Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε βενζίνη όταν έχει καύσωνα

Μεγάλη προσοχή! Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε βενζίνη όταν έχει καύσωνα

Σίγουρα δεν το γνωρίζατε...

Οι ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα μας επηρεάζουν πολλές από τις δραστηριότητες, τις οποίες μέχρι πρότινος θεωρούσαμε απλές.

Για παράδειγμα, καθιστούν απαγορευτική την επίσκεψή μας σε ένα πρατήριο για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου μας με καύσιμα.

Κι όμως μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα πρατήριο καυσίμων και να προχωρήσει στον απαραίτητο ανεφοδιασμό;

Η απάντηση των ειδικών, σύμφωνα με το Car and Motor δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αυτανάφλεξης και έκρηξης των υγρών καυσίμων κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σε ακραίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, απορρίπτοντας την πιθανότητα αυτή.

Με λίγα λόγια, δεν κινδυνεύει η ζωή σας αν βάλετε βενζίνη στο αυτοκίνητό, ενώ έξω έχει ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και θα μπορούσαν να αποφευχθούν με λίγη προσοχή.

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε βενζίνη όταν έχει καύσωνα

Ως γνωστόν οι υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν το φαινόμενο της εξάτμισης ενός υγρού, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά πτητικό, συνεπώς επιλέγοντας να ανεφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας μια μέρα στην οποία ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι το φαινόμενο της εξάτμισης της βενζίνης θα ενισχυθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον μεγαλύτερη ποσότητα πτητικών οργανικών ενώσεων, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.

Μάλιστα η έντονη οσμή του καυσίμου που διαχέεται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της δυσφορίας και σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει ακόμα και λιποθυμικά επεισόδια.

Στην περίπτωση, λοιπόν που ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου θεωρηθεί για τους προφανείς λόγους επιτακτικός κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού κύματος καύσωνα, επιλέγουμε εκείνες τις ώρες της ημέρες στις οποίες παρουσιάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και στη διαπεραστική οσμή της βενζίνης που συνήθως συνοδεύει τον ανεφοδιασμό ενός αυτοκινήτου.

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024