Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τρεις ομάδες διαχείρισης της κρίσης του Μαξίμου

Οι τρεις ομάδες διαχείρισης της κρίσης του Μαξίμου

Ποιοι σηκώνουν το βάρος της λειτουργίας και συντονισμού του κρατικού μηχανισμού στα πύρινα μέτωπα - Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης

Αναμμένος για τις επόμενες – τουλάχιστον – επτά ημέρες παραμένει στην Πολιτική Προστασία και στον κρατικό μηχανισμό ο κόκκινος συναγερμός για πύρινα μέτωπα, όπως προκύπτει από δεδομένα που αναλύονται σε συσκέψεις στο συντονιστικό κέντρο και τα οποία μεταφέρονται διαρκώς στα «κεντρικά» της κυβέρνησης.

Ο σκληρός πυρήνας του Μαξίμου έχει… σπάσει σε τρεις ομάδες κρούσης, με συνολικά 10 πρόσωπα σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους με τηλεδιασκέψεις, προσδοκώντας να μην έχει χαθεί το στοίχημα του πολιτικού και επιχειρησιακού συντονισμού στον τελικό απολογισμό.

Η μία task force κρατά την έδρα της στην Ηρώδου Αττικού και ως «ομπρέλα» συντονισμού αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο – μαζί με στελέχη του επικοινωνιακού τιμ, Κύρα Κάπη, Δημήτρη Τσιόδρα, Χρήστο Ζωγράφο.

Η δεύτερη ομάδα που έχει αναλάβει και «ζυγισμένες» δημόσιες εμφανίσεις, ενόσω είναι σε εξέλιξη οι πυρκαγιές, αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, με τον πρώτο να κινείται μεταξύ Ηρώδου Αττικού (για τον πρωινό καφέ) και Βουλής και τον δεύτερο μεταξύ Μαξίμου και οδού Πειραιώς.

Η τρίτη ομάδα έχει αλλάξει έδρα και τις περισσότερες ώρες βρίσκεται στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας, επικοινωνώντας εξ αποστάσεως με τον Μητσοτάκη και τα στελέχη στο Μαξίμου: ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης (μαζί με τον Γιώργο Ευθυμίου του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου).

«Μετρημένα» λόγια

«Σε εγρήγορση όλοι, δεν έχει τελειώσει τίποτα» ήταν, κατά πληροφορίες, η χθεσινή οδηγία του Πρωθυπουργού προς τους εξ απορρήτων του ώστε να μεταφερθεί στα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ζητάει την παρουσία των αρμοδίων στο πεδίο αλλά και «μετρημένα» λόγια όσο είναι σε εξέλιξη η καταστροφή. Ενδεικτικό το γεγονός ότι προσωπικά ο Πρωθυπουργός μετέβη για δεύτερη φορά σε ένα 24ωρο στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας και έπειτα από 45λεπτη σύσκεψη επέστρεψε στο Μαξίμου, χωρίς – και πάλι – να κάνει δηλώσεις.

Και αυτό γιατί εκείνες τις ώρες δινόταν μάχη σε δύο δύσκολα μέτωπα, το ένα στη Δυτική Αττική το άλλο στη Ρόδο, που απασχόλησαν και τη σύσκεψη με τους επιτελείς Πυροσβεστικής και μεταξύ άλλων έξι υπουργούς και υφυπουργούς – Σκέρτσος, Βασίλης Κικίλιας, Νότης Μηταράκης, Κοντογεώργης, Χρήστος Τριαντόπουλος, Βαγγέλης Τουρνάς.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού ωστόσο αφορούσε, κατά τις ίδιες πηγές, τα δεδομένα και τον σχεδιασμό «επιχειρησιακής ετοιμότητας» για τις επόμενες ημέρες, δεδομένων των προειδοποιήσεων για νέα κύματα καύσωνα – υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλά επίπεδα υγρασίας, μελτέμι – στο τέλος της εβδομάδας και εντός της επόμενης.

Το Μαξίμου κοιτάζει ταυτόχρονα προς την επόμενη μέρα και αφενός διαβεβαιώνει για «ταχύτητα» στην κρατική αρωγή προς τους πληγέντες (διαδικασία που θα τρέξει μέσω του arogi.gov.gr) αφετέρου σχεδιάζει, κατά πληροφορίες, άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν αυτόματα αναδασωτέες, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Κομβικό ζήτημα επόμενης μέρας είναι και η αξιολόγηση του βαθμού ανταπόκρισης και, πρωτίστως, προετοιμασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιπυρική περίοδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αναμένεται να τρέξουν… ελέγχους ώστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να υπάρξει απολογιστικό πόρισμα για το αν και πού διατέθηκαν τα κονδύλια της αντιπυρικής προστασίας.

Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση κινείται και εκείνη επί του πεδίου, με χαρακτηριστικές τις χθεσινές «αυτοψίες» στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού τόσο από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο όσο και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επέλεξε πιο αιχμηρό τόνο προς την κυβέρνηση, μιλώντας για «χρέος της να πάρει πρωτοβουλίες αντί να χύνει κροκοδείλια δάκρυα».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024