Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Το κόστος του καρότου έγινε μαστίγιο για τους λάτρεις του κόκκορα κρασάτου

Γαλλία: Το κόστος του καρότου έγινε μαστίγιο για τους λάτρεις του κόκκορα κρασάτου

Το κόστος του εμβληματικού γαλλικού πιάτου εκτοξεύτηκε

Το κόστος των συστατικών για την παρασκευή ενός παραδοσιακού γαλλικού coq au vin, δηλαδή κόκκορα κρασάτου, αυξήθηκε και πάλι τον Ιούνιο, αψηφώντας τη συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού του συνολικού πληθωρισμού δείχνοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας και χονδρικής αργούν να φθάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ο προσαρμοσμένος δείκτης του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα νοικοκυριά σε είδη που χρειάζονται για να μαγειρέψουν το συγκεκριμένο πιάτο, σημείωσε άνοδο 10,6% από έτος σε έτος τον Ιούνιο. Από τον Μάιο επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί αύξησης των τιμών στα καρότα, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.

Ο ρυθμός του συνολικού άλματος από έτος σε έτος μειώθηκε από 12,4% τον προηγούμενο μήνα, βοηθούμενος από την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των πουλερικών. Ωστόσο, ο δείκτης – με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής της Γαλλίας- έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου έφτασε στο νέο υψηλό των 19,42 ευρώ.

Ο βασικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, στο 5,3%. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων παραμένουν υψηλές στο 13,7%, με τα φρέσκα προϊόντα κατά 14,1% πιο ακριβά.

Η τιμή του κοτόπουλου, που είναι το πιο ακριβό συστατικό της συνταγής, αυξήθηκε 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν — την πρώτη φορά που το ποσοστό πέφτει κάτω από το 10% σε περισσότερους από 12 μήνες.

Ο ξεχωριστός μηνιαίος δείκτης για την παέγια εκτινάχθηκε

Ο ξεχωριστός μηνιαίος δείκτης για την παέγια του Bloomberg εκτινάχθηκε κατά 14,5% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακόμη και όταν ο ρυθμός των συνολικών κερδών στις τιμές καταναλωτή στη γειτονική Ισπανία επιβραδύνθηκε κάτω από το 2%.

Το κόστος αγοράς των βασικών συστατικών για την παρασκευή της ισπανικής παέγια εκτινάχθηκε κατά 19,1% υψηλότερα το Φεβρουάριο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, σύμφωνα με τον «Paella Index» του πρακτορείου Bloomberg, που βασίζεται σε στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Ισπανίας. Πρόκειται για ποσοστό τριπλάσιο του πληθωρισμού στη χώρα, που είναι μόλις 6%.

Η διαπίστωση είναι κοινή σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ο «πληθωρισμός της πίτσας» στην Ιταλία η τιμή έδειξε ετήσια αύξηση στο εθνικό φαγητό της Ιταλίας κατά 10%. Και στη χώρα μας το εμβληματικό πιτόγυρο έχει γίνει απλησίαστο, σπάνια κάτω από 3,5 ευρώ, με τις τιμές στα νησιά να φτάνουν ακόμη και τα 15 ευρώ.

Πηγή: Ot.gr

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024