Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρομάζει ο αριθμός των πνιγμών

Τρομάζει ο αριθμός των πνιγμών

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας

Σοκάρει ο αριθμός των ανθρώπων – ιδίως μεγάλης ηλικίας – που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους στη θάλασσα, προμηνύοντας ένα «μαύρο» καλοκαίρι σε μια χώρα που μετρά 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Μόνο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, 45 άτομα πνίγηκαν την ώρα που κολυμπούσαν σε παραλίες της χώρας.

Ενδεικτικό του αρνητικού ρεκόρ, το οποίο αναμένεται να καταρρίψει φέτος η χώρα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι πως μόνο το περασμένο εικοσιτετράωρο πέντε πολίτες ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παραλίες στη Θάσο, την Κεφαλονιά, την Επανομή και το Πόρτο Ράφτη. Πέρυσι, το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 165 θανάσιμα ατυχήματα στο νερό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως στη λίστα με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, παρ’ όλα αυτά η περσινή χρονιά έκλεισε με θλιβερή πρωτιά θανάτων στο υδάτινο στοιχείο.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Safe Water Sports, το καλοκαίρι του 2022 καταγράφηκαν 386 θανάσιμα ατυχήματα στο υδάτινο στοιχείο, εκ των οποίων τα 379 ήταν στη θάλασσα. Αλλωστε, φαίνεται πως η κατάσταση δύσκολα αλλάζει καθώς, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περίπου 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία ανδρών και γυναικών να είναι τρία προς ένα. Την ίδια στιγμή, περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται ετησίως στη χώρα μας.

Ατομα άνω των 60 ετών

«Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται πολλά μαζεμένα περιστατικά πνιγμών και τραυματισμών στο νερό. Δυστυχώς, εάν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί και το υπόλοιπο καλοκαίρι, θα μιλάμε και πάλι για ρεκόρ», σημειώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Safe Water Sports, Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν. Οπως μαρτυρούν και τα στατιστικά του Λιμενικού, η συντριπτική πλειονότητα όσων αφήνουν την τελευταία τους πνοή στο νερό είναι άτομα άνω των 60 ετών.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ανέδειξε το θέμα των θανάτων στη θάλασσα, κυρίως δε των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, κάνοντας λόγο για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Κατά το Λιμενικό Σώμα, το ποσοστό όσων «χάθηκαν» στη θάλασσα τον μήνα Ιούνιο για τις ηλικίες άνω των 60 ετών ήταν 89%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 79%. Η μόνη… τραγική εξαίρεση των τελευταίων ημερών ήταν ο θάνατος ενός 28χρονου, ο οποίος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από θαλάσσια περιοχή της Θάσου.

Από την πλευρά της, η Ελίζα Καραμπετιάν-Νικοτιάν εξηγεί πως το ότι καταγράφονται περισσότεροι πνιγμοί στις μεγάλες ηλικίες σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. «Τα άτομα σε αυτές τις ηλικίες επιλέγουν να πάνε στη θάλασσα μόνα τους, πιστεύοντας ότι μπορούν, υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν κολύμπι εμπειρικά, ενώ αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν σωστικά μέσα για να κολυμπήσουν.

Παράλληλα, επιλέγουν να πάνε στην παραλία τις πολύ πρωινές ώρες, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ναυαγοσωστική παρουσία – καθώς κατά κανόνα οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις παραλίες από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα -, προκειμένου να αποφύγουν την πολλή ζέστη. Εχουμε, λοιπόν, δει πως οι ώρες κατά τις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα είναι από τις 8 έως τις 10 το πρωί». Ο μήνας, δε, που σημειώθηκαν κατά την περσινή χρονιά οι περισσότεροι θάνατοι στο υδάτινο στοιχείο ήταν ο Αύγουστος.

Δεν ξέρουν να κολυμπούν

Μπορεί η Ελλάδα ως χώρα να έχει άρρηκτη σχέση με τη θάλασσα, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι Ελληνες δεν ξέρουν να κολυμπούν και δεν τηρούν τους κανόνες. Εκτιμάται, μάλιστα, πως ένα ποσοστό πολιτών που αγγίζει το 60%, μεταξύ αυτών παιδιά και έφηβοι, δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

«Ετσι, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να γίνονται προγράμματα κολύμβησης τόσο για τα παιδιά όσο και για τις μεγάλες ηλικίες. Την επόμενη χρονιά ετοιμάζουμε πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία, σε συνεννόηση με τους δήμους της χώρας», καταλήγει η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Safe Water Sports.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024