Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η 4η Ιουλίου Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι στις ΗΠΑ από τις πιο επικίνδυνες;

Γιατί η 4η Ιουλίου Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι στις ΗΠΑ από τις πιο επικίνδυνες;

Οι ανθρωποκτονίες αυξάνονται το καλοκαίρι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν στην ένοπλη βία.

Η βία των όπλων είναι μια απλή καθημερινότητα στις ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η ημέρα κατά την οποία φαίνεται να σημειώνονται οι περισσότεροι πυροβολισμοί στη χώρα είναι η 4η Ιουλίου, η ημέρα που οι Αμερικάνοι γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Gun Violence Archive, ο Τζέιμς Άλαν Φοξ, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο Northeastern, διαπίστωσε ότι υπήρξαν 52 μαζικοί πυροβολισμοί την 4η Ιουλίου την τελευταία δεκαετία, κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από πέντε το χρόνο και περισσότερες από κάθε άλλη ημέρα.

Η ανάλυσή του, την οποία πραγματοποίησε για το USA Today, υπογραμμίζει πώς, σε μια χώρα όπου οι Ρεπουμπλικάνοι σε πολλές πολιτείες έχουν ενεργήσει για να χαλαρώσουν οι νόμοι περί όπλων, είναι ρουτίνα τα μπάρμπεκιου, τα πάρτι και οι παρελάσεις που γίνονται για τον εορτασμό των γενεθλίων των ΗΠΑ να γίνονται σκηνές… αιματοχυσίας.

«Το γεγονός ότι έχετε πολιτείες που επιτρέπουν την κρυφή μεταφορά χωρίς άδεια, χωρίς καμία εκπαίδευση, είναι προβληματικό. Όταν έχετε μπλοκ πάρτι, για παράδειγμα, οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί με τα όπλα στις τσέπες τους και στη συνέχεια μπορούν να τσακωθούν ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πυροβολισμούς, και είναι μια μεγάλη συγκέντρωση όπως ένα μπλοκ πάρτι ή ένα πάρτι σε ένα Airbnb, πολλοί άνθρωποι πυροβολούνται στα διασταυρούμενα πυρά», είπε ο Fox, σύμφωνα με τον Guardian.

«Μπορεί να μην εμπλέκονται σε αυτή τη διαμάχη, αλλά η σφαίρα δεν το ξέρει αυτό».

Πέρυσι, ένας ένοπλος άνοιξε πυρ από μια ταράτσα και σκότωσε επτά άτομα που συμμετείχαν σε παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στο εύπορο προάστιο του Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο, στο Ιλινόις. Η βία ήταν μέρος μιας σειράς μαζικών δολοφονιών που οδήγησαν τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο που ήταν επιφυλακτικοί για τον έλεγχο των όπλων να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς και να εγκρίνουν νομοθεσία που περιείχε μέτριες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούσαν στην ανάσχεση της βίας.

Όμως η τυμπανοκρουσία των δολοφονιών και των τραυματισμών συνεχίζεται. Αν και οι ορισμοί των μαζικών πυροβολισμών ποικίλλουν, το Archive Gun Violence τις κατηγοριοποιεί ως περιστατικά στα οποία πυροβολούνται τουλάχιστον τέσσερα άτομα, αναφέροντας 647 από αυτά τα γεγονότα το 2022 και 340 μέχρι στιγμής φέτος.

Τα μακελειά σε σχολεία, εμπορικά κέντρα και εκκλησίες έχουν συγκλονίσει τους Αμερικανούς, αλλά τέτοιες μαζικές δολοφονίες είναι συγκριτικά λιγότερο συχνές. Ορίζοντας τα ως περιστατικά στα οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα, το Archive Gun Violence αναφέρει 36 πέρυσι και 25 φέτος μέχρι στιγμής.

Πολλοί μαζικοί πυροβολισμοί μοιάζουν με αυτό που συνέβη στη γειτονιά Brooklyn Homes της Βαλτιμόρης το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε ένα πάρτι, σε ένα περιστατικό που εξακολουθεί να ερευνάται.

Ο Daniel Webster, καθηγητής που εστιάζει στις στρατηγικές μείωσης της βίας από τα όπλα στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη, είπε ότι το Brooklyn Homes είναι «μια κοινότητα με πολύ ανεπαρκείς πόρους, πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται και τα όπλα είναι άμεσα διαθέσιμα. Έτσι, αφού συνδυάζετε αυτό το γεγονός μαζί με τις νυχτερινές συγκεντρώσεις, υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο για μαζικούς πυροβολισμούς». Το Brooklyn Homes είναι μόνο μία από τις πολλές φτωχές γειτονιές σε μια πόλη με ένα από τα χειρότερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα.

«Συνήθως είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε τη βία των όπλων ως ένα φαινόμενο παραπόνων και διαπληκτισμών», συνέχισε ο Webster. «Και αυτά τα πράγματα μπορεί να οδηγήσουν σε πυροβολισμούς πολλών ανθρώπων παρά ενός, απλώς και μόνο επειδή η 4η Ιουλίου φέρνει τους ανθρώπους κοντά».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024