Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναλογική εισφορά στις αποδοχές αντί για πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται

Αναλογική εισφορά στις αποδοχές αντί για πέναλτι σε συνταξιούχους που εργάζονται

Νέα οριζόντια αύξηση άνω του 4,5% από την 1η Ιανουαρίου 2024, υψηλότερο επίδομα προσωπικής διαφοράς και Χριστουγέννων.

Αλλάζει η αρχιτεκτονική του πέναλτι για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή, θα προβλέπει την κατάργηση του «κόφτη» του 30% στη σύνταξη όποιου συνταξιούχου απασχολείται μετά τη συνταξιοδότησή του και την αντικατάστασή της με μία εισφορά επί του εισοδήματος που αυτός αποκτά από την απασχόλησή του. Το ύψος της εισφοράς δεν έχει κλειδώσει και εκτιμάται ότι θα κινείται μεταξύ 10% και 15%.

Η εισφορά αυτή θα είναι οριζόντια για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος το οποίο αποκτούν από την απασχόλησή τους και φυσικά τις εισφορές που πληρώνουν επί αυτού (είτε είναι μισθωτοί είτε αυτοαπασχολούμενοι).

Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση θα φύγει από τη σύνταξη και θα μεταφερθεί στο εισόδημα. Οσο υψηλότερο είναι το εισόδημα τόσο – αναλογικά ως ποσό – μεγαλύτερη θα είναι η κράτηση επί αυτού.

Η εισφορά αυτή θα επιβάλλεται επί του εισοδήματος της απασχόλησής του αποκλειστικά υπέρ του ΕΦΚΑ, παράλληλα με τις άλλες εισφορές τις οποίες θα καταβάλλει ο απασχολούμενος συνταξιούχος υπέρ του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και της ΔΥΠΑ, όπως ισχύει για κάθε άλλο ασφαλισμένο ο οποίος απασχολείται.

Επίσης, όσον αφορά τους συνταξιούχους η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις θα ανακοινώσει τα εξής:

Νέα αύξηση συντάξεων

Από 1/1/2024 θα ισχύσει η θεσμοθετημένη ετήσια αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά και θα ανέλθει σε ποσοστό που θα ξεπερνά το 4%. Κάθε χρόνο οι υφιστάμενες συντάξεις προκύπτουν από το 50% της ανάπτυξης (4%) και του πληθωρισμού (5%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση των συντάξεων για το 2024 υπολογίζεται στο 4,5%. Επιπλέον, τον Οκτώβριο που θα βγουν τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022 (και θα επικυρωθούν από τη Eurostat) αναμένεται να προκύψει μια συμπληρωματική αύξηση της τάξης του 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Με αυτό το ενδεχόμενο, η συνολική αύξηση του 2024 θα είναι 4,5%+0,5%=5%.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Μόνιμο και αυξημένο σχεδιάζεται να καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς (αφορά όσους δεν παίρνουν αυξήσεις στις συντάξεις τους), ενώ όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, θα μειώνουν και θα σβήνουν προσωπική διαφορά με κέρδος για την τσέπη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις δεν θα αυξηθούν το 2024, λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν νέο επίδομα ενδεχομένως προσαυξημένο κατά 50 ευρώ σε όλες τις κλίμακες (250 ευρώ, 300 ευρώ και 350 ευρώ, αντί των 200 ευρώ, 250 ευρώ και 300 ευρώ που πληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο).

Tο επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται θα δοθεί τον Δεκέμβριο (λίγο πριν από τα Χριστούγεννα). Eπίσης, σχεδιάζεται η μονιμοποίηση του επιδόματος στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να έχουν προσωπική διαφορά και εξαιτίας αυτής δεν λαμβάνουν τις ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το νέο επίδομα, αν δοθεί με τα ίδια κριτήρια που πληρώθηκε φέτος, θα το λάβουν όσοι έχουν σύνταξη προ φόρου (μαζί με την προσωπική διαφορά) έως 1.600 ευρώ.

Επίδομα γιορτών

Χορήγηση επιδόματος Χριστουγέννων σε συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 800 ευρώ. Το επίδομα ενδέχεται να είναι ίσο με μία σύνταξη για όσους λαμβάνουν ποσά έως 500 ευρώ και να μειώνεται στο μισό, δηλαδή στα 250 ευρώ, για τους υπόλοιπους.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024