Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλέξης Τσίπρας: Από το δεν θα φυγομαχήσω στο παραμερίζω και αποχωρώ

Αλέξης Τσίπρας: Από το δεν θα φυγομαχήσω στο παραμερίζω και αποχωρώ

Ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου έλεγε στο in ότι θα δώσει την μάχη και πως το κόμμα αποφασίζει συλλογικά για την ηγεσία του αλλά σήμερα αιφνιδίασε ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε στο μυαλό του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το έδειξε στις δηλώσεις του και πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – με την συνέντευξή του στο in- αλλά και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Είχε δηλώσει ότι θα είναι παρών την επόμενη ημέρα, ότι δεν αλλάζουν έτσι οι αρχηγοί στην Αριστερά και μετά το αποτέλεσμα ότι θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος.

Τι μεσολάβησε και αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος αλλά ουσιαστικά εγγυητής της επόμενης μέρας, παραμερίζοντας για χάρη του νέου κύματος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη δεν είναι γνωστό. Σίγουρα, ήταν σοκ για πολλούς. Πως θα πορευθεί το κόμμα που για πολλούς ταυτίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς τον ίδιο, μένει να φανεί.

Παραμερίζω για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η εκλογική ήττα όσο κι αν φαίνεται παράδοξο θα σημάνει την αρχή του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Να αναδιοργανωθούμε άμεσα, να μη χαθεί καμία μέρα», τόνισε και μίλησε για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που είναι προτεραιότητα.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος στις εκλογές που θα γίνουν.

Επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι θα είναι δίπλα σε όλη αυτή τη διαδικασία, «η μάχη για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς», υπογράμμισε.

Στην συνέντευξή του στο in πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου ο κ. Τσίπρας είχε πεί ότι κάποιοι το 2015 πίστευαν ότι θα φύγω με ελικόπτερο αλλά όχι μόνο δεν έφυγα αλλά έμεινα και έδωσα μια μεγάλη μάχη.

Χρέος ήταν και είναι να μην φυγομαχήσω

Για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στις 23 Ιουνίου στον Δημήτρη Μανιάτη και την Ελένη Στεργίου: «έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές στην πολιτική διαδρομή μου. Σας θυμίζω ότι το 2015 κάποιοι πιστεύανε ότι θα φύγω με ελικόπτερο από την χώρα. Όχι μόνο δεν έφυγα, ούτε με ελικόπτερο, ούτε με άλλο μέσο, αλλά έμεινα και έδωσα μια πολύ σκληρή μάχη. Και τότε έλεγαν ότι αυτή η μάχη δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδηθεί. Όμως είχε θετικά αποτελέσματα,  βγήκαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, επανήλθε η χώρα στην κανονικότητα. Λύσαμε ένα πολύ δύσκολο εθνικό θέμα και είμαι περήφανος γι αυτό, το Μακεδονικό. Και βγάλαμε ασπροπρόσωπη την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη σε μια πολύ δύσκολη στιγμή».

Δεν μου χρωστά η ιστορία, έκανα το χρέος μου αλλά έχω χρέος απέναντι στην παράταξη

«Δεν αισθάνομαι ότι μου χρωστάει ιστορία. Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το χρέος μου απέναντι στη χώρα και στην πατρίδα, όταν η ιστορία με κάλεσε σε δύσκολες στιγμές. Τώρα όμως αισθάνομαι ότι έχω ένα χρέος απέναντι σε αυτή την παράταξη. Το χρέος ήταν και παραμένει να μην φυγομαχήσω ούτε και τώρα, να σταθώ όρθιος για να κρατηθούμε και να σηκωθούμε ψηλότερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης. Διότι, επαναλαμβάνω, αυτός ο τόπος ιστορικά έχει δύο πυλώνες πολιτικούς, την προοδευτική και τη συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός που θα ανασυγκροτήσει την προοδευτική παράταξη σύντομα, ώστε να ξαναγίνει κυβέρνηση.» έλεγε χαρακτηριστικά.

