Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
RSV: Πράσινο φως και στην Ευρώπη για τα πρώτα εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού

RSV: Πράσινο φως και στην Ευρώπη για τα πρώτα εμβόλια κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι μια από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους.

Θετική γνωμοδότηση εξέδωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο της Pfizer κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), λίγες εβδομάδες μετά το πράσινο φως στο αντίστοιχο εμβόλιο της GSK.

Εφόσον τα δύο εμβόλια εγκριθούν και επίσημα από την Κομισιόν, θα είναι τα πρώτα όπλα της Ευρώπης για μια ασθένεια που απειλεί τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Ο RSV προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, είναι όμως μια από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε μικρές και μεγάλες ηλικίες.

Το εμβόλιο της GSK προορίζεται για χρήση σε άτομα 60 ετών και άνω, ενώ το εμβόλιο της Pfizer έλαβε πράσινο φως για ηλικιωμένους αλλά και βρέφη κάτω των έξι μηνών.

Στις ΗΠΑ, τα δύο εμβόλια έχουν εγκριθεί μόνο για τους 65 ετών και άνω, ωστόσο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer και στις εγκύους για την προστασία των μωρών τους.

Και τα δύο  εμβόλια μειώνουν των κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης κατά περίπου 90%, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι συγκρίσιμα λόγω διαφορετικού σχεδιασμού των κλινικών μελετών.

Και τα δύο περιέχουν πρωτεΐνες του RSV που μπορούν να γίνουν στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο

Στα βρέφη, ο RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα (λοίμωξη των βρόγχων) και είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας λόγω αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω RSV, κυρίως όμως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αν πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και σε ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Στην Ευρώπη, ο RSV ευθύνεται για περισσότερες από 270.000 νοσηλείες και περίπου 20.000 θανάτους ενηλίκων άνω των 60 ετών κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αγορά για τα εμβόλια RSV εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα  10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2030.

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024