Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοφροντίδα: Δίνει λύσεις στην υγεία και την ευεξία

Αυτοφροντίδα: Δίνει λύσεις στην υγεία και την ευεξία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας, ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Γρηγόρης Καρέλος μιλάει στο in.gr για την αυτοφροντίδα και τις δράσεις του συνδέσμου για αυτήν

Πονοκέφαλος, αλλεργίες, καούρες, εγκαύματα, ατονία, είναι καταστάσεις που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, και για τους περισσότερους από μας η συμβουλή του φαρμακοποιού και ένα απλό αναλγητικό ή βιταμίνες, ήταν ικανά να δώσουν τη λύση που χρειαζόμαστε.
Περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες καταφεύγουν στις λύσεις αυτές κάθε χρόνο, ξεπερνώντας εύκολα τις αναμονές στο σύστημα υγείας, εξοικονομώντας χρόνο, αλλά και χρήμα καθώς δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τις δομές υγείας της χώρας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της αυτοφροντίδας, στην οποία είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα 24 Ιουλίου.
Για την αυτοφροντίδα, μίλησε στο in.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) και Γενικός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Kenvue (τ. Johnson & Johnson Consumer Health) Γρηγόρης Καρέλος.

Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα αυτοφροντίδας, τι είναι η αυτοφροντίδα, αλλά και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα;

Η αυτοφροντίδα είναι όλες οι ενέργειες που κάνουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας ή και να αντιμετωπίσουμε κοινές, ήπιες παθήσεις ή ασθένειες.
Είναι η διαχρονικά κορυφαία ανάγκη του ανθρώπου, να θωρακίζει την δική του υγεία και των αγαπημένων του.
Ο λόγος που επιλέχτηκε η σημερινή ημέρα, 24/7, για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοφροντίδας είναι καθαρά συμβολική, για να θυμίζει ότι εξασκούμε την αυτοφροντίδα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Γιατί είναι σημαντική η αυτοφροντίδα και τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων καθημερινότητας;

Η αυτοφροντίδα είναι αυτό που μας κρατά ενεργούς, δραστήριους, υγιείς κάθε μέρα.
Αφορά:
• την πρόληψη με την σωστή διατροφή, την καθημερινή άσκηση, την επαρκή ξεκούραση και την ενίσχυση του οργανισμού με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και
• την αντιμετώπιση ήπιων παθήσεων με την χρήση των φαρμάκων αυτοφροντίδας (τα φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή).
Είναι βασικό μέρος της ζωής μας, καθώς καθημερινά τα εμπιστεύονται πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας για την ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, τον πυρετό, τον πονόλαιμο, τον βήχα, την ρινική καταρροή, την αλλεργία, την καούρα, την διάρροια, την δυσκοιλιότητα, τους μύκητες, το έγκαυμα, το έκζεμα, ακόμα και την διακοπή του καπνίσματος.

Η αυτοφροντίδα προϋποθέτει την κατάλληλη ενημέρωση και την έγκυρη συμβουλή από τους επιστήμονες υγείας. Βασικός αρωγός είναι ο φαρμακοποιός της γειτονιάς μας, ο καθημερινός Νο 1 σύμβουλος υγείας μας, καθώς επίσης και ο γιατρός μας, που μας βοηθά να καθορίσουμε πότε μπορούμε να προβούμε σε αυτή, αλλά και πως να την πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η αυτοφροντίδα είναι πολύ σημαντική και για την δημόσια υγεία ευρύτερα, για το εθνικό σύστημα υγείας. Βοηθάει έστω να υπάρχει η εστίαση του συστήματος υγείας και των επιστημόνων υγείας στις πιο σοβαρές και πιο εξειδικευμένες νόσους που βλέπουμε να αναδεικνύονται όλο και περισσότερα στις μέρες, σε έναν πληθυσμό που γηράσκει, αλλά και να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες συνθήκες, όπως πρόσφατα η πανδημία COVID-19.

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τον Σύνδεσμό σας. Ποιος είναι ο ΕΦΕΧ και πως συνεισφέρει στην ελληνική κοινωνία;

Ο ΕΦΕΧ είναι ο σύνδεσμος εταιριών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης στην Ελλάδα. Ο θεσμικός εκπρόσωπος των εταιριών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της αυτοφροντίδας και δραστηριοποιούνται στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), Συμπληρώματα Διατροφής, Φάρμακα Φυτικής Προέλευσης, Ομοιοπαθητικά καθώς και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΧ απαρτίζεται, εκτός από τον υποφαινόμενο, από τον αντιπρόεδρο κ. Ιάκωβο Μιχαλίτση Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bausch Ελλάδας, Μάλτας, Κύπρου,, Βαλκάνιων και Ν. Αφρικής, τον γραμματέα κ. Ιορδάνη Αδαμόπουλο Γενικό Διευθυντή της Reckitt, τον κ. Βασίλη Σερέτη Γενικό Διευθυντή της Pharmis του ομίλου Galenica και τον κ. Λουκά Χαλακατεβάκη Γενικό Διευθυντή Βαλκανίων και Ανατολικής Ευρώπης της Perrigo. Γενικός διευθυντής του Συνδέσμου είναι ο κ. Θωμάς Δόκιος.
Εκπροσωπεί έναν κλάδο που έχει καίρια συνεισφορά στην δημόσια υγεία και οικονομία.
Ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων στο ελληνικό φαρμακείο αφορά προϊόντα αυτοφροντίδας.
Συγκεκριμένα, αφορά 200 εκατ. προϊόντα, με έναν τζίρο που ξεπέρασε τα 1,12 δις ευρώτο 2022 . Ο κλάδος πραγματικά ακουμπά όλους μας, κάθε μέρα.

