Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκρέκας: «Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια»

Σκρέκας: «Καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια»

«Καμία ανοχή στον πληθωρισμό της απληστίας, καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια και καμία ανοχή στην αναίτια αύξηση» ανέφερε ο Σκρέκας

Κανονικότητα αποτελεί πλέον η ακρίβεια, με τις ανατιμήσεις στο σούπερμάρκετ να συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Παρά την υποχώρηση στις τιμές της ενέργειας, των μεταφορικών και των πρώτων υλών, οι τιμές των τροφίμων, των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και των ειδών νοικοκυριού καθημερινής χρήσης, εξακολουθούν να «καίνε» τα νοικοκυριά.

«Πρώτιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της ελληνικής οικογένειας και του καταναλωτή απέναντι από έναν εισαγόμενο πληθωρισμό ο οποίος επιμένει», είπε, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», o υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Προτεραιότητα η προστασία της ελληνικής οικογένειας

«Γι’ αυτό και στις προγραμματικές συζητήσεις στη Βουλή, και εγώ και ο πρωθυπουργός, ένα από τα βασικότερα θέματα που αναδείξαμε ήταν η αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από τους αυξημένους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δε μένουμε μόνο στο λιανεμπόριο αλλά προχωράμε προς τα πίσω και ελέγχουμε τα περιθώρια κέρδους, και στις εισαγωγικές εταιρείες αλλά και στις παραγωγικές εταιρίες». Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση έχει εκείνα τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να ελέγξει και να καταπολεμήσει την ακρίβεια.

Αυξάνονται οι έλεγχοι, βαριά πρόστιμα

«Η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι, είναι μία κουβέντα η οποία τα τελευταία 25 χρόνια ενεργείται στη χώρα μας. (…) Το πρώτο το οποίο κάναμε είναι ότι κλειδώσαμε, βάλαμε πλαφόν, στο περιθώριο κέρδους. Τώρα, που έχουν υπάρξει ανατιμήσεις τους προηγούμενους μήνες και αρχίζουν να αποκλιμακώνονται οι παράγοντες κόστους, όπως είναι η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, τώρα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν περισσότερα κέρδη είτε στους μεταποιητές, είτε στους εμπόρους.

»Γι’ αυτό τώρα εμείς θα αυξήσουμε πολύ τους ελέγχους. Καμία ανοχή στον πληθωρισμό της απληστίας, καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια και καμία ανοχή στην αναίτια αύξηση». Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι βαριά.

«Σε όποιες κατηγορίες προϊόντων βλέπουμε ότι οι πρώτες ύλες ή οι παράγοντες κόστους μειώνονται, επειδή εμείς θα ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους που πρέπει να είναι κλειδωμένο, θα πρέπει να βλέπουμε τις τιμές στο ράφι να πέφτουν.

»Θα ελεγχθούν όλοι, όποιος δεν τηρεί τον νόμο θα έχει βαριά πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα είναι τέτοια, τα οποία θα αποτρέψουν την επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων με την εφοδιαστική αλυσίδα».

Παρεμβάσεις όπου χρειαστεί

Όπως είπε ο ίδιος, στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των τιμών, η οποία θα ακολουθήσει τις μειώσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια. «Δεν έχουμε επαναπαυθεί καθόλου. Δε θα ανεχτούμε ανατιμήσεις οι οποίες δεν αιτιολογούνται από πραγματικά δεδομένα αυξήσεων των παραγόντων κόστους ενός προϊόντος.

Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, υπέρ της ανταγωνιστικής αγοράς, του ελεύθερου, δίκαιου και διαφανούς ανταγωνισμού, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε κάποιους πονηρούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση και θα προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών», είπε και συμπλήρωσε:

«Είναι ξεκάθαρη η θέλησή μας και θα το κάνουμε. Ήδη, κάθε μέρα ανακοινώνουμε πρόστιμα. Θα δείτε και το επόμενο διάστημα βαριά πρόστιμα σε αυτούς οι οποίοι προχωρούν σε παραπλανητικές και εικονικές εκπτώσεις».

Σχετικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών

Αναφερόμενος στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σημείωσε πως: «Η κυβέρνηση, ο υπουργός Ναυτιλίας και ο υπουργός Επικρατείας έκαναν συναντήσεις με τους ακτοπλόους και ήδη ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις εισιτηρίων. Παρακολουθούμε τα πάντα.

Η κυβέρνησή μας είναι μια φιλελεύθερη κυβέρνηση που σέβεται την ελεύθερη αγορά, αλλά όπου η αγορά δε λειτουργεί και όπου ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί σωστά, εκεί θα παρεμβαίνουμε υπέρ του καταναλωτή.

»Τα καύσιμα κίνησης μειώθηκαν, θα έπρεπε να υπάρχουν μειώσεις και στα εισιτήρια και έτσι η κυβέρνηση και ο αρμόδιοι υπουργοί, αυτό ζήτησαν από τους ακτοπλόους και νομίζω ήδη ανταποκρίθηκαν».

Σχετικά με τις τιμές της ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα, ο υπουργός επισήμανε πως:

«Έχουν αποκλιμακωθεί, ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοινώνουν οι εταιρείες είναι χαμηλότερες από την τιμή στόχου που είχαμε θέσει εμείς. Άρα βλέπουμε ότι έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές. Το τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Η τελική τιμή τώρα είναι αντίστοιχη και ίσως και λίγο φθηνότερη από την περσινή τιμή μετά την επιδότηση».

Κλείνοντας σημείωσε πως τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την επόμενη Κυριακή 16 του μήνα, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι θερινές εκπτώσεις.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024