ΝΑΤΟ: Πιέσεις Μπλίνκεν στην Τουρκία για να άρει το βέτο κατά της Σουηδίας
Ο Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο Αντονι Μπλίνκεν πιέζει τον Χακάν Φιντάν για την άρση του τουρκικού βέτο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το AP), παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την κυβέρνηση στην Αγκυρα να ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
Και για τα σιτηρά
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε εξάλλου στη συζήτησή τους πως έχει σημασία να παραταθεί η ισχύς της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μέσω λιμένων της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα, δυνάμει της συμφωνίας με τη Ρωσία για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησαν ο ΟΗΕ και η κυβέρνηση της Τουρκίας, κατά την ανακοίνωση.
Νωρίτερα χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «ανυπομονεί» η Σουηδία να γίνει μέλος της συμμαχίας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας Ουλφ Κρίστερσον.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες πως η Αγκυρα θα άρει το βέτο της έγκαιρα ώστε το σκανδιναβικό κράτος να ενταχθεί πριν τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 11η-Τετάρτη 12η Ιουλίου).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρίνει πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά θεωρεί ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ανδρουλάκης: Τεράστιες ευθύνες της ΝΔ για τη Mercosur, το ΠΑΣΟΚ δεν θα τη στηρίξει – Πυρά για ΟΠΕΚΕΠΕ
- Πότε θα γίνει η τελευταία επιστροφή ενοικίου – Ποιους αφορά
- Σέρρες: Εισαγγελική έρευνα μετά τις αναφορές του «Χαμόγελου του Παιδιού» για το οικογενειακό περιβάλλον του 16χρονου
- Κρήτη: Κλειστός λόγω έργων ένας διάδρομος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Πώς θα εξυπηρετούνται οι πτήσεις
- Πάνε για το «μπαμ» με Γουίλιαμσον οι Μπουλς (pics, vids)
- Χρηματοδότηση δέκα εκατομμυρίων ευρώ για το λιμάνι της Στυλίδας
- Χρυσές Σφαίρες: Οι αντι-ICE καρφίτσες στη μνήμη της Ρενέ Γκουντ «περπάτησαν» στο κόκκινο χαλί – Ποιοι τις φόρεσαν
- Ρόδος: Νεογέννητο δεν τα κατάφερε και πέθανε μετά από αεροδιακομιδή στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442