Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εξαγωγές: Ευοίωνα τα μηνύματα για τα πυρηνόκαρπα - Πώς θα κινηθούν οι τιμές

Εξαγωγές: Ευοίωνα τα μηνύματα για τα πυρηνόκαρπα – Πώς θα κινηθούν οι τιμές

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τις 7 Ιουλίου 2023

Οι υψηλές τιμές καθώς και η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των εξαγωγών πυρηνόκαρπων το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος είναι υποσχόμενοι μήνες για την εξαγωγή με την συγκομιδή ροδάκινων και νεκταρινιών, καθώς εκτιμάται από τους εξαγωγείς ότι θα είναι σημαντική και θα αντιμετωπίσει μικρό ανταγωνισμό στην αγορά από την Ιταλία.

«Καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται και ο καιρός στις καταναλωτικές αγορές βελτιώθηκε, η ζήτηση για πυρηνόκαρπα ανέβηκε πιο ψηλά και η προσφορά αυξάνει, ενώ οι τιμές κυρίως των ροδάκινων να πιέζονται από την προσφορά των ισπανικών», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Για τα εξαιρετικής ποιότητας συσκευασμένα ελληνικά πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα κ.ά.) τα οποία κατευθύνονται στην εξαγωγή και ειδικά στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι τιμές είναι υψηλές. «Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός ότι και την τρέχουσα εμπορική περίοδο προσφέρονται υποβαθμισμένοι καρποί (ανάμειξη καλών και υποβαθμισμένων ποιοτικά) που αγοράζονται και διακινούνται από «βαλκάνιους κ.ά. εμπόρους» , αλλά και στην εγχώρια αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλοιώνοντας την εικόνα της αγοράς», προειδοποιεί ο κ. Πολυχρονάκης.

Τα κεράσια

Με υψηλότερες τιμές από το 2022 συνεχίζεται η εμπορική περίοδος κερασιών τη φετινή χρονιά, λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και των επιπτώσεων του καιρού. «Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Όπως εξηγεί, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος των ποσοτήτων προς συγκομιδή των κερασιών. Επιπλέον, η Τουρκία εστίασε λίγο περισσότερο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, ενώ η χώρα μας δεν είχε αρκετό προϊόν για να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης.

Τα καρπούζια

Η πτώση των αποδόσεων στις καλλιέργειες καρπουζιών φτάνει πάνω από 30% σε ορισμένες περιοχές και όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, η κατάσταση σε άλλες μεσογειακές χώρες καλλιέργειας της Ευρώπης είχαν παρόμοια προβλήματα με την χώρα μας επομένως δεν υπάρχει υπερπροσφορά στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εμπορική περίοδος καρπουζιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και με ζεστό τον καιρό, η κατανάλωση είναι υψηλή και οι τιμές σταθερά υψηλές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης «σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Εποχικά, η ζήτηση είναι υψηλή. Τις τελευταίες εβδομάδες επικράτησαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις καταναλωτικές αγορές, γι’ αυτό και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή και ιδιαίτερα στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι και το πεπόνι».

Αναμένεται όμως να βελτιωθούν οι εξαγωγές στην Ευρώπη, καθώς οι ποσότητες, που συγκομίζονται αυξάνονται σταδιακά καθώς «μέχρι τώρα η ιδιαίτερη ζήτηση της εγχώριας αγοράς και οι  τιμές δεν ήταν ανταγωνιστικές στις τιμές των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αγορών με συνέπεια την μειωμένη ροή των εξαγωγών τους», σημειώνει.

Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Incofruit Hellas, με καλύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε η συγκομιδή και εξαγωγή των θερινών φρούτων με τις μέχρι σήμερα ποσότητες να ανέρχονται:

  • Καρπούζια σε 121.036 τόνους έναντι 139.214 τόνων πέρσι (μείωση κατά 13,1%),
  • Πεπόνια σε 2.414 τόνους έναντι 4.690 τόνων πέρσι (μείωση κατά 48,5%),
  • Βερίκοκα σε 18.459 τόνους έναντι 13.993 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 31,9%),
  • Ροδάκινα σε 18.769 τόνους έναντι 19.557 τόνων πέρσι (μείωση κατά 4%),
  • Νεκταρίνια σε 14.380 τόνους έναντι 13.861 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 3,7%),
  • Κεράσια σε 17.485 τόνους έναντι 25.288 τόνων πέρσι (μείωση κατά-30,9%).

Ρυθμοί ρεκόρ

Με ρυθμούς ρεκόρ κινούνται οι εξαγωγές ντοματών, οι οποίες από τις αρχές του χρόνου έως τις 6 Ιουλίου 2023 ανήλθαν σε 30.718 τόνους έναντι 24.472 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,5%.

Η μέση τιμή στη ντομάτα, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, αυξήθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, αν και οι τιμές δεν πέρασαν τον μέσο όρο της πενταετίας. «Η πώληση και η κατανάλωση ντομάτας πηγαίνουν καλά λόγω του ζεστού καιρού, αλλά αυτές οι ίδιες συνθήκες διασφαλίζουν επίσης ότι θα υπάρξουν και θα διατεθούν μεγάλες ποσότητες», επισημαίνου.

Να σημειωθεί ότι από 1 Ιουλίου 2023 οι εισαγωγές ντομάτας στη χώρα μας ανήλθαν σε 1.350 τόνους.

Αλλά και οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με ρυθμούς ρεκόρ και από 1/1 έως 6/7/23 ανέρχονται σε 14.975 τόνους έναντι 12.757 τόνων του αντίστοιχου διαστήματος 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4%, με την τιμή να μειώνεται ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα.

Oι εξαγωγές φράουλας, που ουσιαστικά έφτασαν στο τέλος τους, από την αρχή του χρόνου μέχρι 6/7/23 ανήλθαν σε 75.852 τόνους έναντι 70.355 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022 (αύξηση κατά 7,8%), καταγράφοντας ρεκόρ εξαγωγής για άλλη μια χρονιά. Ανοδική ήταν και η τιμή της, η οποία  την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε ξανά πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και από 1/9/22-7/7/23 ανέρχονται σε 338.734 τόνους (αύξηση κατά 30,7%) έναντι 259.244 τόνων το 2021/22.

«Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκις, τονίζοντας ότι δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται  η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή  και συσκευασία, ενώ πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί.

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024