Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι προσδοκούν για το β’ εξάμηνο οι αναλυτές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι προσδοκούν για το β’ εξάμηνο οι αναλυτές

Κορυφαία επίδοση παγκοσμίως το πρώτο μισό του έτους – Οι top μετοχές και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Με κέρδη 37,52% (+4,92% τον Ιούνιο) σε υψηλά 9 ετών, σημειώνοντας την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως και την τρίτη καλύτερη εγχώρια εξαμηνιαία επίδοση σε βάθος 25ετίας (1999: 47,3%, 2019: 41,6%), έκλεισε το πρώτο μισό του 2023 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, η κεφαλαιοποίηση του οποίου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 20 δισ. ευρώ.

Συνολικά, 120 μετοχές σημείωσαν κέρδη και μόλις 23 εμφάνισαν απώλειες, ενώ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση πρωταθλητές στις αποδόσεις ήταν οι τίτλοι των Πειραιώς, Cenergy και Aegean, καθώς τα κέρδη τους ξεπέρασαν το 100%, με τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών (+57,5%) να υπερβαίνουν τον Γενικό Δείκτη.

Ο τζίρος

Η συναλλακτική δραστηριότητα προσέγγισε τα 108 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 48,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τελευταίο 10ήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από μπαράζ ανακοινώσεων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες ή νέες ομολογιακές εκδόσεις, δεικνύοντας, σύμφωνα με την Beta Securities, ένα υποσχόμενο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τις ελληνικές μετοχές.

Εξάλειψη πολιτικού ρίσκου

Για τους αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων, η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου, απόρροια της αυτοδυναμίας της ΝΔ, και η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο β’ εξάμηνο περιορίζουν το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών βελτιώνοντας τις αποτιμήσεις, στηρίζοντας έτσι και τις θετικές προσδοκίες και για τη συνέχεια του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η NBG Securities μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το ασφάλιστρο κινδύνου της ελληνικής αγοράς στο 7,3%, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών-στόχων των ελληνικών μετοχών κατά 11%, ενώ αναμένει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει σταδιακά σε επαναξιολόγηση των ελληνικών μετοχών (και ομολόγων) και σε επανένταξη του ΧΑ εντός διετίας στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών.

Και για την Eurobank Equities, η αυτοδυναμία της ΝΔ ενισχύει τις προοπτικές για μια ανοδική επανατιμολόγηση (re-rating) και των ελληνικών μετοχών, την ώρα που συνολικά το επενδυτικό story για τις ελληνικές μετοχές δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο τα τελευταία 17 χρόνια.

Την υιοθέτηση μιας πιο προσεκτικής στάσης στις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στο ΧΑ μετά το ράλι συστήνει η Alpha Finance, αν και σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπει πως το ελληνικό Χρηματιστήριο θα διατηρήσει την ανοδική του τάση, ενώ καταλύτες για το ΧΑ θα αποτελέσουν τους επόμενους μήνες η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μια σειρά από προγραμματισμένες εισαγωγές εταιρειών, η πώληση των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες και η διατηρησιμότητα της ισχυρής δυναμικής των εταιρικών κερδών.

Οι τοπ επιλογές μετοχών

Οι τοπ επιλογές της Eurobank Equities για το β’ εξάμηνο αφορούν τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ οι τοπ επιλογές της NBG Securities αφορούν τις μετοχές των Aegean Airlines (τιμή-στόχος 14,5 ευρώ), Cenergy Holdings (7,1 ευρώ), Mytilineos (41,3 ευρώ), ΟΤΕ (18,8 ευρώ) και Πειραιώς (3,90 ευρώ). Παράλληλα, σύσταση «αύξηση θέσεων» («Overweight») για τις μετοχές των τραπεζών με νέες τιμές-στόχους τα 2 ευρώ για την Alpha Bank, τα 1,90 ευρώ για τη Eurobank, τα 7,30 ευρώ για την Εθνική και τα 3,90 ευρώ για την Πειραιώς εξέδωσε η JP Morgan.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024