Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Big Tech υποσχέθηκαν στον Μπάιντεν «ασφάλεια και αξιοπιστία»

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Big Tech υποσχέθηκαν στον Μπάιντεν «ασφάλεια και αξιοπιστία»

Οι «εθελοντικές δεσμεύσεις» αφορούν την ιχνηλασιμότητα του περιεχομένου ΑΙ και την προστασία της κοινωνίας από προκατειλημμένες αποφάσεις των αλγορίθμων.

Από τη Google και τη Meta μέχρι την OpenAI και τη Microsoft, επτά μεγάλες εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης παραχώρησαν εθελοντικές δεσμεύσεις στον Λευκό Οίκο για να διασφαλιστεί πως η νέα τεχνολογία είναι «ασφαλής και αξιόπιστη».

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η Anthropic, η Inflection και η Amazon, υποσχέθηκαν μεταξύ άλλων να αναπτύξουν ψηφιακά «υδατογραφήματα», τα οποία που θα ενσωματώνονται στις δημιουργίες της AI ώστε να μπορούν οι χρήστες να ελέγχουν αν αυτό που διαβάζουν, βλέπουν ή ακούν είναι πραγματικό ή όχι.

Υποσχέθηκαν επίσης να υποβάλλουν τα συστήματα σε ελέγχους πριν τα προσφέρουν σε χρήση και να υποβάλλουν εκθέσεις διαφάνειας.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν λίγες ώρες πριν από συνάντηση που προγραμματίζεται ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και εκπροσώπους των εταιρειών στον Λευκό Οίκο, αναφέρει το Reuters.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της λεγόμενης γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εκπαιδεύεται με υλικό από το Διαδίκτυο για να μαθαίνει να απαντά ερωτήσεις, να γράφει κείμενα ή να δημιουργεί εικόνες, δημιουργεί ανησυχίες για ευρείες επιπτώσεις στην κοινωνία.

Οι αλγόριθμοι έχουν την τάση να αναπαράγουν κοινωνικά στερεότυπα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνουν προκατειλημμένες αποφάσεις που απειλούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Συχνά επίσης δίνουν λανθασμένες απαντήσεις και ενίοτε υπακούν σε εντολές για δημιουργία προσβλητικού ή παραπλανητικού περιεχομένου, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες για καμπάνιες προπαγάνδας και διασπορά fake news.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη συντάσσει κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, ένα πλαίσιο που ονομάστηκε Νόμος ΑΙ, ενώ ανάλογα σχέδια διατυπώνονται και στις ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ζήτησε «ευρύ κανονισμό» για την αντιμετώπιση των κινδύνων της AΙ.

To Κογκρέσο στο μεταξύ εξετάζει νομοσχέδιο που προβλέπει ειδική σήμανση των πολιτικών διαφημίσεων που περιέχουν συνθετικές εικόνες ή βίντεο.

Το ψηφιακό «υδατογράφημα» που υποσχέθηκαν οι εταιρείες για το περιεχόμενο ΑΙ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της παραπληροφόρησης, ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες παραμένουν αδιευκρίνιστες. Ασαφές παραμένει επίσης αν αυτού του είδους η σήμανση θα είναι άμεσα ορατή για τους χρήστες.

Οι εταιρείες υποσχέθηκαν επίσης να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και να προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες από τις προκαταλείψεις της ΑΙ.

Συμφώνησαν επίσης να αξιοποιήσουν την τεχνολογία για ιατρική έρευνα και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024