Οι εταιρίες του χώρου είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους επενδυτές στην ελληνική αγορά τόσο σε επίπεδο λειτουργίας παραγωγικών μονάδων, όσο και σε επίπεδο επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και διαφημιστικής δαπάνης για την ενημέρωση του κοινού.
Τέλος, ο κλάδος παρέχει μια τεράστια ανάσα στο σύστημα υγείας, καθώς έχει την μεγαλύτερη συνεισφορά στην μείωση των δαπανών για συνταγογράφηση φαρμάκων, αλλά και στην συνολική ελάφρυνση του συστήματος υγείας και την απελευθέρωση χρόνου σε ιατρεία και νοσοκομεία.
Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στην Ελληνική οικονομία αποτιμάται σε περισσότερα από 10 δις ευρώ ετησίως και με τις δράσεις που σχεδιάζουμε στοχεύομε να την διπλασιάσουμε μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Ποιες είναι οι δράσεις που σχεδιάζει ο ΕΦΕΧ για τα ζητήματα αυτοφροντίδας;

Το όραμά μας στον ΕΦΕΧ είναι να ενισχύουμε την πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματική αυτοφροντίδα για όλους τους πολίτες και τις οικογένειές τους.
Ο ΕΦΕΧ θα είναι το σημείο αναφοράς για την αυτοφροντίδα τα επόμενα χρόνια με δράσεις που
αφορούν τις αρχές υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, και τους πολίτες.

• Σε ό,τι αφορά τις αρχές υγείας: Στόχος είναι η επέκταση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, η θεσμοθέτηση της αυτοφροντίδας από το Υπουργείο και η επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων από τον ΕΟΦ.
Βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας είναι τόσο ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης όσο και η μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η αυτοφροντίδα απαντά και στις 2 προτεραιότητες.
Ως ΕΦΕΧ πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη έρευνα σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία η περαιτέρω διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ προϊόντων θα εξοικονομήσει περισσότερα από 560 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα μειώσει σημαντικά και το χρόνο αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία.
Οι προτεινόμενες δραστικές ουσίες είναι ήδη ΜΗΣΥΦΑ στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Έχουμε ήδη αιτηθεί συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να παρουσιάσουμε την μελέτη και να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο δράσης.

• Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες υγείας: Στον ΕΦΕΧ πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο φαρμακοποιός αποτελεί τον στυλοβάτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η συνεισφορά τους δε κατά τη διάρκεια της πανδημίας χρίζει μεγαλύτερης αναφοράς και μνημόνευσης. Σημαντική εξίσου είναι η δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών, κάτι που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ήδη μεριμνά.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε ένα μόνιμο πρόγραμμα εκπαίδευσης υπηρεσιών αυτοφροντίδας σε αυτή την δια βίου μάθηση των φαρμακοποιών.
Έχουμε ήδη συλλέξει τα αντίστοιχα προγράμματα που προσφέρονται σε άλλες χώρες τις ΕΕ και σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τους φαρμακοποιούς σε συνεργασία με τον ΠΦΣ.
Ο ρόλος του φαρμακοποιού να ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια για την καθημερινή μας αυτοφροντίδα, αλλά και η αυτοφροντίδα θα γίνει πιο σημαντική για τον φαρμακοποιό και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή την μετάβαση.

• Σε ό,τι αφορά τους πολίτες: Με στόχο την ενημέρωση και την ενδυνάμωση του κοινού σχετικά με κοινές ήπιες παθήσεις, συνεχίζουμε για τρίτη συνεχή χρονιά την εκστρατεία μας «Με Φροντίζω Καλά», η οποία έχει λάβει την αρωγή και υποστήριξη και του Υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για μία μόνιμη καμπάνια με δραστηριότητα όλο το χρόνο και θεματική που θα καλύπτει όλο το εύρος των βασικών ήπιων, καθημερινών προβλημάτων υγείας είτε ανά εποχή (παθήσεις τους χειμώνα, της άνοιξης, του καλοκαιριού), είτε ανά κατηγορία παθήσεων (αναπνευστικού, πεπτικού, δερματολογικές παθήσεις, ανοσοποιητικού, διακοπή καπνίσματος).

Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας (facebook, Instagram, YouTube) ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε στους πολίτες την αξία του να φροντίζουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και των άλλων μελών της οικογένειάς τους. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει την αντίστοιχη σελίδα στο διαδίκτυο mefrontizwkala.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να λάβουν πληροφορίες και να εκπαιδευτούν πάνω στη πρόληψη και αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων
Σας καλώ να περιηγηθείτε σε αυτό το site μας, στις σελίδες μας fb kai insta, να ενημερωθείτε για τις παθήσεις του καλοκαιριού και να φροντίσετε ακόμη πιο αποτελεσματικά εσάς και τους αγαπημένους σας. Γιατί «με Φροντίζω καλά», σημαίνει Ζω καλά!

Sports in

Ποιος είναι ο λόγος που ο Παναθηναϊκός θα παίξει στην «Aleksandar Nikolić Hall» με τη Μακάμπι

Ο λόγος που τα δύο παιχνίδια των playoffs της EuroLeague ανάμεσα σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Παναθηναϊκό θα γίνουν στη γνωστή «Χάλα Πιονίρ».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024