Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα μειώσουν τα επιτόκια

Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα μειώσουν τα επιτόκια

Οι εκτιμήσεις των Goldman Sachs, Citigroup, ING και UBS

Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, από την fed την ερχόμενη Τετάρτη και από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη,  έχουν προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές. Για τη συνέχεια, η εικόνα είναι συγκεχυμένη,  με τις αγορές χρήματος να τιμολογούν με πιθανότητες 55% (η Citigroup πλήρως) μία ακόμη αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Η Fed, εκτιμά η Goldman Sachs θα παρακάμψει τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας σύμφωνα με την Citigroup κατά 0,25%  τα  επιτόκια τον Νοέμβριο, ολοκληρώνοντας τον ανοδικό κύκλο. Για την Citigroup,  fed, BoE, BoC και RBA θα αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του 2024, ενώ ΕΚΤ και Riksbank θα ακολουθήσουν στο γ’  τρίμηνο του επόμενου έτους.

Σε ειδική της ανάλυση για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ, η UBS εκτιμά όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Πέμπτη. Ωστόσο αναφορικά με το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά, η ελβετική τράπεζα αναφέρει πως το βασικό της σενάριο είναι πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% ώστε το τερματικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 4%.

Ωστόσο, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν δεν αποκλείει τον κίνδυνο μίας ακόμη αύξησης κατά 0,25% τον Οκτώβριο που θα οδηγήσει τελικά το τερματικό επιτόκιο στο 4,25%. Από την πλευρά της η ING σημειώνει πως μετά την αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη κατά 0,25%, η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει το βαθμό επιβράδυνσης της οικονομίας πριν αποφασίσει για νέες αυξήσεις.

Ακόμα κι αν το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων φαίνεται να πλησιάζει, η  ΕΚΤ, όπως αναφέρει η ING, δεν θα έχει ομόφωνη άποψη την Πέμπτη για το πότε θα έρθει  το τέλος αυτό, αφήνοντας την Πέμπτη ορθάνοιχτη την πόρτα για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ η αποφύγει τυχόν επικοινωνιακών λαθών καθώς τα δεδομένα δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί αποτελεί σημαντική παράμετρο των εξελίξεων. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πως η  ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο, αλλά για τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται μοιρασμένοι, με μία οριακή πλειοψηφία να περιμένει πάντως, πως θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 0,25%

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024