Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις – Η θέση της Αθήνας

Οι πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις – Η θέση της Αθήνας

Μια λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που προσελκύουν τον μεγαλύτερο αριθμό διεθνών επισκεπτών κάθε χρόνο

Η γηραιά ήπειρος συνεχίζει να μαγνητίζει τα βλέμματα, αλλά και τα πορτοφόλια εκατομμυρίων ταξιδιωτών κάθε χρόνο. Το 2023, η πρώτη “κανονική” χρονιά μετά τα lockdown λόγω πανδημίας, είναι ακόμη στα μισά, και αν και τα στοιχεία δείχνουν γερή ανάκαμψη σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, τα τελευταία πλήρη στοιχεία που έχουμε είναι το έτος ρεκόρ για τον τουρισμό, το 2019.
Αν και το 2023 άρχισε γερά, καθυστερήσεις, ακυρώσεις και χαμένες αποσκευές ταλανίζουν τους ταξιδιώτες οι οποίοι θέλουν επιτέλους να αποδράσουν, αλλά δυσχεραίνονται από απεργίες  στα μέσα μεταφοράς, στους ελεγκτές, αλλά και ανησυχίες στους ίδιους τους προορισμούς για υπερτουρισμό. Αλλά ας δούμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα το 2019 και να πάρουμε μια ιδέα τι περιμένουμε φέτος.

1. ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ — 19,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Το Λονδίνο είναι η πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια — στην πραγματικότητα, το Λονδίνο είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Το Λονδίνο είναι αγαπημένη πόλη και αποτελεί μια εξαιρετική πρώτη στάση για πολλούς ταξιδιώτες για πολλούς λόγους.

Πρώτον, το Λονδίνο έχει πολλά μεγάλα αεροδρόμια, επομένως οι πτήσεις από/προς το Λονδίνο είναι άφθονες και τείνουν να έχουν τις χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων. Δεύτερον, το Λονδίνο είναι εξαιρετικό για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για πρώτη φορά, λόγω Αγγλικών, επομένως είναι ένας ωραίος τρόπος για να επισκεφθείτε μια ξένη χώρα. Τρίτον, το Λονδίνο είναι απλώς μια φανταστική πόλη παγκόσμιας κλάσης με τόσα πολλά να κάνετε, να δείτε και να φάτε. Μπορείτε εύκολα να περάσετε μια εβδομάδα ή περισσότερο εδώ και να μην ξεμείνετε ποτέ από πράγματα για εμπειρία. Μουσεία, θέατρα, πάμπ, αλλά και  ο τεράστιος τροχός London Eye σας περιμένουν για μια αξέχαστη πολυπολιτισμική εμπειρία. (Πηγή: https://data.london.gov.uk/dataset/number-international-visitors-london)

2. ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ – 19,1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Το Παρίσι ήταν πάντα ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός — και δικαίως. Στην πραγματικότητα, το Παρίσι ακολουθεί κατά πόδας το Λονδίνο σε αριθμούς επισκεπτών εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι το Παρίσι θα είναι η πιο δημοφιλής ευρωπαϊκή πόλη μέσα σε λίγα χρόνια. Επιπλέον, η Γαλλία είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη.

Το Παρίσι είναι αγαπημένη πόλη για πολύ κόσμο επειδή είναι γεμάτο με διάσημα αξιοθέατα, μουσεία, νυχτερινή ζωή και πολιτισμό. Το Παρίσι διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό σύστημα μετρό, επομένως η μετακίνηση είναι γρήγορη και εύκολη.

Επιπλέον, το Παρίσι διαθέτει επίσης τον υψηλότερο αριθμό ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων για διακοπές μαζί με έναν ισχυρό κατάλογο ξενοδοχείων και ξενώνων. (Πηγή: https://press.parisinfo.com/key-figures)

3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ – 14,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η Κωνσταντινούπολη υπέφερε από πολιτική αστάθεια και ανησυχίες για την ασφάλεια για αρκετό καιρό, αλλά τα πράγματα έχουν ηρεμήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει κάνει τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη να εκτοξεύεται στα ύψη και τώρα η πόλη είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο — ειδικά για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ζήσουν την ατμόσφαιρα «Η Ανατολή συναντά τη Δύση» της Κωνσταντινούπολης. (Πηγή: https://www.ktb.gov.tr/EN-249283/tourism-statistics.html)

4. ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ – 10,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρώμη είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη, καθώς θεωρείται ευρέως η «η δεύτερη πιο ιστορικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ενδιαφέρουσα και όμορφη πόλη του κόσμου». Η Ρώμη είναι ένας άλλος σημαντικός τουριστικός προορισμός που μπορεί εύκολα να πάρει μια εβδομάδα (ή και περισσότερο) για μια πλήρη επίσκεψη.

