Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λογαριασμοί ρεύματος: Υποχρεωτικό από τους παρόχους το τιμολόγιο με ανακοίνωση χρέωσης κάθε 1η του μήνα

Λογαριασμοί ρεύματος: Υποχρεωτικό από τους παρόχους το τιμολόγιο με ανακοίνωση χρέωσης κάθε 1η του μήνα

Κλειδώνουν οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ

Οριστικοποιήθηκαν οι νέοι τύποι τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούν να παρέχουν οι προμηθευτές. Η τελική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται από χθες στα χέρια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Θόδωρου Σκυλακάκη ώστε το επόμενο διάστημα να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα νέα τιμολόγια, τα οποία θα ισχύσουν μετά την κατάργηση των έκτακτων μέτρων στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού από 1ης Οκτωβρίου και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ζητούμενο, ωστόσο, αποτελεί εάν θα προβλεφθεί και κάποιο μεταβατικό διάστημα που θα δίνει χρόνο στις εταιρείες παροχής ενέργειας για να προετοιμαστούν. Πάντως, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχουν φτάσει εισηγήσεις αρμοδίων φορέων για την ανάγκη μιας περιόδου «γέφυρας» δύο – τριών μηνών.

Στόχος των επιτελείων της ΡΑΑΕΥ και του ΥΠΕΝ είναι η ομαλή και διαφανής μετάβαση της ενεργειακής αγοράς στην πρότερη κατάστασή της, πριν την ενεργειακή κρίση, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές επιταγές της κατάργησης των έκτακτων μέτρων στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Το σχέδιο της Αρχής αφορά στη διαμόρφωση ξεκάθαρων τιμολογίων που δεν θα μπερδεύουν τους καταναλωτές ως προς τον τρόπο τιμολόγησης του ρεύματος.

Βασικό τιμολόγιο για όλους τους παρόχους

Η τελική πρόταση της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει τους τέσσερις τύπους τιμολογίων (Α, Β, Γ και Δ) όπως διαμορφώθηκαν έπειτα και από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται ότι όλοι οι προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προσφέρουν τουλάχιστον ένα προϊόν κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα (δηλαδή από την Κατηγορία Β) ως βασικό τιμολόγιο.

Μάλιστα, εάν τελικά υπάρξει μεταβατική περίοδος, οι πάροχοι ρεύματος θα διαθέτουν στην αγορά, για το συγκεκριμένο διάστημα, τιμολόγια αυτής της κατηγορίας (της Β), δηλαδή διάρκειας ενός μήνα με γνωστοποίηση της τιμής στους καταναλωτές την 1η του μήνα εφαρμογής του (σήμερα οι τιμές κοινοποιούνται στις 20 του προηγούμενου μήνα εφαρμογής). Στην ίδια κατηγορία τιμολογίων έχει προταθεί να μεταφέρονται και συνεπείς καταναλωτές, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν διαθέτουν ενεργή σύμβαση με προμηθευτές, αντί να μεταπίπτουν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Ο υπολογισμός

Ειδικότερα, στα τιμολόγια Κατηγορίας Β η τιμή θα προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος θα πρέπει να περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και θα συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες τιμολογίων που προτείνονται από τη ΡΑΑΕΥ είναι οι εξής:

  •  Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης (Κατηγορία Α): Πρόκειται για προϊόντα τα οποία θα προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.
  •  Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (Κατηγορία Γ). Πρόκειται για προϊόντα τα οποία θα παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία θα δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και θα προκύπτει επίσης από συγκεκριμένη συνάρτηση που θα συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι θα πρέπει να εκκαθαρίζονται έως και την τελευταία ημέρα του μήνα προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους.

Τέλος, προβλέπονται και προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης, τα οποία θα προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Πηγή: OT.GR

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024