Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα με αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη

Πρεμιέρα με αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη

«Το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτω...», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς μετά τα χαμόγελα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Μήνες πριν ενώπιον κομματικού ακροατηρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι κινείται με πρόγραμμα τετραετίας, σχέδιο οκταετίας, όραμα δεκαετίας για «την Ελλάδα του 2030». Το ίδιο… τρίπτυχο έφερε ο ίδιος στο προσκήνιο, έστω και χωρίς να το διατυπώσει ευθέως, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση, προτάσσοντας τις μεταρρυθμίσεις και το κοινωνικό κράτος.

Από το Μαξίμου ο πρωθυπουργός επεφύλασσε εσωτερικά σινιάλα, προτροπές και σαφείς προειδοποιήσεις στους 63 υπουργούς, αναπληρωτές και υφυπουργούς, πέραν του βασικού μηνύματός του ότι «είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών» με αντίπαλο «μόνο τα προβλήματα και τα όποια δικά μας λάθη».

Εξάλλου εκτός από εκείνα που τα κυβερνητικά στελέχη καλούνται να κάνουν με μπούσουλα τον «μπλε φάκελο» που βρίσκεται πλέον σε κάθε υπουργικό συρτάρι, ο Μητσοτάκης στάθηκε σε όσα… δεν πρέπει να κάνουν, δίνοντας τέσσερις ρητές εντολές. Η πρώτη είναι να μην κινούνται με έπαρση. «Σύνεση» ζήτησε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης ώστε «να δυναμώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Η δεύτερη είναι να μην κρύβονται στα δύσκολα αλλά να βγαίνουν μπροστά υποστηρίζοντας όχι μόνο το δικό τους χαρτοφυλάκιο αλλά συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Ενδεικτική η πρωθυπουργική αποστροφή ότι «το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτω».

Με το ίδιο σκεπτικό ανέφερε ότι «είμαστε συλλογικό όργανο» με δεσμευτικές για όλους αποφάσεις αλλά και υπενθύμισε ότι «κανείς δεν είναι ουσιαστικά μόνιμος στον ρόλο», υπό την έννοια ότι άπαντες πρέπει να είναι έτοιμοι να προσφέρουν παντού.

Η τρίτη, συνδεόμενη με την προηγούμενη, εντολή είναι γενικώς να μη μιλούν πολύ, αλλά να πράττουν – «λίγα λόγια, πολλή δουλειά», όπως είπε. Και η τέταρτη είναι να μην εφησυχάζουν μέχρι να διαπιστώνουν χειροπιαστό αποτύπωμα της κυβερνητικής δράσης στην κοινωνία. Εξού και τόνισε τη σημασία να εφαρμόζονται στην πράξη όσα αποφασίζονται, ζητώντας να κλείσουν εκκρεμότητες της πρώτης θητείας (δευτερογενής νομοθεσία κ.ά.).

Οι «μπλε φάκελοι»

Το περιεχόμενο των «μπλε φακέλων» δείχνει άλλωστε προς τις ίδιες κατευθύνσεις. Σε κάθε φάκελο υπάρχουν το πρόγραμμα τετραετίας (2023-2027), οι προτεραιότητες του 2023 με ειδική υποενότητα για τα «τρέχοντα ζητήματα» (δηλαδή στοχεύσεις με ασφυκτικό ορίζοντα υλοποίησης τον ερχόμενο Αύγουστο), καθώς και (σε… στικάκι) το σύνολο του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023.

Με την υπογραφή των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Ακη Σκέρτσου, οι «μπλε φάκελοι» αποτυπώνουν συνολικά 959 επιχειρησιακές δράσεις, 120 μεταρρυθμίσεις, ενώ στα… SOS για τους κυβερνητικούς είναι 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για το υπόλοιπο του έτους και για το 2024 αυτά τα προαπαιτούμενα για να μη χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι αφορούν παρεμβάσεις ψηφιοποίησης (στην Υγεία, για παράδειγμα), Δικαιοσύνης (θέματα κτιρίων, αναβάθμισης συστημάτων ή και δεξιοτήτων των δικαστών), ενεργειακής εξοικονόμησης, στελεχικού δυναμικού στη δημόσια διοίκηση, οργανωτικών – επιχειρησιακών αλλαγών στον σιδηροδρομικό τομέα κ.ά.

Οι τέσσερις γενικές κατευθύνσεις

Μιλώντας για θητεία «της αποτελεσματικότητας» και «των αλμάτων», ο Μητσοτάκης επαναδιατύπωσε τις τέσσερις γενικές κατευθύνσεις της νέας γαλάζιας τετραετίας. «Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα», είπε παραπέμποντας πάντως για τις λεπτομέρειες στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος επιχείρησε και πολιτικά μηνύματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είπε, έδειξε ότι οι πολίτες καταδίκασαν «τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις διχαστικές λογικές» και προέκριναν τις «ρεαλιστικές πολιτικές» και το «μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά την οκτακομματική Βουλή, ο πρωθυπουργός μίλησε για συνέπειες από το «αρνητικό πείραμα» της απλής αναλογικής, εκτιμώντας «πολιτική κακοφωνία» και όχι δημοκρατική πολυφωνία. «Το πολίτευμά μας», είπε ωστόσο, «ξέρει πολύ καλά να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός έχει τη δύναμη να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024