Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλαφ Σολτς: Περαιτέρω βελτιωμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία βλέπει ο Γερμανός καγκελάριος - Τι είπε για ελληνοτουρκικά

Όλαφ Σολτς: Περαιτέρω βελτιωμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία βλέπει ο Γερμανός καγκελάριος – Τι είπε για ελληνοτουρκικά

Ο Όλαφ Σολτς μίλησε για μια σειρά ζητήματα στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία «θα αποτελέσει έναυσμα για καινούργιες, καλύτερες ή βελτιωμένες, περαιτέρω βελτιωμένες, σχέσεις» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Σημείωσε μάλιστα ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ο ίδιος πραγματοποίησε πολλές συνομιλίες ώστε να συνεισφέρει «προκειμένου να υπάρχει καλή εξέλιξη στην περιοχή, π.χ. για την Τουρκία και την Ελλάδα».

«Και έτσι φαίνεται…»

«Κατά την προετοιμασία του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχα ήδη υποστηρίξει ότι πρέπει να λάβουμε μια απόφαση να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας δώσει την κατάσταση των σχέσεών μας, με την ελπίδα από αυτό να μπορέσουμε να δώσουμε το έναυσμα για καινούργιες, καλύτερες ή βελτιωμένες, περαιτέρω βελτιωμένες σχέσεις, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Πρόκειται όμως για πολλά συγκεκριμένα ζητήματα. Και αυτό εξελήφθη ως ένα καλό σημάδι, ότι η ΕΕ έχει ένα ενδιαφέρον. Και η επιθυμία μου είναι να το καταφέρουμε. Είχα πολλές συνομιλίες και με πολλούς οι οποίοι ήταν παρόντες στο Βίλνιους, ώστε να συνεισφέρω προκειμένου να έχουμε μια καλή εξέλιξη και συγκεκριμένα στην περιοχή, όταν πρόκειται π.χ. για την Τουρκία και την Ελλάδα. Και έτσι φαίνεται», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «θερινής» συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο.

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στη συγκατάθεση που έδωσε τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία και εξέφρασε την προσδοκία να ολοκληρωθεί σύντομα.

«Πάντα το υποστήριζα απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο και το θεωρώ πολύ καλό ότι τώρα, αμέσως πριν από τη σύνοδο κορυφής, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας και της Τουρκίας. Και πιστεύω ότι αυτό εντέλει θα ανοίξει τον δρόμο ώστε αυτό (η ένταξη) να συμβεί. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το βλέπει περίπου για τον Οκτώβριο και το αποδέχομαι έτσι. Και είμαι αισιόδοξος, δεν έχω ένδειξη ότι μπορεί να τραβήξει (περισσότερο)».

Η Σουηδία ταιριάζει τέλεια στο ΝΑΤΟ, προσέθεσε ο Όλαφ Σολτς: «Πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό θα ενδυναμώσει την κοινή μας ασφάλεια. Ήταν και πολύ ωραίο ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός μπορούσε ήδη να καθίσει μαζί μας, στον κύκλο μας, διότι είχαμε ανακοινώσει ήδη αυτή την απόφαση», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024