτζή σε λεπταίσθητες συνθέσεις ιδιαίτερης φινέτσας.

Ερμηνεία: Αργύρης Μπακιρτζής

Συμμετέχουν:

Θεόδωρος Κίτσος: θεόρβη, μπαρόκ λαούτο, μπαρόκ κιθάρα

Κωνσταντίνος Σηφάκης: κοντραμπάσο

Αναστασία Κότσαλη: μεσόφωνος

Γιώργος Κωστογιώργης: συνθέσεις, πλήκτρα

26-27 Αυγούστου | μουσική

Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας

«Σπόροι σε κίνδυνο»

Το Κournos Music Festival συνεργάζεται με το μουσικό σύνολο Oros Ensemble, ένα από τα δυναμικότερα σύνολα κλασικής μουσικής της χώρας μας και τον όμιλο προστασίας περιβάλλοντος Ανεμόεσσα, τοποθετώντας το ζήτημα των σπόρων που απειλούνται ως κέντρο μιας νέας μορφής σύμπραξης ανάμεσα στη τέχνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύνθεση: Αποστολής Κουτσογιάννης

Εκπαιδευτική, γεωπονική εποπτεία: Δανάη Σφακιανού

Ερμηνεύουν:

Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος)

με τους Oros Ensemble: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, Βασίλης Ζιγκερίδης, Ειρήνη Κρικώνη, Αντώνης Τσαχτάνης, Καζούγιο Τσουνεχίρο

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024