Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΟΣΑ: Περισσότερο από το 25% των θέσεων εργασίας κινδυνεύει από την ΑΙ [πίνακας]

ΟΟΣΑ: Περισσότερο από το 25% των θέσεων εργασίας κινδυνεύει από την ΑΙ [πίνακας]

Οι κατώτατοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απορρόφηση της πίεσης

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βασίζονται σε δεξιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να αυτοματοποιηθούν στην επερχόμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από την έλευση της τεχνολογικής επανάστασης. Αυτό επισημαίνει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση αναφορικά με τις προοπτικές της απασχόλησης για το 2023 την οποία και δημοσιοποίησε χθες Τρίτη.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η επανάσταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν κατά μέσο όρο το 27% του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι περισσότερο εκτεθειμένες, ανέφερε ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι.

Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο ορίστηκαν ως εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.

Δείτε την κατάταξη

Τα οφέλη θα υπερκαλύψουν τους κινδύνους;

Στο μεταξύ, σε έρευνα που πραγματοποίησε πέρυσι ο ΟΟΣΑ, τρεις στους πέντε εργαζόμενους εμφανίσθηκαν προβληματισμένοι ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους από την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα 10 χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 5.300 εργαζόμενοι από 2.000 επιχειρήσεις που καλύπτουν τις μεταποιητικές και οικονομικές δραστηριότητες σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ και η οποία διεξήχθη πριν από την εκρηκτική εμφάνιση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT.

Παρά την ανασφάλεια για την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο τρίτα των εργαζομένων που εργάζονται ήδη σε περιβάλλοντα που κάνουν χρήση της ΑΙ, δήλωσαν ότι η αυτοματοποίηση έχει καταστήσει τη δουλειά τους λιγότερο επικίνδυνη ή κουραστική.

«Το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στον εργασιακό χώρο και αν τα οφέλη θα υπερκαλύψουν τους κινδύνους, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές δράσεις που θα αναλάβουμε», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Κρίσιμος ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι κατώτατοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απορρόφηση της πίεσης που μπορεί να ασκήσει η τεχνητή νοημοσύνη στους μισθούς, ενώ οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν διακυβεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ είναι ένα ένας οργανισμός με 38 χώρες-μέλη, οι περισσότερες των οποίων συγκαταλέγονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ωστόσο περιλαμβάνονται και κάποιες εκ των αναπτυσσόμενων, όπως η Ελλάδα, το Μεξικό και η Εσθονία.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024