Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: 200% πάνω ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Τουρκία: 200% πάνω ο φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα

Μετά τις προεκλογικές παροχές έρχεται «λυπητερή»

Προεκλογικά δωράκια τέλος στην Τουρκία, με τη κυβέρνηση να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά σήμερα Κυριακή, ότι αυξάνει τους φόρους των καυσίμων κατά σχεδόν 200%. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να επιβαρύνει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Οι νέοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε διάφορα είδη καυσίμων —συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης και του ντίζελ, δηοσιεύτηκαν ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση αυτή θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν από τους φονικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου και θα επιτρέψει στο υπουργείο να διατηρήσει ισχυρά ταμειακά αποθέματα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι σεισμοί προκάλεσαν ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου τον πληθωρισμός, ο οποίος  βρίσκεται επί του παρόντος στο 38%.

Ένα νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να αντισταθμίσει μέρος της επιβάρυνσης στη δημοσιονομική πλευρά με την άρση των εταιρικών φόρων και τον διπλασιασμό του φόρου για τα αυτοκίνητα. Μια σειρά από αυξήσεις φόρων έχει ήδη εισαχθεί σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών.

Υποσχέσεις

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στην ψηφοφορία του Μαΐου, υποσχέθηκε προσωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού και αύξηση των συντάξεων. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά τις εκλογές.

Αυξήσεις στους φόρους

Μεταξύ ορισμένων προτεινόμενων αυξήσεων στους φόρους, το σχέδιο νόμου αυξάνει τον εταιρικό φόρο στο 25% από 20%, ενώ ο φόρος για τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αυξηθεί στο 30% από 25%.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθεί το εξωτερικό εμπόριο, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση έκπτωσης εταιρικού φόρου κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες για τα εισοδήματα από τις εξαγωγές των εταιρειών.

Το νομοσχέδιο επίσης θα μεταφέρει στην κεντρική τράπεζα το τμήμα του συστήματος λογαριασμών καταθέσεων που προστατεύονται από λίρες που διοικείται από το δημόσιο. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου καθεστώτος, η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα αποζημιώνουν τους καταθέτες της λίρας για ζημίες λόγω υποτίμησης.

Η κυβέρνηση πλήρωσε 92,54 δισεκατομμύρια λίρες (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό σε καταθέτες με εξοικονόμηση λιρών στο πλαίσιο του καθεστώτος πέρυσι.

Προεκλογικά δώρα

Ο Ερντογάν αύξησε τις δημοσιονομικές δαπάνες ενόψει των εκλογών του Μαΐου, ανεβάζοντας τους μισθούς και προσφέροντας πρόωρη συνταξιοδότηση σε εκατομμύρια ανθρώπους. Η εκλογιή αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τους φονικούς σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου, το κόστος των οποίων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει επίσης στην κυβέρνηση να τριπλασιάσει το καθαρό όριο δανεισμού της για φέτος, μια αναφορά στη διαφορά μεταξύ του δανεισμού της κυβέρνησης και της εξυπηρέτησης του χρέους τόσο σε τοπικό όσο και σε σκληρό νόμισμα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση μπορούσε να μειώσει ή να αυξήσει το όριο κατά 5% δύο φορές το χρόνο.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024