Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χημικά όπλα: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία αποθέματα

Χημικά όπλα: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τα τελευταία αποθέματα

Η διεθνής Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα έδινε στις ΗΠΑ περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για την καταστροφή των τελευταίων πυραύλων και βλημάτων.

Ένα τοξικό κεφάλαιο στην ιστορία του πολέμου κλείνει και επίσημα με την καταστροφή των τελευταίων αμερικανικών αποθεμάτων χημικών όπλων.

Στην αποθήκη πυρομαχικών του Μπλου Γκρας στο Κεντάκι, οι τελευταίοι από τους 51.000 πυραύλους M55 με το νευροτοξικό αέριο σαρίν, οι οποίοι αποθηκεύονταν εκεί από τη δεκαετία του 1940, πρόκειται να καταστραφούν με μέθοδο χημικής εξουδετέρωσης, αναφέρει το Associated Press.

Σε άλλη στρατιωτική εγκατάσταση στο Πουέμπλο του Κολοράντο καταστράφηκαν στα τέλη Ιουνίου οι τελευταίοι 2.600 τόνοι αερίου μουστάρδας, από τους 30.610 τόνους που υπήρχαν κάποτε σε απόθεμα.

Οι ΗΠΑ έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να καταστρέψουν τα τελευταία αποθέματα σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καταστροφή των αποθεμάτων στέλνει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πλέον απαράδεκτη τη χρήση τέτοιων όπλων.

Κληρονομιά του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου

Τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ευρέως στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο εκτιμάται ότι σκότωσαν τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους.

Παρά την απαγόρευσή τους από τη Συνθήκη της Γενεύης, πολλές χώρες διατήρησαν μεγάλα αποθέματα μέχρι τη δεκαετία του 1990 ή μέχρι και σήμερα.

Στο Κεντάκι, ο στρατός σχεδίαζε αρχικά να καταστρέψει τα τελευταία αποθέματα καίγοντάς τα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής πόλης του Ρίτσμοντ που φοβούνταν για τοξική ρύπανση.

Η λύση που επιλέχθηκε τελικά ήταν η καταστροφή του σαρίν με χημική εξουδετέρωση.

Την ίδια περίπου μέθοδο ακολούθησε η αποθήκη του Πουέμπλο, όπου ρομπότ μετέφεραν τα γερασμένα όπλα σε σφραγισμένους θαλάμους όπου εξουδετερώθηκαν με καυτό νερό και καυστικό διάλυμα. Το τελικό προϊόν υποβλήθηκε σε μια τελική επεξεργασία με βακτήρια, ενώ τα άδεια βλήματα απολυμάνθηκαν με θέρμανση στους 540 βαθμούς Κελσίου.

Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου των ΗΠΑ ίσως ενθαρρύνει τώρα κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Μόνο τρεις χώρες, η Αίγυπτος, η Βόρεια Κορέα και το Νότιο Σουδάν, δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, ενώ μια τέταρτη χώρα, το Ισραήλ, την έχει υπογράψει αλλά χωρίς να την επικυρώσει.

Υπάρχουν όμως και χώρες-μέλη της Συνθήκης, όπως η Ρωσία και η Συρία, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι διατηρούν μυστικά αποθέματα.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024