Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα μειώσουν τα επιτόκια
Οι εκτιμήσεις των Goldman Sachs, Citigroup, ING και UBS
Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, από την fed την ερχόμενη Τετάρτη και από την ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, έχουν προεξοφλήσει πλήρως οι αγορές. Για τη συνέχεια, η εικόνα είναι συγκεχυμένη, με τις αγορές χρήματος να τιμολογούν με πιθανότητες 55% (η Citigroup πλήρως) μία ακόμη αύξηση κατά 0,25% των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Η Fed, εκτιμά η Goldman Sachs θα παρακάμψει τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας σύμφωνα με την Citigroup κατά 0,25% τα επιτόκια τον Νοέμβριο, ολοκληρώνοντας τον ανοδικό κύκλο. Για την Citigroup, fed, BoE, BoC και RBA θα αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του 2024, ενώ ΕΚΤ και Riksbank θα ακολουθήσουν στο γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους.
Σε ειδική της ανάλυση για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ, η UBS εκτιμά όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% την Πέμπτη. Ωστόσο αναφορικά με το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από τον Σεπτέμβρη και μετά, η ελβετική τράπεζα αναφέρει πως το βασικό της σενάριο είναι πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% ώστε το τερματικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 4%.
Ωστόσο, ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν δεν αποκλείει τον κίνδυνο μίας ακόμη αύξησης κατά 0,25% τον Οκτώβριο που θα οδηγήσει τελικά το τερματικό επιτόκιο στο 4,25%. Από την πλευρά της η ING σημειώνει πως μετά την αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη κατά 0,25%, η ΕΚΤ θα παρακολουθήσει το βαθμό επιβράδυνσης της οικονομίας πριν αποφασίσει για νέες αυξήσεις.
Ακόμα κι αν το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων φαίνεται να πλησιάζει, η ΕΚΤ, όπως αναφέρει η ING, δεν θα έχει ομόφωνη άποψη την Πέμπτη για το πότε θα έρθει το τέλος αυτό, αφήνοντας την Πέμπτη ορθάνοιχτη την πόρτα για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ η αποφύγει τυχόν επικοινωνιακών λαθών καθώς τα δεδομένα δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί αποτελεί σημαντική παράμετρο των εξελίξεων. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% τον Ιούλιο, αλλά για τον Σεπτέμβριο εμφανίζονται μοιρασμένοι, με μία οριακή πλειοψηφία να περιμένει πάντως, πως θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση κατά 0,25%
- Δουλειά της δικαιοσύνης δεν είναι να συγκαλύπτει την παρανομία και να προσφέρει ατιμωρησία σε μια κυβέρνηση που εγκληματεί
- Ισόβια στον ηθοποιό Nathan Chases His Horse του «Χορεύοντας με τους λύκους» για σεξουαλικές επιθέσεις
- Άγιος Δημήτριος: Στο Ναυτοδικείο Πειραιά σήμερα ο 20χρονος που σκότωσε τον 27χρονο
- Ο τελικός Κυπέλλου αλλάζει τα σχέδια του Λανουά
- ΦΠΑ: Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι μηδενικές δηλώσεις
- Οι Locomondo φέρνουν μια καλοκαιρινή δροσιά στην κάψα της Αθήνας
- Ένας νέος αγώνας πυρηνικών εξοπλισμών πλησιάζει – Υπάρχει τρόπος να τον σταματήσουμε;
- Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 28.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/t_h_e_h_i_d_d_e_n_-peWhm5_xJjI-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442