Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανελλαδικές: «Οι βάσεις στο διάβασμα είχαν μπει νωρίτερα»

Πανελλαδικές: «Οι βάσεις στο διάβασμα είχαν μπει νωρίτερα»

Εγραψε «20» σε όλα τα μαθήματα των Πανελλαδικών, με τις απαντήσεις του να μην αφήνουν περιθώρια σε κανέναν από τους οκτώ βαθμολογητές να αποκλίνουν από το 100/100

Κατάφερε το μέχρι σήμερα ακατόρθωτο: Εγραψε το απόλυτο «20» σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, με τις απαντήσεις του να μην αφήνουν περιθώρια σε κανέναν από τους οκτώ βαθμολογητές να αποκλίνουν από το 100/100. Ο Φίλιππος Φούφας είναι το θετικό – και όχι άδικα – πρόσωπο των τελευταίων ημερών. Η είδηση ότι συγκέντρωσε «στρογγυλά» 20.000 μόρια στις εξετάσεις του Ιουνίου έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τόσο από τον ίδιο όσο και από την οικογένειά του, που δηλώνει περήφανη. Ωστόσο, η άριστη αυτή βαθμολογία δεν ήταν για τον ίδιο αυτοσκοπός. Αντίθετα, ο δικός του χειροπιαστός, όπως τον αποκαλεί, στόχος ήταν η είσοδός του στην πρώτη σχολή προτίμησής του.

Το συστηματικό και οργανωμένο διάβασμα στις τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου λειτούργησαν ευεργετικά για τον νεαρό Φίλιππο, παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», οι βάσεις, η συνέπεια και η επιμέλεια στο διάβασμα είχαν ήδη μπει νωρίτερα. Στη δύσκολη εξεταστική περίοδο, είχε περάσει από το μυαλό του το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη βαθμολογία που θα του άνοιγε τις πόρτες της Νομικής Αθηνών. «Η αλήθεια είναι ότι το είχα σκεφτεί. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε τότε θα επέλεγα τη Νομική Θεσσαλονίκης ή αυτή της Κομοτηνής. Τη δύσκολη απόφαση, βέβαια, θα έπρεπε να την πάρω στην περίπτωση που δεν θα έμπαινα σε κανένα τμήμα Νομικής. Ισως τότε κοιτούσα προς το Οικονομικό ή το Πολιτικό της Νομικής. Γνωρίζοντας, από την άλλη, πόσο δύσκολη είναι η προετοιμασία για τις εξετάσεις, θαυμάζω τα παιδιά που μπαίνουν στη διαδικασία να δώσουν για δεύτερη φορά πανελλαδικές. Εάν έβρισκα το σθένος ίσως επέλεγα να ξαναδώσω», παραδέχεται.

«Με ενδιαφέρει ως επιστήμη»

Αυτά, όμως, τώρα πια είναι υποθετικά σενάρια. Η αγωνία για τον Φίλιππο τελείωσε πριν από μερικές μέρες όταν έφτασε στο κινητό του το μήνυμα από το υπουργείο Παιδείας με τη βαθμολογία του κι έτσι στα τέλη Αυγούστου θα μάθει τις βάσεις των σχολών χωρίς άγχος, καθώς αναμένεται να μπει πρώτος στη Νομική Αθηνών. Αν και είναι εξαιρετικά νωρίς να γνωρίζει αν θα ασχοληθεί αυστηρά και μόνο με τη δικηγορία, η Νομική είναι μια επιστήμη που από νωρίς τον γοήτευσε. «Τόσο από θεωρητικής όσο και από πρακτικής άποψης. Με ενδιαφέρει ως επιστήμη, όπως και οι θεωρητικές σπουδές. Μου αρέσει, άλλωστε, να επιχειρηματολογώ και να υπερασπίζομαι τις απόψεις μου» , λέει χαρακτηριστικά. Κι αυτό φάνηκε, καθώς ο 18χρονος Φίλιππος είχε συμμετάσχει τα προηγούμενα χρόνια σε ομάδες ρητορικής, λαμβάνοντας μέρος σε αντίστοιχους σχολικούς αγώνες.

Ωστόσο, η επιλογή της Νομικής έχει και μια πιο πρακτική διάσταση για τον ίδιο. «Το συγκεκριμένο πτυχίο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής κι αυτό βοηθάει καθώς στα 18 σου χρόνια είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι ακριβώς θα ήθελες να κάνεις επαγγελματικά για όλη σου τη ζωή. Οπότε, σε αυτή τη φάση αισθάνομαι ότι δεν θα έπρεπε να επιλέξω κάτι εξαιρετικά εξειδικευμένο. Αυτό ίσως γίνει αργότερα με ένα μεταπτυχιακό», συνεχίζει ο 18χρονος.

Πάντως, ο Φίλιππος είναι από τα παιδιά που εμμένουν… ελληνικά, καθώς θα ήθελε το πρώτο πτυχίο του να είναι από ελληνικό πανεπιστήμιο. «Ζύγισα τα υπέρ και τα κατά. Εξάλλου, απ’ όσο γνωρίζω το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αρκετά υψηλό. Σίγουρα, παρ’ όλα αυτά, η εμπειρία του να ζεις σε μια άλλη χώρα, να δεις ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα θα είναι σίγουρα ωφέλιμη. Δεν θα απέκλεια, λοιπόν, μεταπτυχιακές σπουδές, για παράδειγμα στην Αμερική».

Η χρονιά αυτή για τον Φίλιππο είχε ακόμη μία πρωτιά, καθώς ήταν ένας από τους 438.595 κάτω των 20 ετών, οι οποίοι ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου. «Εμείς οι νέοι είμαστε το μέλλον και θα πρέπει να πρωτοστατήσουμε για τη διαμόρφωσή του, συμμετέχοντας στον δημόσιο βίο και στα κοινά. Βλέπω συνομηλίκους μου που έχουν διάθεση και παρακολουθούν τα πολιτικά τεκταινόμενα», λέει. Τέλος, δεν διστάζει να μιλήσει και για τις παγίδες που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ό,τι αφορά στην πληροφόρηση που μπορεί να έχουν οι νέοι και σημειώνει, καταλήγοντας: «Εξαιτίας του όγκου της πληροφορίας που διακινείται στα social media, συχνά οι νέοι αισθάνονται χαμένοι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024