Και σε περίπτωση κακού αποτελέσματος; «Στην Αριστερά είναι συλλογικές αυτές οι αποφάσεις. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα βαρόνων, που γίνεται μια ομερτά όσο είναι ένας αρχηγός, μέχρι να πάρει ένα κακό αποτέλεσμα και μετά όλοι όσοι τον στηρίζουν σπεύδουν να του πριονίσουν αυτή την προοπτική. Εμείς συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις. Θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των εκλογών και μετά θα δώσουμε και τη μάχη της ανασυγκρότησης, διαμορφώνοντας εκείνες τις προϋποθέσεις που θα δώσουν την καλύτερη δυνατή προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επανέλθει σε τροχιά διεκδίκησης της διακυβέρνησης σύντομα».

Στην συνέντευξή του στο in πριν από τις εκλογές του Μαΐου με την Ελένη Στεργίου ρωτήσαμε τον Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική του διαδρομή.

Για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ: Συνέβαλα και εγώ στην ανανέωση της πολιτική ζωής 

Κάνοντας σύντομη αναδρομή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ζωή είναι πολύ απρόβλεπτη για όλους μας. Απρόβλεπτα μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω πολύ δυναμικά στο δημόσιο βίο.»

Στην αρχή, εξομολογείται ο κ. Τσίπρας, «το είδα ως αστείο όταν ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα, πήγα πάρα πολύ καλά και ακολούθως το είδα πάλι ως ένα ανέκδοτο, αυτό που γινόταν ξαφνικά να βρεθώ αρχηγός ενός κόμματος σε πολύ μικρή ηλικία. Ήμουνα μόλις 34 ετών. Πήγε όμως πολύ καλά. Σίγουρα δεν είχα τις εμπειρίες και τη γνώση που έχω σήμερα, αλλά νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή άνοιξε δρόμους».

«Το ξεπέταγμα ενός τόσο νέου ανθρώπου στην πολιτική, συνέβαλε νομίζω ώστε να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους των ηλικιών σε όλα τα κόμματα. Και πλέον έχουμε χαμηλότερες ηλικίες και στους αρχηγούς και στους βουλευτές. Νομίζω ανανεώθηκε η πολιτική ζωή, έπαιξε λίγο ρόλο και η δική μου η παρουσία σε αυτό», σημείωσε.

Για το «επάγγελμα» του πολιτικού: Για μένα προέκυψε ως διάθεση συμμετοχής και προσφοράς

Ο κ. Τσίπρας αρνείται να χαρακτηρίσει την πολιτική επάγγελμα και περιέγραψε πόσο απρόβλεπτα μπήκε στη δική του ζωή και μάλιστα αναλαμβάνοντας υψηλά αξιώματα.

«Δεν θα μου άρεσε να το χαρακτηρίσω επάγγελμα, τουλάχιστον για μένα δεν προέκυψε έτσι, αλλά ως διαδικασία συμμετοχής και προσφοράς» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για τα παιδιά του: «Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;»

«Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς;» ήταν η ερώτηση που έκαναν μικρότερα τα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα, όπως λέει μειδιώντας, πλέον όμως «τα παιδιά μου καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς τους».

Όμως, «όταν έγινα εγώ πρωθυπουργός ο ένας ήταν πέντε χρονών και ο άλλος δύο – τριών χρόνων. Οπότε μεγαλώσανε με αυτή την απορία, τι ακριβώς κάνει ο μπαμπάς. Kαι ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία μέχρι να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά και να συνειδητοποιήσουμε και εμείς ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτή την ιδέα. Ότι ο μπαμπάς πηγαίνει στη Βουλή, μιλάει με τους ανθρώπους, είναι πολιτικός. Νομίζω ότι μετά από πολλή δουλειά το έχουμε καταφέρει. Τώρα είναι μεγαλύτερα τα παιδιά και πιστεύω ότι δεν το κουβαλούν ως βάρος αυτό. Σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει μπαμπάς τους. Χωρίς να το μεγαλοποιούν, χωρίς, όμως,να είναι και βάρος», είχε πει ο κ. Τσίπρας.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024