Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μποτσουάνα: Ιστορικό deal με De Beers για τα διαμάντια – Τι απέσπασε η αφρικανική χώρα

Μποτσουάνα: Ιστορικό deal με De Beers για τα διαμάντια – Τι απέσπασε η αφρικανική χώρα

Η Μποτσουάνα θα αυξήσει σταδιακά στο 50% το μερίδιο των ακατέργαστων λίθων που αποκτά από την κοινοπραξία με την De Beers, Debswana.

Η Μποτσουάνα και ο κολοσσός του κλάδου εξόρυξης, De Beers, σύναψαν μια νέα συμφωνία για τις πωλήσεις διαμαντιών στην οποία η αφρικανική χώρα, η Νο 1 παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, αυξάνει σταδιακά στο 50% το μερίδιο των ακατέργαστων λίθων που αποκτά από την κοινοπραξία τους Debswana, την επόμενη δεκαετία. Την είδηση της συμφωνίας έκαναν γνωστή το Σάββατο από κοινού η κυβέρνηση και η εταιρεία εξόρυξης.

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα και η De Beers ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν στη δεκαετή αυτή συμφωνία για τις πωλήσεις τυων ακατέργαστων διαμαντιών της Debswana έως το 2033 και σε μια 25ετή άδεια εξόρυξης της Debswana με ισχύ έως το 2054.

Η Debswana ανήκει από κοινού στην εταιρεία Anglo American και την κυβέρνηση και πουλά το 75% της παραγωγής της στην De Beers, με την κρατική Okavango Diamond (ODC) της Μποτσουάνα να αναλαμβάνει το υπόλοιπο των πολύτιμων λίθων.

Η ODC θα λάβει το 30% της παραγωγής από την Debswana από την έναρξη της νέας σύμβασης και αυτό το ποσοστό θα ανέλθει σταδιακά στο 50% τον τελευταίο χρόνο της συμφωνίας, όπως ανέφεραν η De Beers και η κυβέρνηση στην κοινή δήλωσή τους.

«Από την έναρξη της νέας περιόδου συμβολαίου, η ODC θα λάβει το 30 τοις εκατό της παραγωγής της Debswana, αυξάνοντας σταδιακά στο 50 τοις εκατό μέχρι το τελευταίο έτος της σύμβασης, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη μεταβατική πορεία και για τους δύο εταίρους», ανέφερε η De Beers στη σχετική ανακοίνωση.

Tαμείο διαμαντιών

Ο κολοσσός De Beers θα διοχετεύσει επίσης 1 δισεκατομμύριο πούλα (75 εκατομμύρια δολάρια) σε ένα ταμείο διαμαντιών το οποίο θα επενδύσει σε «πρόσθετη αξία στην οικονομία της Μποτσουάνα», είπε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια που θα εισφέρει στο εν λόγω ταμείο θα αυξηθούν 10 φορές τα επόμενα 10 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Μποτσουάνας, Mokgweetsi Masisi, ο οποίος πίεζε για μεγαλύτερο μερίδιο της χώρας του από την παραγωγή της Debswana, είχε απειλήσει να διακόψει τη συνεργασία με την εταιρεία εξόρυξης εάν οι ανησυχίες της κυβέρνησης δεν αντικατοπτρίζονταν στη νέα συμφωνία που ήταν υπό διαπραγμάτευση από το 2018.

Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Μποτσουάνα και της De Beers επιτρέπει στους εταίρους να προωθήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για να εξασφαλίσουν τη θέση της Debswana ως ενός από τους κορυφαίους παραγωγούς πολύτιμων λίθων στον κόσμο, δήλωσε από τη μεριά της η De Beers.

Η Μποτσουάνα, όπου η De Beers είναι παρούσα εδώ και 50 χρόνια, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διαμάντια, με τα δύο τρίτα των εσόδων της σε ξένο συνάλλαγμα να προέρχονται από την εξόρυξη, τις πωλήσεις και από βοηθητικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον πιο πολύτιμο λίθο στη γη.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024