Η Ρώμη είναι επίσης καλά συνδεδεμένη με τις μεγάλες πόλεις και περιοχές της Ιταλίας – καθιστώντας την μια εξαιρετική πρώτη στάση πριν εξερευνήσετε την υπόλοιπη καταπληκτική χώρα. (Πηγή: https://www.esteri.it/en/)

5. ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ — 8,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, το Άμστερνταμ εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός χάρη στην όμορφη αρχιτεκτονική, τα υπέροχα κανάλια και τις φιλελεύθερες κοινωνικές πολιτικές του. Επίσης κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζεις στην Ευρώπη.

Το Άμστερνταμ είναι σίγουρα μια από τις πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη — ειδικά όσον αφορά τη διαμονή (κάτι που τείνει να συμβαίνει όταν οι μικρές πόλεις δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες). Ο υπερβολικός τουρισμός είναι ένα πρόβλημα στο Άμστερνταμ, γι’ αυτό μάλλον πρέπει να το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν, αν θέλετε να αποφύγετε κάποιο από τα πλήθη. (Πηγή: https://www.iamsterdam.com/en/search-results/tagrepository/amstatisticsresearch?)

6. ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ — 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η Βαρκελώνη βρίσκεται στα περισσότερα ταξιδιωτικά δρομολόγια… και για καλό λόγο. Αυτό το Ισπανικό έχει μια ζωντανή γαστρονομική σκηνή, πλούσια μοναδική ιστορική αρχιτεκτονική, υπέροχο μεσογειακό καιρό, όμορφες παραλίες και μερικές από τις καλύτερες νυχτερινές δραστηριότητες στην Ευρώπη (πολλοί τη θεωρούν τον κορυφαίο προορισμό νυχτερινής ζωής στον κόσμο. (Πηγή: https://ajuntament.barcelona.cat/turisme/en/estadistiques_enquestes)

7. ΠΡΑΓΑ, ΤΣΕΧΙΑ — 6,8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Είναι κλισέ να πούμε, αλλά η Πράγα μοιάζει πραγματικά σαν μια πόλη βγαλμένη από «παραμύθι» — αν αφαιρέσετε τους πάμπολλους τουρίστες, δηλαδή. Και ενώ η Πράγα δεν είναι τόσο φθηνή όσο ήταν κάποτε, μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα σε σύγκριση με άλλες πόλεις σε αυτή την λίστα (ειδικά σε φαγητό και αλκοόλ). Τα καλοκαίρια είναι γεμάτη, οπότε επισκεφθείτε τις άλλες εποχές του χρόνου, αν θέλετε να ξεφύγετε από τα πλήθη.

8. ΒΙΕΝΝΗ, ΑΥΣΤΡΙΑ — 6,6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η Βιέννη είναι διαρκώς κορυφαία υποψήφια για την πιο βιώσιμη πόλη στην Ευρώπη, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός. Ο συνδυασμός της αρ νουβό, γοτθικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής της Βιέννης την καθιστά μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο.

Και δεν μπορείτε να το επισκεφθείτε χωρίς να περάσετε λίγες ώρες απολαμβάνοντας έναν καφέ και παραδοσιακά γλυκά στα πολλά παραδοσιακά βιεννέζικα καφενεία. (Πηγή: https://www.wien.gv.at/english/administration/statistics/tourism.html)

9. ΜΙΛΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ — 6,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Το Μιλάνο είναι η πρωτεύουσα της μόδας της Ευρώπης και η επιχειρηματική/οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας. Αναμφίβολα έχει μια πιο «κουμπωμένη» ατμόσφαιρα από την υπόλοιπη Ιταλία, αλλά εξακολουθεί να είναι μια υπέροχη πόλη αν έχετε ήδη εξερευνήσει τα άλλα αξιοθέατα της Ιταλίας. Ιδανική πόλη για λάτρεις της κομψότητας, των σπορ αυτοκινήτων και της… μπάλας. (Πηγή: https://www.milan.eu/tourist-information/facts-figures/)

10. ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ — 6,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Η Αθήνα είναι συχνά το σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσετε τα διάσημα ελληνικά νησιά, αλλά είναι επίσης η ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης — καθώς και η γενέτειρα της δημοκρατίας, των τεχνών, της επιστήμης και της φιλοσοφίας του δυτικού πολιτισμού. Και, φυσικά, η Αθήνα είναι το σπίτι της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.

Ενώ η πόλη είναι ασφαλής, η Αθήνα στο σύνολό της στερείται της μεγάλης διάρκειας ακμής άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, επομένως δεν είναι η τυπική «όμορφη ευρωπαϊκή πόλη», αλλά αντισταθμίζει και με το παραπάνω με τον δυναμισμό και την ζωντάνια της, αλλά και τον αρχαιολογικό της πλούτο. (Πηγή: https://www.statistics.gr/en/statistics/-/publication/STO12/2019)

Πηγή ΟΤ

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024