Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Τσούνης: Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί για όλους

Τζορτζ Τσούνης: Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί για όλους

Η Αμερικανική Πρεσβεία γιόρτασε την Εθνική Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και ο πρέσβης Τζορτζ Τσούνης μίλησε για κρίσιμα θέματα με μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις

Πάθος και συναίσθημα επιστράτευσε στην ομιλία του στη δεξίωση στην Αθήνα για την 4η Ιουλίου, επέτειος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της ΗΠΑ, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσουνης. Με αναφορές στην Ουκρανία, στην αλληλεγγύη για όλους, στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά και στην αγάπη. Η δεξίωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (29/6) το βράδυ στον κήπο της αμερικανικής πρεσβευτικής κατοικίας, που ήταν διακοσμημένος στα χρώματα της «αστερόεσσας» (κόκκινο, λευκό, μπλε) .

«Πριν από 247 χρόνια, οι ιδρυτές μας οραματίστηκαν μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, βασισμένη σε αξίες και αρχές που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα» τόνισε ο Γιώργος Τσούνης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνικές αξίες και ιδανικά της Δημοκρατίας, της φιλοξενίας, της καλοσύνης, του φιλότιμου, του ήθους.

Οι Ουκρανοί πεθαίνουν για τις αρχές που αγαπάμε

Κάνοντας πρόποση με ποτήρι γεμάτο μολδαβικό κρασί με το «Χαρμάνι Ελευθερίας» (Freedom Blend), μία σύμμειξη τριών ποικιλιών από Μολδαβία, Ουκρανία και Γεωργία, που του δώρισε η πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα, τόνισε πως η συνεχής υποστήριξη και οι κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι «οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία -που εκπροσωπούνται εδώ από τον σπουδαίο φίλο μου, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο- θα μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα ελεύθερη, ολοκληρωμένη και αναμφισβήτητα ουκρανική».

«Δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω, δεν θα κάτσουμε στην ασφάλεια των σπιτιών μας και να μιλάμε για αλληλεγγύη» για να προσθέσει πως «οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αγωνίζονται και πεθαίνουν για αυτές τις αρχές που αγαπάμε».

Έστειλε μήνυμα μέσω των παρευρισκόμενων δε πως «δεν μπορούμε να είμαστε κράτη θεατές, δεν μπορούμε να σιωπούμε καθώς μια χώρα προσπαθεί να επανασχεδιάσει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία».

Ζήτησε να δεσμευτούν οι χώρες για την ειρήνη και την ελευθερία σε μια Ουκρανία που όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ευημερήσει, και κάλεσε σε μια «πρόποση προς τιμήν τους, στην ελευθερία, τη δημοκρατία και την αγάπη. Το έργο συνεχίζεται, ο σκοπός διαρκεί».

Μιλώντας για Δημοκρατία και αξίες έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα στην Αθήνα λέγοντας πως «μου υπενθύμισε ότι ο καθένας από εμάς, στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μια ιερή, συνεχή υποχρέωση να προστατεύει τις δημοκρατικές αξίες που τόσο αγαπάμε».

Αιώνας των γυναικών

Ο κ. Τσουνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε θέματα ισότητας και ίσων ευκαιριών, τονίζοντας την ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης κάθε φύλου στην εξουσία και στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, και σημείωσε την πεποίθησή του ότι «όταν θα γραφτεί η ιστορία αυτού του αιώνα, δεν θα είναι ο αιώνας των απολυταρχών, του διαδικτύου ή του COVID. Θα είναι ο αιώνας των γυναικών».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στους αδερφούς Αντετοκούνμπο, σημειώνοντας πως είναι λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί όταν δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Για ακόμα μια φορά δεν ξέχασε τους γονείς του και τη μετανάστευση τους στις ΗΠΑ έχοντας μόνο ελπίδα και τα γερά θεμέλια των ελληνικών αξιών.

Στη συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του στους γονείς του, υπογράμμισε και τη σημασία του σχεδίου Μαρσαλ για την Ελλάδα. «Μπορεί οι γονείς μου» ανέφερε χαρακτηριστικά «να μην είχαν επιβιώσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν δεν υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Σχέδιο Μάρσαλ, μέσω του οποίου ο αμερικανικός λαός έστειλε στην Ελλάδα πάνω από έξι εκατ. τόνους τροφίμων και προμηθειών».

Υπενθύμισε δε τα λόγια του Τζορτζ Μάρσαλ πως ο αμερικανικός λαός «ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ενός γενναίου συμμάχου που υπέφερε πολύ, στον οποίο αυτή η αμερικανική δημοκρατία οφείλει τόσα πολλά».

Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί για όλους

Μιλώντας για μετανάστευση και ελπίδα ο Τζορτζ Τσούνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κρίσιμο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα προτάσσοντας την ανθρώπινη διάσταση.

Όπως υπογράμμισε σήμερα υπάρχουν 110 εκατ. εκτοπισμένοι άνθρωποι στον κόσμο και πρόσθεσε ότι όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, θέλουν να έρθουν στις δημοκρατίες.

«Δεν είναι μόνο λόγω της ελευθερίας που παρέχουν οι δημοκρατίες. Είναι επειδή οι δημοκρατίες προσφέρουν καλύτερη, πλουσιότερη και ασφαλέστερη ζωή. Δεν βλέπουμε ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα ή το Ιράν. Το Ιράν δεν έχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημοκρατίες όπως η δική μας, από την άλλη πλευρά, είναι ένας φάρος, ένας φάρος στην ακτή. Η δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν λειτουργεί για όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν λέω για όλους» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσούνης που έχει δείξει εμπράκτως τη στήριξη του στις αρχές της συμπερίληψης, της ανεκτικότητας, της αποδοχής του διαφορετικού, «εννοώ τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Όταν λέω όλους εννοώ την υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τα οποία λαχταρούν την ακαδημαϊκή γνώση, τον αθλητισμό, τη φιλία και τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενταξιακή εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο, απηύθυνε την προτροπή, να επιλέξουμε την αγάπη, όχι το μίσος, την ελευθερία, όχι την τυραννία, την ενότητα, όχι τη διαίρεση, όλους και όχι τους λίγους.

«Υπάρχει πάντα φως, αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε» πρόσθεσε ανακαλώντας λόγια της ποιήτριας Αμάντα Γκόρμαν.

Δεν έλειπε κανείς

Παρόντες στη δεξίωση ήταν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πλήθος υπουργών μεταξύ των οποίων οι Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδακης, ο πρώην γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριαδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστιδης, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Θεμιστοκλης Δεμίρης κα.

Εκτιμάται πως η προσέλευση των προσκεκλημένων ξεπέρασε τα 1.500 άτομα, αποτελώντας συμμετοχή-ρεκόρ στα χρονικά των δεξιώσεων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα για την Εθνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024