Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος για ψήφο Αποδήμων: Ψηφοθηρικό το νομοσχέδιο

Φάμελλος για ψήφο Αποδήμων: Ψηφοθηρικό το νομοσχέδιο

Από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές τονίζοντας πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία.

Συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε οι απόδημοι να εκπροσωπούνται μέσω βουλευτών επικρατείας κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σε αυτή.

Από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές τονίζοντας πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές, λέγοντας ότι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται επικοινωνιακά το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και να σταματήσει να ρίχνει με μπαλάκι τις ευθύνες. Κάλεσε την κυβέρνηση, να ενεργοποιήσει την δημόσια πολιτική πρόληψη που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το ‘19. Να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία αλλά και η πυροσβεστική, καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων και εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που με συναίνεση δημιουργήθηκε μετά το Μάτι.

Τόνισε πως «καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες, όπως πρόσφατα προσπάθησε με τους Δήμους. Χρειαζόμαστε πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019,  ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής,  καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων,  εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που έχει μείνει από το 2019 στο συρτάρι».

Για την ψήφο των απόδημων

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος προς την Ν.Δ ότι «υπονομεύετε έτσι και καταστρατηγείτε τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί δεν δημιουργείτε τις αναγκαίες συναινέσεις και το φέρνετε με μία διαδικασία «fast track»». Θύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας και να υπάρχει  λοιπόν το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους  Έλληνες του εξωτερικού». Τονίζοντας παράλληλα ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου. Για αυτό και η πρόταση της τροπολογίας μας αλλά και της ομογένειας είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο».

Μάλιστα απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της μη συναίνεσης στο νομοθέτημα ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η Αριστερά, ιστορικά, ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ως πατριωτική δύναμη αλλά και γιατί θεωρούμε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιο σας καλούμε και τώρα να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέσαμε: Να μας πείτε γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων; Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας που εφαρμόζει την πρόταση του Συντάγματος για βουλευτές των αποδήμων;».

Για τη χωροταξία

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα χωροταξίας στην βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο κ. Φάμελλος, θέλησε να υπενθυμίσει στον κ. Τασούλα για την επιστολή που έχει αποστείλει ο ίδιος για την θέση των Σπαρτιατών που «σπάει» στα τρία την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Τασούλα, αλλά ακόμη δεν έχει λύσει αυτό το θέμα.

Η φράση αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος παρενέβη, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει αντάλλαγμα για τη στήριξη στο πρόσωπο του. Ο κ, Φάμελλος, ανταπάντησε ότι δεν ζητούν ανταλλάγματα, αλλά, να λυθεί το πρόβλημα «της ασυνέπειας», όπως είπε. «Η σωστή θέση των «Σπαρτιατών» είναι στα άνω δεξια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Βουλής, είχε πει στην Διάσκεψη των Προέδρων ότι θα το λύσει το πρόβλημα τριχοτόμησης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο, έχουν περάσει 20 ημέρες, όπως είπε.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024